Specialişti fără specialitate Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 142 Vizualizări

Specialişti fără specialitate

3009_speciali.gifCu siguranţă, "meseria" de consilier local este cea mai permisivă l În comisiile de specialitate ale consiliilor locale, consilierii au fost numiţi mai mult pe principiul jocurilor politice decât a specializării pe care o au l Avem consilieri de profesie bucătari în comisia juridică, teolog în comisia de buget-finanţe, medici stomatologi ce-şi dau cu părerea în comisia de cultură, în timp ce aleşii locali de profesie ingineri sunt repartizaţi în mai toate comisiile

Numirea consilierilor în comisiile de specialitate nu s-a bazat cu siguranţă pe criteriul de specializare, ci mai mult pe principiul ca fiecare partid să aibă un reprezentant în fiecare comisie şi în acest mod să fie la curent cu toate problemele dezbătute în fiecare comisie. De fapt, în şedinţele pe comisii sunt dezbătute mai în amănunt proiectele şi cererile de pe ordinea de zi, comisia de specialitate având posibilitatea de a amâna sau a respinge un proiect, care nu va mai ajunge în plen.
Doar că, în cadrul comisiilor, aleşii locali nu sunt tocmai specializaţi pentru domeniul vizat, astfel că deciziile pe care le iau în cadrul dezbaterilor nu sunt bazate pe cunoştinţe de specialitate. Să punctăm însă mai concret.

Pensionari de specialitate

Începem cu Consiliul Local Târgu Mureş. În cadrul comisiei de "organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător şi conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură" găsim un economist-merceolog, Octavian Moraru (PUNR) actualmente pensionar şi pe Claudiu Maior, fostul patron de la Siletina, pentru care probabil că dezvoltarea urbanistică se referă la numărul de maxi-taxi introduse pe liniile de transport. Ca un fapt divers vă mai dezvăluim faptul că Maior deţinea până anul trecut în Complexul de Agrement şi Sport Mureşul un bar ridicat în ilegalitate. Tot el, în comisia de urbanism acorda voturi pentru concesionarea de terenuri şi intrarea în legalitate a construcţiilor din Weekend. Un alt exemplu este cazul consilierului UDMR, doctorul Benedek Istvan, acesta fiind membru în comisia de prognoze economico- sociale, buget-finanţe şi administrarea domeniului privat şi nu în cea de sănătate, aici fiind repartizaţi doi ingineri: Kirsch Attila şi Florin Oproiescu.

Bucătar, ad-hoc jurist

Trecem la Consiliul Local Luduş. În comisia juridică şi apărarea drepturilor omului s-a înscris consilierul Florin Cucean, de profesie bucătar-cofetar şi inginerul Gheorghe Puşcaş. Un alt inginer, Daniel Călugăr conduce comisia de buget-finanţe-contabilitate alături de Cornel Ercean (tot inginer) şi Fekete Kovacs Levente, teolog. În comisia pentru administrarea domeniului public şi privat au fost repartizaţi o educatoare, Werzberger Maria şi un medic, Balint Iosif. Ironic, inginerul Ioan Armenean face parte din comisia de urbanism, amenajarea şi protecţia mediului. Pe de altă parte, acesta este şi directorul de la Zahăr Luduş, o societate controversată de altfel pentru poluarea mediului, firma fiind nevoită să facă investiţii serioase în acest sens.

Comisii în derivă
Nici la Iernut situaţia nu este mai bună. Astfel, în comisia juridică, pe post de secretar a fost numit Demeter Elisabeta, de profesie educatoare, alături de un medic, Simion Dan şi un electrician, proaspătul consilier traseist (PNG-PNL) Ovidiu Păun.
La Reghin însă numirea consilierilor în comisii sfidează orice logică. Deşi aici funcţionează o comisie economică, consilierii economişti de profesie au fost repartizaţi în cu totul alte specialităţi. Astfel, consilierul Maria Precup este în comisia de urbanism, iar Ioan Oprea în cea juridică. "Consilierii au hotărât. Atunci am protestat, mai ales că în comisia economică nu este nici un economist. Eu am fost pusă la comisia de urbanism, dezbat probleme legate de sistematizarea oraşului. Specializarea contează mult, ca să înţelegi problemele dezbătute. Dar atunci a fost sancţionat PSD şi asta a fost…", a fost de părere Maria Precup, consilier local PSD. Tot în comisia juridică găsim un medic stomatolog, în persoana consilierului UDMR Iszlai Arpad. Comisia economică este condusă în schimb de consilieri de profesie inginer: Eros Csaba, Lucia Bucin, subinginerii Dan Rus şi Aszalos Gavril şi de un medic veterinar, Rânja Ionel. Probabil că singurele tangenţe economice sunt cele din afacerile personale.

Ingineri buni la toate
La Târnăveni, comisia de cultură, sănătate şi sport este formată dintr-un profesor, Radu Gheţiu, doi ingineri Vasile Chiş şi Szabo Albert. În schimb, la comisia edilitară, avem un specialist: Petru Lechinţan, pensionar.
Nici la Sighişoara nu dăm peste specializări în comisii. Astfel la învăţământ, sănătate, cultură şi protecţie socială avem un maistru mecanic, Petru Toma şi un tehnician, Aurelia Ciota.
Exemplele ar putea însă continua. Discuţiile în comisiile de specialitate sunt conduse deci de consilieri care nu au nici în clin în mânecă cu domeniile de activitate în care aceştia funcţionează. Doar că, din fericire pentru aceştia în administraţia publică locală nu contează specializarea, ci apartenenţa politică.

Cristina CORNEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE