Gerul ucigaş Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 50 Vizualizări

Gerul ucigaş

3112_gerul.gif
Trei persoane au decedat din cauza frigului în ultima săptămână. Adăpostul social Rozmarin nu mai are locuri libere, iar sărmanii rămaşi fără adăpost se încălzesc cu mila CFR-iştilor şi a celor de la Poliţia Transporturi Feroviare.

Temperaturile de minus 23 de grade au afectat şi judeţul Mureş. Cele 36 de locuri pe care le deţine Centrul Social Rozmarin au fost ocupate în ultimele nopţi. Cei rămaşi fără adăpost primesc aici un pat cald, posibilitatea de a face o baie şi hrană dimineaţa şi seara.
Conform declaraţiilor furnizate de şeful serviciului centru social, Szekely Istvan, de duminică adăpostul a fost luat cu asalt de cei rămaşi pe străzi. "Chiar dacă avem numai 36 de locuri, dacă avem nevoie de mai multe locuri, facem. Folosim paturi etajate şi nu lăsăm pe nimeni afară, mai ales în aceste condiţii", a precizat Szekely Istvan.

Preferă gara
Locuri la azilul de noapte ar fi destule pentru toţi cei care nu au unde să doarmă. Hrană rece şi un ceai cald dimineaţa şi seara, de asemeanea. Însă, nu toţi cei rămaşi fără adăpost lasă vechile obiceiuri, de a dormi pe scaune sau bănci, pentru un pat moale şi cald. În gara CFR, situaţia este aceeaşi ca şi în toamnă. De la intrare, te pălesc mirosuri care mai de care mai dezgustătoare. Printre călători şi CFR-işti, aici îşi duc veacul şi câţiva bătrâni rămaşi fără un rost în viaţă.
Feri "bacsi" doarme în gară de câţiva ani buni, fie vară, fie iarnă. Înainte de Crăciun s-a îmbolnăvit şi a fost internat la spital. Cu toate că din pensia pe care o primeşte şi-ar permite să se cazeze la azil, faptul că trăieşte de atâţia ani pe stradă, din mila celor care îi mai dau o haină şi o coajă de pâine, îl face să nu aleagă altceva. După externare s-a întors în gară. Au urmat săptămâni de somn prin sala de aşteptare, plimbări în frig, iar acum boala l-a răpus din nou. Este internat la Clinica de Boli Infecţioase I, dar spune că după ce se face bine se întoarce tot în gară. Cazul lui nu este singular. Poliţia Transporturi Feroviare, Comunitarii şi SMURD-ul se confruntă în fiecare iarnă cu persoane decedate sau care prezintă hipotermie severă.
Anul trecut, un alt bărbat fără adăpost a îngheţat de frig pentru că a refuzat să fie cazat la un adăpost. Janos suferea de epilepsie, iar temperaturile scăzute şi alcoolul nu-l ajutau deloc. Concubina acestuia preferă şi ea frigul şi scaunele din gară. După ce Janos a murit, bătrâna s-a internat la adăpost "ca să nu îngheţe şi ea”, dar a murit de supărare şi tristeţe.
Pentru a nu avea aceeaşi soartă, doi dintre prietenii şi tovarăşii de pahar ai lui Janos au apelat la Centrul Social din Mureşeni. În fiecare noapte dorm acolo, iar ziua cutreieră străzile sau lucrează în gară, pentru un pahar de tărie cu care se mai încălzesc.
Spitalul,
fără probleme
Situaţia dramatică din spitalele bucureştene nu se regăseşte la Mureş. Asta pentru că “stăm pe o pungă de gaz". Directorul general al Spitalului Judeţean Mureş, doctorul Lucian Băilă, spune că deşi afară temperaturile au fost extrem de scăzute, în nici unul din spitale nu au existat probleme. "Nu am primit nici un fel de reclamaţii de la nici o clinică, nici de la Spitalul Municipal. Şi chiar dacă ar apărea ceva probleme, am avea resurse să le remediem. Cât despre temperatura din spital, cred că este acceptabilă de 22 grade. Asta pentru că la Mureş presiunea gazului nu a scăzut, deci încă nu avem probleme", a precizat Băilă.
Gerul a învins
Se pare că nici situaţia roz din spitalele mureşene, nici adăpostul social şi nici lemnele puse pe foc nu au fost de nici un ajutor celor care, dintr-un motiv sau altul au făcut hipotermie şi au decedat.
Un bărbat, cerşetor, care a ales să doarmă într-un tomberon în noaptea de luni, când s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură, a fost găsit decedat. Directorul IML Mureş, Hecser Laszlo spune că nu ştie exact dacă este vorba despre hipotermie sau intoxicaţie cu alcool, pentru că autopsia şi examenul toxiclogic încă nu au fost efectuate. Un alt caz, de această dată mult mai dramatic, este al unei femei din Sighişoara, care a fost adusă, în cursul zilei de miercuri, de către un echipaj SMURD, la Târgu Mureş. Chiar dacă medicii s-au chinuit ore în şir să o resusciteze, în dimineaţa zilei de ieri, femeia a decedat. Din primele cercetări, se pare că aceasta a ieşit din casă, să aducă lemne, a alunecat pe scări şi nu s-a mai putut ridica. "Bărbatul ei este imobilizat la pat. Acesta spune că a vorbit cu ea o vreme, dar pentru că nici el nu a putut să facă nici o mişcare, femeia a intrat în hipotermie", a precizat Livia Popa, purtătoarea de cuvânt a IPJ Mureş.(S.S.)

Noi chiar nu le putem lua viaţa. Nu au voie să doarmă în Gară, dar ar fi inuman să-i scoatem în frig mai ales acu când ne confruntăm cu asemenea temperaturi. Sunt un număr de cinci persoane care dorm în prezent aici, sau care îşi petrec cea mai mare parte a timpuui prin gară. Noi i-am ajutat cum am putut şi le permitem să doarmă într-o încăpere a gării care este încălzită pentru că nu vrem să-i omorâm scoţându-i afară.
Adrian Pop, Inspector principal Poliţia Transporturi Feroviare Târgu Mureş

Cu toate că în ultimele zile s-au înregistrat câteva decese şi cazuri de hipotermie, nu au fost încă depistate cazuri concrete de moarte prin refrigeraţie. Cazul de la Sighişoara a fost un accident în urma căruia femeia a rămas imobilizată în faţa casei. Cazul femeii găsită decedată în apa Nirajului este clar, o sinucidere. Iar celui din tomberon încă nu i s-a stabilit exact cauza morţii.
Livia Popa,
purtător de cuvânt IJP Mureş

Din păcate sunt foarte multe persoane care nu au un adăpost, dar nici nu vor să vină să doarmă la noi. Nu cunoaştem toate cazurile, dar ştim că sunt mulţi. Cei care nu au nici un venit, nu trebuie să plătească. Ceilalţi plătesc în funcţie de sumele pe care le primesc. Dar nu ştiu de ce refuză un pat cald şi stau în frig.
Szekely Istvan,
Şeful Serviciului Centru Social

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE