Probleme de ortografie Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 53 Vizualizări

Probleme de ortografie

3232_CorinaAlbot.gifStrada Kossuth Lajos, Târgu Mureş, judeţul Mureş. O adresă pentru destui târgumureşeni. O adresă nouă, obţinută în urma unui minor şantaj politic al UDMR în Consiliu Local. Călăraşilor nu rememora vreun eveniment marcant din istoria României. Aşa cum românii nu reprezentau nimic pentru Kossuth Lajos. Nici măcar o minoritate.
Iar trocul de toată jena la care au căzut consilierii şi, tacit, chiar primarul român al Târgu Mureşului, nu dovedeşte decât că şantajul politic îţi poate aduce posturi de ministru, vicepremier, dar şi străzi cu numele eroilor maghiari. Pentru maghiari. Nu am nici un dram de ură etnică faţă de maghiarii din România, tocmai pentru că nu am fost crescută în acest spirit, dar unele decizii mă lasă fără replică. Iar unele replici, din zone în care maghiarii constituie o majoritate
mi-au lăsat de multe ori un gust amar.
Asta în timp ce Ungaria atacă permanent România la nivel european. Cel mai elocvent exemplu, cele două producţii cinematografice Trianon şi ultima realizare din domeniu, un film prezentat în Europa despre ura românilor faţă de ceangăi. Şi degeaba au ilustrat televiziunile că românii şi maghiarii din regiunea Bacăului se înţeleg bine. Europenii tot ca asupritori ai maghiarilor şi romilor ne vor percepe după ce vor urmări pelicula. Iar dacă discriminarea pozitivă este atât de la modă în Statele Unite ar trebui să fim serioşi şi conştienţi că nu suntem Statele Unite şi că nu am folosit maghiarii pe post de sclavi pe vreo plantaţie ca acum să permitem unei ţări vecine şi prietene să ne calce în picioare de câte ori au ocazia.
Şi cum capitala României rămâne Bucureşti, ar fi bine ca măcar orgoliul să îţi fie zgândărit în momentul în care un bucureştean te sună şi te întreabă: "Nu vă supăraţi, cum se scrie strada asta?". Bănuiesc că în procesul de europenizare, în care limba engleză este folosită tot mai des în administraţie şi economie, cea maghiară poate să treacă drept limbă internaţională a străzilor. Sunt sigură că francezii vor aprecia efortul.
Corina Albota

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE