Viaţa în slujba altora Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Viaţa în slujba altora

7228_soc_Viata.gifTânărul Salai Bela, în vârstă de 25 ani, este bolnav de leucemie. El învaţă totuşi să lupte pentru vieţile oamenilor aflaţi în suferinţă. Salai Bela urmează cursurile de instruire practică şi teorie la organizaţia Crucea Roşie din Târgu-Mureş. Curajul şi lupta, credinţa şi Dumnezeu, sunt puterile care-i prelungesc viaţa.

Suferind de o boală cumplită, Salai Bela urmează din luna octombrie 2006 cursurile de instruire practică şi teorie la organizaţia Crucea Roşie. Indiferent de şansele puţine, sau mai multe de supravieţuire pe care le mai are tânărul, el ne-a mărturisit: "spectacolul vieţii este un dar de la Dumnezeu, care, merită trăit". Tânărul este provine din sistemul de protecţie socială a copilului, şi tinereţea şi-a petrecut-o la Satu Mare. De la vârsta fragedă, Bela a fost abandonat în spital de părinţi. A crescut la Centrul de Plasament din Satu-Mare, unde a urmat cursurile primare şi gimnaziale. După ce şi-a finalizat cursurile şcolii profesionale, la profilul croitorie, acesta a ales să păşească singur în viaţă, fără ajutorul nimănui. ,,Am crescut în centrul de plasament, şi de asta nu mi-e ruşine. Am făcut o şcoală ca să mă pot descurca în viaţă. Primul drum în viaţă. Am trecut prin multe momente, de groază, de bucurie, dar singurul lucru ce m-a marcat în copilărie a fost lipsa dragostei de mamă. A fost o lovitură puternică pentru mine. Ceilalţi copii din centru au trăit acelaşi zbucium lăuntric apăsat care mi-a lăsat în urmă doar speranţa de a mai trăi ca un copil normal, ", ne-a mai mărturisit Bela. Din toată povestea lui, filmul copilăriei e ca un roman care, dacă-l răsfoieşti, după un timp, îţi dai seama prin ce a trecut tânărul.

"Curajul mă face să uit de boală"
,,În urmă cu cinci ani, m-am simţit foarte rău. N-am ştiut ce să mai fac! Am fost internat la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, unde am fost suspus la investigaţii medicale. Nici nu ştiam ce era cu mine în acel moment. Am crezut că e vorba doar de o boală care e tratabilă, şi nu … Asta e! Trebuie să-mi trăiesc viaţa, până când, Dumnezeu ştie. Anul trecut, ştiind că sunt bolnav de leucemie, am decis să particip la nişte cursuri de instruire practică şi teorie, ca să învăţ cum să ajut o persoană aflată în suferinţă. Până în prezent, am învăţat lucruri despre îngrijirea post-operatorie a bolnavului, acordarea primului ajtor în caz de vreun accident minor, în caz de arsuri grave. În orice caz, învăţând aceste lucruri, am căpătat puterea să lupt, iar curajul mă face să uit de boală", ne-a mai declarat Bela. Cu toate că tânărul a bătut un drum până să ajungă la Târgu-Mureş, a reuşit să găsească un sprijin moral de la directoarea organizaţiei Crucea Roşie, Maria Bercea. Acum este internat la Spitalul Judeţean Mureş la Secţia Interne şi Hematologie, pentru alte investigaţii medicale. ştim doar atât, a fost diagnosticat cu boala limfoblastică stagiul doi tip A. Datorită acestei suferinţe, Comisia de Expertiză Complexă din Satu-Mare l-a încadrat în handicap gradul I, grav. La sfârşitul discuţiei noastre, Bela a transmis un mesaj celor bolnavi de leucemie şi alte boli: ,,Cât timp viaţa ne schimbă cursul călătoriei, să mergem totdeauna pe Calea credinţei!". (K.L.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE