Fără cabinete la ţară Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 32 Vizualizări

Fără cabinete la ţară

7487_cabinete.gifAni de zile, medicii veterinari din circumscripţiile comunale nu au investit nici un leu în spaţiile destinate consultaţiilor veterinare, pentru că spaţiile respective fie aparţineau Domeniului Statului, fie era al primăriei. Când într-un final, medicii veterinari au putut cumpăra spaţiile unde îşi desfăşoară activitatea pentru a le moderniza, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram, vrea să le ia acest drept.

Conducerea ANSVSA intenţionează să modifice Legea privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru a schimba statutul juridic al cabinetelor veterinare şi instituţia care le are în administrare.
Schimbarea statutului juridic atrage după sine nu numai interdicţia de vânzare, dar si administrarea acestora de către ANSVSA. Modificarea legislaţiei se face în plin proces de vânzare a cabinetelor veterinare, când aproape un sfert dintre acestea au fost deja cumpărate de medicii veterinari. În baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 89, titularii de spaţii au depus deja la Agenţia Domeniilor Statului cereri de cumpărare însoţite de acte prin care să dovedească plata redevenţei, a taxelor şi impozitelor către stat şi administraţiile publice locale, adrese de la primării şi prefecturi din care să reiasă că spaţiul nu este revendicat, planuri cadastrale, aprobări cu înscrierea dreptului de proprietate al ADS asupra imobilului şi declaraţii notariale.
Decizia preşedintelui ANSVSA de a le lua medicilor veterinari dreptul de a-şi cumpăra spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea nu este una întâmplătoare. Prin alte modificări ale legislaţiei actuale incluse tot în proiectul Legii privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, ANSVSA a strecurat o prevedere conform căreia, directorii generali ai direcţiilor sunt numiţi, în condiţiile legii, prin ordin al preşedintelui Autorităţii. Prevederea încalcă Legea funcţionarului public, care stipulează că poziţia de director general poate fi obţinută numai în urma unui concurs. Dacă modificarea legislaţiei va fi făcută, întreg sistemul sanitar-veterinar va fi în mâna unui singur om care până acum a reuşit să bulverseze întreaga ţară. Printre isprăvile preşedintelui ANSVSA, Marian Avram, se numără: declararea transhumanţei ca fiind ilegală, limitarea vânzării de brânză doar la nivel de judeţ, vaccinarea porcilor din gospodăriile populaţiei cu vaccin expirat de două ori, subvenţionarea vaccinului antirabic pentru câinii şi pisicile- cu stăpâni la curte – sau intrarea inspectorilor sanitar-veterinari fără mandat în casele oamenilor.

La nivelul judeţului Mureş există 93 de circumscripţii sanitar-veterinare concesionate. Conform declaraţiilor directorului adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alementelor Mureş, Cristian Ciucă, nici una din aceste circumscripţii nu a fost cumpărată. Cu privire la intenţia ANSVSA de a schimba legislaţia în vigoare, Ciucă a afirmat că la Mureş încă nu a ajuns nici un act oficial care să infirme sau să confirme această intenţie. "Noi funcţionăm pe baza legii 161/2003 privind statutul funcţionarului public. Cât despre circumscripţiile din teritoriu, există legea 215/2004, aprobată prin Ordonanţa 42 din 29 ianuarie 2004. Nu ştim care ar fi modificările şi ce implică acestea la nivelul judeţului Mureş, cel puţin nu acum, pentru că nu avem nimic oficial încă", a încheiat Cristian Ciucă.

Articol din hotărâre
Bunurile imobile – clădiri şi terenuri aferente – de interes public în care se desfăşoară activităţi de asistenţă sanitar-veterinară, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, trec în domeniul public al statului şi în administrarea ANSVSA.

Sorina SZAKACS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE