Farmaciile, în pragul falimentului Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 32 Vizualizări

Farmaciile, în pragul falimentului

7496_farmaciile.gifColegiul Farmaciştilor a avertizat, vineri, că pe parcursul ultimilor doi ani, farmaciile au fost aduse în stare de faliment, iar starea de sănătate a populaţiei s-a deteriorat din cauza proastei gestionări a sistemului asigurărilor de sănătate.

Într-un comunicat remis, vineri, agenţiei NewsIn, Colegiul Farmaciştilor consideră că fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Vlădescu se manifestă după demitere cu aroganţă, suficienţă şi lipsă de respect faţă de furnizori, dar şi faţă de pacienţi. Farmaciştii acuză că această atitudine este specifică şi în multe din casele judeţene de asigurări de sănătate din ţară.
Farmaciştii susţin că timp de doi ani cât a fost preşedinte, Cristian Vlădescu nu a venit cu nicio îmbunătăţire a sistemului de asigurări de sănătate pentru pacienţi. Ei spun că pentru Cristian Vlădescu, eficientizarea sistemului a înseamnat doar controlul bugetului, când de fapt, eficientizarea ar fi trebuit să însemne şi o accesibilitate mai bună a pacienţilor la medicamente.
Colegiul Farmaciştilor din România combate declaraţiile fostului preşedinte al CNAS, Cristian Vlădescu, potrivit cărora, Colegiul a dezinformat publicul cu privire la proasta alocare a fondului de asigurări de sănătate în scopul creşterii profitului farmaciilor în detrimentul pacienţilor.
În comunicat se mai precizează că în ultimele luni, Colegiul a atras atenţia atât CNAS, cât şi Ministerului Sănătăţii, precum şi opiniei publice, asupra problemelor sistemului de asigurări de sănătate, mai ales în privinţa plafoanelor la farmacii, alocarea incorectă, ineficace şi abuzivă a acestora, precum şi despre atitudinea discreţionară a caselor de asigurări faţă de furnizori.
Colegiul Farmaciştilor consideră că afirmaţia repetată a CNAS, potrivit căreia banii pacienţilor se duc în profitul farmaciilor, şi insinuarea că este firesc ca acestea să lucreze fără profit, este falsă şi menită să instige pacienţii împotriva farmaciilor.
Potrivit comunicatului Colegiului Farmciştilor, adaosurile comerciale ale farmaciilor sunt controlate de către Ministerul Sănătăţii, exact cu scopul de a nu le permite acestora să facă profituri necontrolate pe seama pacienţilor. Mai mult, Colegiul Farmaciştilor suţine că farmaciile cedează din adaosul comercial legal pentru unele boli cronice, ca urmare, farmaciile nu îşi "pun" adaos, ci îl "cedează".
Farmaciştii susţin că această cedare se face sub presiunea ilegală a caselor, fără ca banii să se regăseascaă în mod transparent în bugetul acestora. Ei spun că la cedarea de adaos, care a fost de circa 40 milioane de euro într-un interval de trei ani, s-au adăugat pierderile masive de alte zeci de milioane de euro ca urmare a scăderilor frecvente de preţuri pe stocul de medicamente al farmaciilor.
Reamintim că fostul preşedinte al CNAS, Cristian Vlădescu, a fost revocat, luni, 19 februarie, din funcţie, prin decizie a premierului Călin Popescu Tăriceanu şi înlocuit cu Vasile Ciurchea. Decizia premierului a fost luată la cererea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Acesta s-a plâns în repetate rânduri de relaţia dintre Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări, precum şi de lipsa de transparenţă a conducerii respectivei instituţii. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE