MAI, la raportul annual Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 29 Vizualizări

MAI, la raportul annual

7528_cap.gifMinistrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Vasile Blaga, a susţinut ieri într-o videoconferinţă raportul de activitate pentru anul 2006 al ministerului pe care îl conduce. Cu această ocazie, Blaga nu a uitat să amintească principalul succes al ministerului şi anume evitarea activării clauzelor de salvgadare în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană. Mai mult, ministrul a nominalizat România drept cea mai rapidă ţară în ceea ce priveşte reformele în domeniul administraţiei şi internelor, comparativ cu celelalte state care au aderat la UE. Datorită unei scăderi cu 4% a numărului crimelor, în opinia lui Blaga, "România a devenit una dintre cele mai sigure ţări din Uniunea Europeană şi nu numai". Obiectivul MAI pentru perioada următoare este de a realiza integrarea în spaţiul Schengen în 2012. La această prezentare de raport au mai participat preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, procurorul general Laura Codruta Kovesi, ministrul Monica Macovei, directorii SRI şi SIE şi alţi conducători de instituţii. Majoritatea celor invitaţi au adus cuvinte de laudă activităţii MAI din anul 2006 asigurând suportul şi colaborarea necondiţionaltă între instituţiile pe care le conduc. Singurul care şi-a exprimat îngrijorarea la bilanţul MAI a fost Traian Băsescu care a declarat că "aş vrea să vă transfer îngrijorarea mea, deşi sunt cazuri pe care le vedem toţi public la televizor, la radio, discutate, prezentate, întoarse pe toate părţile. Statul încă nu funcţionează liber de influenţe, instituţiile statului nu sunt încă libere de influenţa legată de fenomenul corupţiei".

Poliţiştii mureşeni sunt fără pată
Chestorul Ioan Nicolae Căbulea (în foto), comandantul IPJ Mureş, a recunoscut faptul că şi în judeţul nostru infracţiunile mici au crescut în prima parte a anului 2006, urmând un trend descrescător în ultimele luni ale anului. Acest lucru a fost motivat de faptul că IPJ Mureş a fost dotat atât cu personal cât şi cu echipament de înaltă performanţă extrem de util în lupta cu infractorii. Doar un singur poliţist a fost implicat într-un accident rutier în care a şi fost găsit vinovat din cauza consumului de alcool. În ceea ce priveşte fapte de corupţie în rândul oamenilor legii, Căbulea a declarat că "în 2006 nu au fost poliţişti cercetaţi pentru fapte de corupţie şi mai mult au fost doi poliţişti care au denunţat fapte de dare de mită".

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, prezentă marţi, la bilanţul MAI pe 2006, a declarat că relaţia dintre Ministerul de Justiţie şi cadrele MAI trebuie să se îmbunătăţească prin derularea de proiecte comune, care să conducă la creşterea încrederii în actul de justiţie.
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi consideră că numărul foarte mare de dosare, pe care procurorii le-au avut de soluţionat în ultima perioadă a dus la o blocare a actului de justiţie şi la atragerea neîncrederii populaţiei cu privire la modul în care sunt soluţionate aceste cazuri.
În opinia procurorului general al României, această problemă nu s-ar rezolva decât printr-o mai bună colaborare între angajaţii Ministerului Justiţiei şi cei ai MAI.
Potrivit lui Kovesi, întărirea relaţiilor dintre cele două ministere ar trebui să se facă şi în contextul aderării României la Uniunea Europeană, care a dus la transformări în ceea ce priveşte lupta pentru combaterea fenomenului infracţional.
Totodată, Laura Codruţa Kovesi a prezentat şi o listă cu programe comune desfăşurate între Ministerul Justiţiei şi MAI, care să ducă la îmbunătăţirea activităţii celor două ministere "Ministerul Justiţiei şi MAI vor desfăşura proiecte comune pentru a-şi îmbunătăţi activitatea: realizarea unor grile statistice unitare, metodologii comune de lucru pe cauze penale, accesul procurorilor la bazele de date ale MAI, reorganizarea serviciilor de cercetare penală şi integrarea acestora în formaţiunile operative, pregărirea profesională comună şi aprobarea unei metodologii de lucru standard în soluţionarea infracţiunilor cu autori neidentificaţi", a conchis Kovesi.

Premierul Tăriceanu a atras atenţia, marţi, responsabililor Ministerului de Interne că au o atitudine tolerantă faţă de mica infracţionalitate şi că există, încă, un număr "nepermis de mare" de persoane urmărite penal sau pe numele cărora s-a emis mandat de arestare, care fug din ţară.
"După părerea mea există, încă, o atitudine tolerantă faţă de grupările infracţionale. Există încă un număr nepermis de mare de oameni care au părăsit ţara pentru a se sustrage urmăririi penale sau arestării. Discutăm de peste 3.500 de persoane care au părăsit ţara în acest fel", a declarat Tăriceanu, la bilanţul pe 2006 al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Şeful Executivului a trasat şi obiectivele MAI în 2007, printre acestea figurând demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen, în 2012 şi descentralizarea ministerelor educaţiei, sănătăţii şi agriculturii.
Tăriceanu a făcut referire şi la salariile angajaţilor MAI, care vor fi mai mari în 2007 cu 18,8%, "cu mult peste rata inflaţiei" şi a cerut ca şi în administraţie să fie aplicat principiul din mediul privat: "salarii mai mari, responsabilităţi mai mari".
Premierul a menţionat la capitolul realizări pachetul de legi privind reforma în administraţie, combaterea crimei organizate, mai ales a criminalităţii transfrontaliere, "rezultatele foarte bune" privind gestionarea inundaţiilor din 2005 şi din 2006 şi programul operaţional sectorial privind absorbţia fondurilor europene, alocate pentru dezvoltarea capacităţii administrative.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, marţi, la bilanţul MAI, îngrijorarea că statul încă nu funcţionează liber de influenţele corupţiei şi a cerut instituţiilor statului să se aplece asupra sectorului energetic, al lucrărilor publice şi a achiziţiilor din sănătate.
În acest context, el a cerut instituţiilor statului să se aplece asupra mai multor sectoare. "Am reţineri să intru într-o zonă de exemple, dar insist, insist, pe problematica legată de energie, de lucrări publice, legată de modul în care se fac achiziţiile în sistemul de sănătate", a spus Băsescu. El a remarcat că afirmaţiile sale nu ar trebui luate ca simple declaraţii. Precizarea vine după ce şeful statului a fost acuzat de majoritatea clasei politice că face declaraţii fără acoperire şi că nu oferă dovezi şi exemple concrete, ultima confruntarea purtându-se între premier şi preşedinte în direct la TVR. "N-aş vrea să îneţelegeţi că neapărat trebuie să intrăm în zona unor simple declaraţii. Declaraţiile mele nu sunt decât îngrijorări şi cer instituţiilor statului să se aplece asupra acestor sectoare", a accentuat preşedintele.
În cadrul discursului, Băsescu s-a mai referit ca fiind atinse de corupţie la primării, instituţii centrale sau la marile regii controlate de instituţiile centrale.

Ionel ALBU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE