Din 2010, fumatul interzis total Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 38 Vizualizări

Din 2010, fumatul interzis total

10842_fum.gifUn proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Sanatatii Publice ii va lasa pe fumatori fara aproape nici un drept. Odata cu intrarea in vigoare a actului normativ, elevii si studentii care nu respecta prevederile referitoare la interdictia fumatului in spatii inchise vor efectua 20 de ore de munca in folosul comunitatii.
Pana acum, potrivit Legii 349/2002, cu modificarile ulterioare, fumatul in spatiile publice inchise era permis doar in spatii special amenajate, cu respectarea anumitor conditii. Astfel, acestea trebuiau construite asa incat sa nu permita patrunderea aerului viciat in spatiile publice inchise si sa fie marcate, la loc vizibil, cu indicatorul "Loc pentru fumat". Proiectul ordonantei de urgenta modifica litera m) a articolului 2, cu aceasta prevedere, din noul text disparand exceptia de la interdictia fumatului pentru spatiile special amenajate. Prin spatii publice inchise se inteleg toate spatiile din institutiile publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie si sportive. Totodata, in categoria spatiilor publice inchise intra si mijloacele de transport in comun, autogarile, garile si aeroporturile, precum si spatiile inchise de la locul de munca. Spatiile inchise de la locul de munca sunt definite ca toate spatiile din imobile, precum halele industriale, spatiile de depozitare, salile de sedinta, salile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile si camerele. Singurele exceptii de la interdictia pentru fumat le vor constitui camerele pentru locuit destinate fumatorilor de catre proprietarul sau managerul unitatilor si structurilor de cazare temporara si camerele în care se testeaza produsele din tutun în cadrul procesului de fabricatie, control si cercetare. Proiectul de act normativ mai prevede interdictia comercializarii produselor din tutun in unitatile economice situate in incinta si pe o raza de 200 de metri fata de perimetrul exterior al spitalelor si unitatilor de invatamant.

Pâna la data de 1 iulie 2010, în baruri, discoteci, restaurante si alte spatii publice cu destinatie similara, fumatul este permis în spatii special amenajate pentru fumat, dar chiar si in aceste locuri pana in 2010, trebuie amenajate spatii speciale care sa deserveasca fumatul, dar nu mai mult de 50% din suprafata totala. Acestea trebuie sa fie delimitate prin pereti de restul spatiului inchis astfel, incat sa se asigure izolarea completa de acesta. Locurile special amenajate pentru fumatori trebuie sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului, cu scrumiere si cu extinctoare si sa fie marcate cu indicatorul "Incapere in care este permis fumatul".

Nerespectarea prevederilor referitoare la interdictia fumatului in spatii inchise va fi sanctionata cu amenda contraventionala de la 100 la 500 de lei sau efectuarea a 20 de ore de munca in folosul comunitatii, in cazul elevilor sau studentilor contravenienti. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor face de catre persoanele imputernicite in acest sens de catre Ministerul Sanatatii Publice si de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, "eliminarea fumului de tutun din locurile publice inchise si restrictionarea accesului la produsele din tutun vor avea un impact social pozitiv", iar astfel de masuri "cât mai urgente si comprehensive sunt necesare pentru diminuarea consumului de tutun, în special în rândul copiilor, adolescentilor si tinerilor", se mai arata in nota de fundamenatre.

Iulia OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE