RAGCL Reghin: trecut, prezent si viitor Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 811 Vizualizări

RAGCL Reghin: trecut, prezent si viitor

Teofil Moldovan munceste în aceasta institutie de circa 30 de ani, a început ca proiectant, apoi ca diriginte de santier, sef de birou, sef de sectie iar în anul 1991 a devenit director al RAGCL Reghin. Din 1993 pâna 1997 a fost manager general, din 1997 pâna în 2001 a fost administrator unic, iar de atunci pâna în prezent este director general al RAGCL-Reghin.
Rep.:Care este starea economica a RAGCL-ului ?
T.M.: Starea economica este usor pozitiva, regia se lupta din greu cu mentinerea la un pret acceptabil a servicilor prestate principalul obiectiv al managementului fiind îmbunatatirea serviciilor si reducerea cheltuielilor materiale investind în dotari si infrastructura. Din putinele surse de care a dispus, dar care au condus la obtinerea unor indicatori economico-financiari buni, regia a avut o productivitate a muncii si obtinerea de profit, in perioada 1990-2007. În toata aceasta perioada regia a fost restructurata de trei ori, ajungandu-se la situatia optima privind corelarea productiei fizice si valorice cu numarul de personal. De exemplu în anul 1990 regia avea un numar de 424 de salariatI, iar în 2007 un numar de 218 salariati. S-a reusit în ultimii ani mentinerea unor productii fizice constante si furnizarea de apa potabila la un numar de sapte localitatii din mediul rural urmând ca în finalul 2008-2009 sa ajunga la un numar de 11 localitati. Populatia care va beneficia de apa potabila furnizata de RAGCL Reghin în final va depasi 55.000 locuitori. Daca pentru anul 2007 estimez o cifra de afaceri de 2.000.000 euro, in anii urmatori prin extinderea servicilor de apa si canalizare în alte doua, trei localitati precum si servicului de salubritate, cifra de afaceri va creste cu cel putin 5-8%, în fiecare an, coraborate cu investitile ce se vor derula în municipiul Reghin în urmatorii ani. Pâna în 2015 acestea vor conduce sigur la cresterea eficientei operationale prin reducerea unor costuri fixe pe unitatea de produs. Viitoarea societate care va lua nastere prin reorganizarea regiei conform L51/2006 si 1/2006 va fi un operator zonal puternic sigur si eficient.
Rep.: Ati accesat în 2006 peste 2.000.000 de euro, prin programul Bancii Europene de Investitii pentru modernizarea uzinei de apa si reabilitarea retelei de apa. Ati declarat atunci ca amortizarea investitilor o veti plati în 2007 la fel si redenta si dobânda aferenta. Ati reusit acest lucru?
T.M.: Prin programul SAMTID finantat de B.E.I., Consiliul municipal Reghin a beneficiat de un credit în valoare de 2,4 milioane Euro cu un grant de aproximativ 35% si dobânda de 5%. Programul se adresa tuturor oraselor cu o populatie sub 50.000 locuitori. Investitile executate în municipiul Reghin au fost legate de reabilitarea retelelor de apa potabila în lungime de aproximativ 18 km (37 de strazi), modernizarea statilor de repompare apa potabila, zona I si II de presiune, reabilitare rezervoare de apa potabila (zona II presiune) si reabilitarea partiala a uzinei de apa (statie de pompare, recirculare, namol, clorinare, compresoare, instalatile electrice si de automatizare dotari laborator). Lucrarile de investitii au început în iunie 2006 iar la aceasta data sunt în curs de finalizare (executat 85%) iar termenul final fiind 30 aprilie 2008 pentru lucrarile suplimentare. Rambursarea creditului în acesata perioada este asigurata de catre Consiliul Local contributia operatorului RAGCL fiind stabilita ulterior dupa receptia tuturor lucrarilor si preluarea în administrare si evidentierea în contabilitate a acestora pentru amortizare.
Rep.: La cât se ridicau datoriile Reghinenilor înregistrate la 31 decembrie 2007?
T.M.: Soldul final la 19 decembrie 2007 era 2.105.283 lei. Asociatile de proprietari datoreaza 1.063.569 lei, agentii economici 769.378 lei, institutiile publice 272.336 lei. În cursul anului 2007 prin masurile luate de cele mai multe ori coercitiv, situatia datoriilor s-a îmbunatatit, respectiv de la 3,2 milioane s-au redus la 2,1 milioane lei. O îmbunatatire semnificativa se observa si la recuperarea datoriilor de la Asociatile de proprietari care au ajuns cu plata facturilor restante în luna februarie, chiar lunilor octombrie si noiembrie 2007. În perioada 19-31 decembrie datoriile s-au diminuat cu sume substantiale din partea agentilor economici si institutiilor publice si preconizez o recuperare a datoriilor din partea Asociatilor de proprietari în luna ianuarie o data cu plata facturilor pe luna decembrie 2007. O situatie reala a soldului pentru anul fiscal 2007 va fi cunoscuta la începutul lunii martie 2008.
Rep.: Cât costa metrul cub de apa în 2008 pentru consumatorii casnici si pentru cei economici si canalizarea?
T.M.: Pretul mic de apa si canal este acelasi pentru populatie si agentii economici, adica: apa- 1,77 lei/mc si canal 0,85 lei/mc.
Rep.: Ce capacitate poate asigura "Uzina de apa" ?
T.M.: Capacitatea Uzinei de apa este de 490 l/s, momentan regia trateaza si furnizeaza apa potabila la 30% din capacitatea proiectata iar în perspectiva (2-3 ani), din evaluarile facute privind necesarul de apa pentru cei peste 55.000 de locuitori care vor beneficia de apa potabila furnizata de RAGCL, va ajunge la 50% din capacitate.
Rep.: Care sunt cele mai vechi conducte din municipiul Reghin?
T.M.: Cele mai vechi retele sunt din fonta în procent de 4,44% (15.490 ml ), azbociment în procent de 20, 04% (3.533ml). Vechimea acestor conducte este cuprinsa între 40-70 de ani. Zonele proponderente cu aceste retele se gasesc în centrul municipiului, cu o parte din strazile adiacente si strazile din zona Piata Mare.

Reporter: Care este istoria RAGCL-ului din Reghin?
Teofil Moldovan: Activitatea de Gospodarie Comunala si Locativa în orasul Reghin a început în mod organizat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar în decursul anilor a suportat mai multe reorganizari, iar subordonarile au fost deasemenea diferite. Astfel în perioada 1945-1957, forma sub care se desfasura gospodarirea comunala si locativa era diversificata ca organizare functionând în cadrul Intreprinderii de Locuinte si Localuri (I.L.L), cu sediul în orasul Reghin care avea urmatoarele sectoare de activitate: locuinte, localuri, apa-canal, elctricitate, coserit, salubritate si vidanjare. Începând cu data 1 ianuarie 1958 prin decizia nr.38/1957 a Comitetului executiv al Sfatului Popular al regiunii Mures se înfinteaza Intreprinderea de Gospodarie Raionala, I.G.R. cu sediul în orasul Reghin având ca obiect de activitate pe lânga cele prezentate mai sus si activitatea de transport în comun, activitatea de prestari în constructii si instalatii si activitatea de transport marfa. În 1968 unitatea a primit o noua denumire: Intreprinderea de Gospodarie Comunala si Locativa-I.G.C.L-denumire cu care a activat pâna în anul 1970 când prin înfintarea Intreprinderii Judetene de Gospodarie Comunala si Locativa cu sediul în Târgu-Mures. I.J.G.C.L a preluat în subordine toate unitatile de gospodarie comunala din judet, aceste subunitati primind denumirea de Exploatari de Gospodarie Comunala si Locativa-E.G.C.L. Începând cu anul 1990-1991 a luat fiinta în baza Legii 15 din 1990 Regia Autonoma de Gospodarie Comunala Locativa si de Transport Urban Persoane prin comasarea fostei Exploatari de Gospodarie Comunala si Locativa Reghin a sectiei locala de transport urban a fostei Intreprinderi Judetene de Transport Local Targu Mures. Prin HCL Reghin nr. 67 din 1993 data în baza HGR 597 din1992 regia a trecut sub autoritatea Consiliului Local pastrându-si denumirea, obiectul de activitate si toate celelalte atribute functionând în baza unui regulament de organizare si functionare propriu. În urma evolutiei economice, în decursul anilor numeroase activitatii s-au desfintat si au fost create altele, astfel încât în anul 2007 regia a ajuns sa pastreze urmatoarele activitatii: captarea, tratarea si distributia apei potabile, activitatea de baza a regiei, colectarea si tratarea apelor uzate, producerea si distributia energiei termice, colectarea , transportul si depozitarea deseurilor, transportul urban de persoane, administrarea si întretinerea fondului locativ de stat si activitatea comerciala si hoteliera.

Robert MATEI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE