Toaletele publice târgumureşene, curate dar nefolosite Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 380 Vizualizări

Toaletele publice târgumureşene, curate dar nefolosite

p_9_73.jpgDeşi toaletele publice din centrul municipiului Târgu-Mureş arată cum arată, tot ca pe o poartă a raiului le vedem în situaţiile critice ale propriilor nevoi fiziologice. Că sunt sau nu demne de un oraş european, mă abţin sa comentez, cert este că deşi amplasările sunt puţin neinspirate, toaletele sunt curate. În centru există două WC-uri publice, în afara celui din Cetatea Medievală. În total, în municipul Târgu-Mureş există opt toalete publice din care patru sunt gestionate de primărie, după spusele directorului Serviciul Public de Utilităţi Municipale (SPUM), Moldovan Mircea. „Anul trecut am instalat indicatoare către aceste toalete publice. Sperăm să reuşim să le extindem pe măsură ce se extinde şi turismul,” a spus directorul SPUM. WC-ul public din Piaţa Petofi este închis de trei ani. „Nu mergea nimeni acolo şi nu avea rost să-l ţinem deschis. Pe viitor, ori îl vom reabilita, ori se va reglementa intersecţia, a precizat Mircea Moldovan.

Toaleta din spatele statuii: duminica inchis
Toaletele sunt destul de normale. Asta am descoperit după ce m-am udat până la glezne de la zăpada „nemăturată”, pentru a ajunge la WC-ul public din spatele statuii soldatului necunoscut. O doamnă în vârstă de aproximativ 40 de ani s-a ridicat de pe scaun pentru a mă servi cu 20 cm de hârtie igienică. „Nu, mulţumesc. Ştiţi, sunt de la ziar, vreau să fac nişte poze,” i-am zis. „Faceţi poze, dar pe mine nu mă pozaţi că am mai avut parte de neînţelegeri cu ziarele,” mi-a replicat, apoi a mormăit încet: „Îmi mănâncă nervii munca asta. Clienţi nu vin aproape deloc, trecere de pietoni nu este aici.” Miros insuportabil nu era, poate din cauza „odorizantului” PD-L atârnat de o conductă?! Toaleta este deschisă de luni până sâmbătă, în timpul săptămânii de la 7.00 la 20.00, iar sâmbăta de la 7.00 la 1400. Duminica trebuie să ne abţinem. Taxa pentru WC şi pişoar este de 1,5 lei.  

La subteran „puteţi” face duş!
A doua variantă „pe centru” pentru situaţiile inconfortabile este toaleta publică din parcarea subterană Luxor. Tarifele sunt aceleaşi, doar că aici se poate face şi duş cu 3 lei, pentru jumătate de oră. Ana lucrează la toaleta publică de 12 ani. Am prins-o în timp ce spăla pe jos şi am avut noroc că avea chef de poveşti. „Aici nu ne plictisim, avem tot timpul de lucru. Ne „vizitează” în jur de 100 de oameni pe zi. De la Evidenţa Populaţiei n-au unde să fugă, şi vin aici. Cât mai este deschis patinoarul, lucrăm de la ora 10.00 la 22.00, în două schimburi,” mi-a povestit Ana în timp ce închidea, pe rând, câte o uşă. Îşi întreţine singură cei doi copii din salariul minim pe economie pe care îl primeşte de la primărie. Soţul ei nu lucrează momentan. „E greu, dar n-am ce face, m-am obişnuit în 12 ani, de când lucrez aici. Unde să merg în altă parte?” m-a intrebat retoric, Ana.
Până să ajungem la nivelul oraşelor europene în ceea ce priveşte toaletele publice, mai avem; acum, nu putem să ne conformăm decât cu capitolul „curăţenie în toaletele publice”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE