Centru de recuperare de 750.000 de euro la Brâncoveneşti Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 172 Vizualizări

Centru de recuperare de 750.000 de euro la Brâncoveneşti

13-2_19.jpg
Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş a anunţat, ieri, semnarea contractului de finanţare pentru construirea noului Centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică “Primula” din Brâncoveneşti, în valoare de 749.899 de euro.
Şeful DGASPC Mureş, Lorand Schmidt, a declarat, într-o conferinţă de presă, că prin noua construcţie se urmăreşte restructurarea Centrului din Brâncoveneşti, începută în urmă cu cinci ani, care funcţionează în mare parte în Castelul Kemeny, retrocedat moştenitorilor fostului proprietar. Directorul Centrului, dr. Laszlo Pokorny, a menţionat că instituţia de la Brâncoveneşti are în total 300 de asistaţi, din care 150 sunt încă în Castelul Kemeny, iar alţi 150 sunt internaţi în două pavilioane construite recent.
Centrul “Primula” va fi amenajat conform normativelor în vigoare şi va beneficia de servicii medico-sociale şi recuperatorii specifice tipului şi gradului de handicap pe care le au asistaţii, servicii de kinetoterapie, fizioterapie, terapie ocupaţională, şedinţe de relaxare, activităţi de socializare, etc. Noul centru rezidenţial pentru persoane adulte cu dizabilităţi neuropsihice va avea o capacitate de 48 de locuri.
Tot în 2010, din aceleaşi surse financiare, conducerea Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Brâncoveneşti speră că va putea începe construcţia unei noi clădiri, Centrul “Sfânta Maria”, pentru mutarea tuturor asistaţilor din castel. Potrivit DGASPC Mureş, obiectivul general al proiectului este aplicarea Strategiei naţionale pentru protecţia, integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap în perioada 2006 – 2013 – “Şanse egale pentru persoanele cu handicap – către o societate fără discriminări” şi implementarea Planului de restructurare/ închidere a instituţiilor rezidenţiale pentru persoanele adulte cu handicap din judeţul Mureş.
Laszlo Pokorny a precizat că restructurarea acestui centru se impune atât datorită numărului mare de beneficiari, cât şi faptului că vechiul castel, în care îşi desfăşoară activitatea o mare parte a centrului, nu îndeplineşte standardele specifice de calitate pentru centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte cu handicap. Din totalul sumei de 749.899 euro, pentru construirea centrului “Primula”, aproximativ 76,50% va fi suportată dintr-un împrumut al Guvernului de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, 13,50% din bugetul de stat şi 10% din bugetul Consiliului Judeţean Mureş. Cel de-al doilea centru – “Sfânta Maria” – este evaluat cam la aceeaşi sumă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE