Aflux mare de donatori de sânge Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 40 Vizualizări

Aflux mare de donatori de sânge

10-2_07.jpgFoto:
Centrele de Transfuzii din ţară nu pot însă să controleze cine donează sânge, unde donează, deoarece nu există o reţea informatizată nici la nivel naţional, nici la nivel regional

Titlu:

Numărul donatorilor de sânge în judeţul Mureş a crescut simţitor, la începutul lunii ianuarie media fiind de 60 de donatori pe zi. Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu-Mureş a început anul cu dreptul. În prima lună a lui 2011 s-au prezentat pentru donare de sânge peste 1600 de persoane, numărul de rezerve de sânge îmbunătăţindu-se considerabil la toate grupele sanguine. ”În primele zile media a fost de peste 60 de donatori. Dintre cei care s-au prezentat circa 200 de persoane nu au putut să doneze, au fost respinşi deoarece aveau hipotensiune, hipertensiune, subponderabilitate, foarte multe viroze deoarece este şi perioada virozelor. În prezent stăm bine cu sângele la toate grupele”, a subliniat psihologul Marinela Lazăr, purtătorul de cuvânt al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Târgu-Mureş.

O reţea informatizată ar fi de ajutor

Centrele de Transfuzii din ţară nu pot însă să controleze cine donează sânge, unde donează, deoarece nu există o reţea informatizată nici la nivel naţional, nici la nivel regional. “Nu există acea reţea informatizată. Ar ajuta foarte mult pentru că am putea să ştim exact datele donatorilor, datele la care au donat şi unde au donat, în ce parte, în ce judeţ şi unde. Ne-ar ajuta pentru că timpul de aşteptare al donatorului ar fi mai scurt. Noi avem aici datele celor care au donat şi în cazul în care avem nevoie atunci putem să apelăm. Nu este o parte informatizată, dar avem o bază cu datele lor”, a declarat Marinela Lazăr.
Anul trecut Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Târgu-Mureş a recoltat 7.345 litri de sânge de la 16.973 de mureşeni. Totodată circa 2.400 de persoane care s-au prezentat pentru donare au fost respinşi, deoarece nu întruneau cerinţele necesare pentru donarea de sânge. Deşi numărul donatorilor nu a crescut semnificativ în urma caravanei Centrului Mobil de Donare de Sânge la bisericile din oraş, ideea acestei campanii nu va fi îndepărtată şi din primăvară caravana va porni din nou.

Cine poate dona sânge
Orice persoană care nu prezintă contraindicaţii medicale sau factori de risc pentru boli de orice natură, transmisibile prin sânge, pot fi donatori.

Condiţii obligatorii pentru donarea de sânge:
– Vârsta:18-65 ani
– Frecvenţa donărilor să fie de maxim 5 ori/an la bărbaţi, maxim 4 ori/an la femei
– Intervalul minim între donări consecutive este de 70 de zile
– Greutate mai mare de 55 kg
– Valorile hemoglobinei de 125gr/l – 175gr/l la femei, 135gr/l şi 195gr/l la bărbaţi
– Temperatura corporală maximă 37,5 grade Celsius
– Tensiunea arterială între 180/100 mm Hg
– Puls regulat între 50 – 100 bătăi pe minut

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE