5.000 de semnături pentru salvarea spitalului din Sărmaşu Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 92 Vizualizări

5.000 de semnături pentru salvarea spitalului din Sărmaşu

12-13-1.jpg
Zeci de sărmăşeni şi localnici din comunele limitrofe oraşului Sărmaşu, atât din judeţul Mureş, cât şi judeţele Cluj şi Bistriţa s-au solidarizat ieri pentru a spune „nu” desfiinţării Spitalului din Sărmaşu.
Oamenii s-au postat pe treptele spitalului şi, împreună, pacienţi, medici, asistente şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, înarmaţi cu pancarte pe care scria „Unde e contribuţia Sărmaşului la FNUASS?”, „Cui îi pasă de bolnavii din Sărmaş?” au scandat lozinci precum „Luptăm, luptăm, spitalul nu-l lăsăm”, „Vrem spital la Sărmaş” sau „Cseke nu uita, sănătatea nu-i a ta”.
Nemulţumirea localnicilor este cu atât mai mare cu cât nu li se dă nici măcar o explicaţie de ce spitalul lor se desfiinţează, având în vedere că vor fi nevoiţi să parcurgă distanţe mari până la o unitate medicală care să le asigure servicii medicale de specialitate. „Azil avem. Ne trebuie spital, noi suntem bolnavi, suntem vai de capul nostru, murim acasă. Vrem ca să fie spitalul nostru pus în funcţiune, să meargă aşa cum a fost până în prezent.
Dacă se închide spitalul unde se duce omul, la 90 km la Bistriţa, Cluj, Târgu-Mureş? Ce ne facem? Pentru pofta cuiva? De ce? Nu-l lăsăm hoţilor”, au strigat oamenii.

Oraşul cu trei azile şi niciun spital

Dacă se va transforma spitalul în azil, Sărmaşu va beneficia de trei azile, deoarece în prezent funcţionează un azil privat şi în decursul acestui an se va mai deschide încă un azil, la un kilometru distanţă de oraş. „Noi lucrăm de cinci ani de zile împreună cu biserica ortodoxă şi cu locuitorii de pe câmpie şi am demarat un proiect amplu, de construire a unui azil, aşezământ social, pentru zona noastră, care are 50 de locuri. Anul acesta intenţionăm să-l punem în funcţiune. Mai sunt nişte chestiuni de acreditare. Mai mult, la Sărmaşu s-a deschis şi un azil de bătrâni, privat, cu un număr de şase locuri”, a declarat Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu.

Ministerul Sănătăţii ar putea fi dat în judecată

Primarul a subliniat că, până în prezent s-au strâns peste 5000 de semnături de la locuitorii Sărmaşului şi de la primarii din comunele din jur, care au promis că vor acorda ajutor financiar dacă administraţia locală din Sărmaşu va fi în impas pentru susţinerea financiară a infrastructurii. Totodată, acesta a afirmat că, în condiţiile în care proiectul prin care se reglementează reprofilarea spitalului din Sărmaşu în azil de bătrâni, va deveni hotărâre de Guvern, va fi acţionat în instanţă Ministerul Sănătăţii. „La nivel naţional s-a pornit şi o acţiune a Asociaţiei oraşelor din România şi nu suntem numai noi în această situaţie delicată. Probabil, din demersurile care s-au făcut până acuma de Asociaţia oraşelor vom căuta să atacăm în contencios administrativ actul normativ, care este proiect la ora actuală, dacă va deveni ordin al ministrului sau hotărâre de Guvern, ca replică la atingerea autonomiei locale şi a descentralizării”, a mai spus Mocean.

„Vrem să reţinem spitalul. Suntem bătrâni, bolnavi. Am diabet, sunt văduvă de 14 ani. Am avut o fetiţă cu handicap, e moartă de doi ani. Şi aici vin la spital să mă tratez. Vin chiar des să mă tratez, pentru că am probleme cu tensiunea. Dacă nu e ăsta (n.r.-spitalul), merg la (Târgu) Mureş, Luduş. Cu cine să mă duc că îs singură?” Femeie de 70 de ani.
Aurelia

„Am lucrat 42 de ani aici la spital. De la 1 ianuarie am ieşit în pensie. Pe când m-am bucurat că ies în pensie şi Doamne fereşte dacă sunt bolnavă, sau soţul e mai bolnav, mergem aici la spital, dacă se desfiinţează unde mergem? La 60-70 kilometrii. E jale dacă desfiinţează spitalul. Eu în 1968 m-am angajat, în 10 noiembrie .şi spitalul e din 1962 sau 1963. A fost foarte bun. Dacă noi ne îmbolnăvim unde mergem? Nu ne cunoaşte nimeni şi stai pe coridoarele spitalului la judeţ? Aici avem aparatură modernă, medici foarte buni. Tot ce are nevoie un bolnav. Şi tineretul care a terminat acuma, au cheltuit o grămadă de bani. Unde se mai duc săracii să lucreze? Dar personalul spitalului? De atâţi ani lucrează şi sunt foarte deştepţi. Împreună, medici şi asistente vin săracii şi fac navetă să aibă un loc de muncă. Unde se mai duc, se duc toţi în străinătate?”
Elena Cadar

„Când am nevoie totdeauna vin aici la spital. Sunt nişte medici foarte buni, specialişti, te tratează. Dacă merg în altă parte, poate nu au locuri, vin înapoi, cheltuială pe drum, distanţă mare. Ce facem?”
Vasile Cadar

„De aici şi din alte judeţe, aici la spital venim. Spitalul este necesar pentru toată lumea. Azil de bătrâni avem la un kilometru. Îl putem dezvolta şi spitalul să rămână pentru urgenţă şi tot ce trebuie. Ce facem, mergem 50-60-70 de kilometri, pe care nu îi putem toţi face. Murim pe drum, ne aruncă în tăul de peşte de la Zau cine ne mai duce de aici.”
Viorel Raţiu

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE