Consorţiile şcolare, în beneficiul cadrelor didactice Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 325 Vizualizări

Consorţiile şcolare, în beneficiul cadrelor didactice

4_05e250.jpgConform Legii Educaţiei, unităţile de învăţământ  au posibilitatea să se grupeze în consorţii şcolare. Acestea se pot constitui în baza unui contract de parteneriat între două sau mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar, de stat sau particulare. Consorţiile şcolare au ca scop optimizarea resurselor, şcolile vor putea împrumuta în condiţii de reciprocitate din resursele partenerilor şi învăţa din bunele practici ale acestora, În ce priveşte conducerea consorţiului şcolar aceasta este asigurată de consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ membre ale organismului nou format.
Profesorii îşi pot completa norma
Unul dintre avantajele acestor structuri este acela că oferă posibilitatea cadrelor didactice să-şi poată completa norma, noua măsură permiţând libera circulaţie a profesorilor, de la gimnaziu la liceu, sau de la un liceu la altul.
Aceste consorţii oferă o arie mai mare profesorilor, îi uşurează în ce priveşte norma acestora. E din ce în ce mai greu să normezi un profesor la o singură unitate de învăţământ, cu excepţia la limba română şi matematică, unde sunt ore. În rest nu găseşti ore pentru catedră întreagă. Atunci eficienţa acestor consorţii se va reflecta prin faptul că dirtectorii se pun de comun acord asupra unor cadre didactice valoroase , şi pot să lucreze şi colaboreze, atât în ce priveşte mobilitatea elevilor şi a altor aspecte de acest gen”, a declarat Dumitru Matei, inspector şcolar general al IŞJ Mureş.
19 consoţii la nivelul judeţului
La nivelul judeţului au fost propuse 19 consorţii şcolare. Unul din aceastea vizează Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu” , Târgu-Mureş şi Gimnaziul de Stat „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureş. Chiar dacă aceste consorţii vor fi funcţionale începând cu anul şcolar viitor, conducerile celor două şcoli au şi avut discuţii privind un viitor protocol, cu beneficiu pentru ambele părţi în ce priveşte derularea actului educaţional.
O mai bună legătură cu o şcoală generală
„Este o acţiune benefică din mai multe puncte de vedere. În primul rând baza materială se poate completa reciproc, la cele două şcoli. În acelaşi timp  este resursa umană. Se ştie foarte bine că numărul de copii este în scădere la nivel de oraş şi de judeţ, şi în condiţiile ‚în care la unii colegi nu li se întregeşte catedra în şcoala de bază, îl putem ajuta noi cu câteva ore, sau ei pe noi. De asemenea prin aceste consorţii se face o mai bună legătură cu o şcoală generală, cum e cazul nostru, de unde oricum ne veneau destul de mulţi elevi. Se poate realiza aceea trecere de la ciclul gimnazial la cel liceal mult mai bine. Poate şi ideea că, noi în viitor vom avea clase mai puţine, şi cei de la gimnaziu poate nu vor avea spaţiu suficient la Şcoala 20, şi atunci chiar dacă clasele a IX-a ar trebui să fie la ei, pot să înveţe  la noi, cel puţin din punct de vedere al bazei materiale.”
Mircea Prozan, director Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu”, Târgu Mureş
Putem folosi în comun baza materială
„Principalul beneficiu al acestor consorţii şcolare este cel al rezolvării catedrelor cadrelor didactice. Cadrele didactice nu vor mai trece prin sita inspectoratului, şi atunci se pot rezolva catedrele în cadrul şcolilor care fac parte din aceste consorţii şcolare.
De exemplu, dacă la mine nu mi-ar ieşi catedra pe disciplina mea, mi-ar mai trebui 4 sau 6 ore, în urma discuţiilor cu şcolile care fac parte din consorţiu, poate se găsesc acele ore , astfel îmi pot completa norma foarte uşor fără să mai trec prin Inspectoratul Şcolar. Alt avantaj ar fi faptul că putem folosi în comun baza materială, săli de clasă, săli de sport, săli festive cu diferite evenimente. Cei de la Pedagogic de exemplu au cantină, şi dacă avem vreodată nevoie de serviciile lor altcumva vom beneficia de acestea, dacă facem parte dintr-un astfel de consorţiu şcolar”

Otilia Stan, director Gimnaziul de Stat „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE