Analizele medicale, recomandate la început de an Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 173 Vizualizări

Analizele medicale, recomandate la început de an

Investigaţiile de rutină ar trebui să se transforme într-un obicei cel puţin anual pentru mureşeni. La început de an, medicii de familie recomandă oamenilor examenul profilactic, care este necesar în scopul descoperirii precoce a unor boli. Dr. Cornelia Jucan, medic de familie, spune că populaţia activă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani, este cea mai puţin investigată şi consultată.

Examenul profilactic, necesar

Măsurarea tensiunii, a glicemiei, diferitele examinări şi teste ginecologice, hormonale sau pur şi simplu o investigaţie de rutină ar trebui luate în considerare de către populaţie. Pentru că majoritatea dintre noi ne creionăm anumite obiective la început de an, nu trebuie să uităm şi de examenul profilactic, cel care, în opinia medicilor, este necesar în scopul descoperirii unor afecţiuni. „Examenul profilactic este foarte necesar în scopul descoperirii precoce a unor boli, mai ales că populaţia activă ni se adresează prea puţin în ultimul timp. Oamenii sunt foarte ocupaţi, sunt aparent sănătoşi şi vin la noi chiar atunci când boala s-a declanşat. Noi facem profilaxie primară, în sensul că facem examenul de bilanţ al copiilor până la doi ani, iar de la 2 până la 18 ani facem anual un examen clinic, iar acolo unde este cazul facem trimiteri pentru investigaţii suplimentare. Populaţia peste 18 ani, populaţia activă, este mai puţin investigată şi consultată. Majoritatea celor care ni se adresează sunt copii şi persoanele peste 60 de ani, care au nevoie lunar de reţete”, a precizat dr. Cornelia Jucan, medic de familie.

Comunicare bună dintre doctor şi pacient

Corpul uman transmite semnale care arată sau nu nevoia unor investigaţii amănunţite. O stare de oboseală, o jenă ieşită din comun într-o anumită parte a corpului, o durere inexplicabilă sau lipsa senzaţiei de bine trebuie să pună oamenii pe gânduri. Dacă în general, populaţia activă se prezintă mai rar la medic, dr. Cornelia Jucan speră că oamenii vor scăpa de anumite temeri sau idei preconcepute şi se vor prezenta la examenul profilactic. De asemenea, aceasta consideră că un aspect foarte important îl reprezintă comunicarea dintre doctor şi pacient. „Sperăm că în acest an oamenii vor pune un accent mai mare pe profilaxie. Totuşi, foarte mulţi medici de familie au un număr foarte mare de pacienţi, iar colegii mei se axează pe activitate curativă, nu profilactică, pentru că nu mai aveau unde să introducă şi acele examene de bilanţ. Populaţia activă ar trebui să se prezinte la medic anual sau o dată la doi ani. Oamenii au, în general, teama de a nu avea vreo boală şi atunci ezită să se prezinte la medic. Cred că ar trebui să schimbăm puţin percepţia populaţiei. Comunicarea dintre mine şi pacienţii mei este foarte bună şi consider că ea este necesară în relaţia dintre medic şi pacient”, a menţionat dr. Cornelia Jucan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE