“Brâncuşiana” şi-a desemnat câştigătorii Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 201 Vizualizări

“Brâncuşiana” şi-a desemnat câştigătorii

A X-a ediţie a concursului “Brâncuşiana” şi-a desemnat vineri, 21 februarie, câştigătorii, atât la secţiunea de arte plastice din cadrul concursului naţional, cât şi la secţiunea de literatură din cadrul concursului judeţean. “Interesant de subliniat aspectul că în anul în care sărbătorim 138 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, la secţiunea de arte plastice au participat 139 de lucrări”, a precizat Simona Turcu, inspectorul şcolar de specialitate arte şi mentorat. “Juriul a trebuit să evalueze un număr mare de lucrări, 77 dintre ele fiind la grafică, 33 fotografii şi 29 de picturi”, a completat inspectorul Simona Turcu.

Tinerii, plini de resurse creative

Din păcate, câştigătorii secţiunii de arte plastice nu au fost prezenţi ca să-şi ridice premiile. Am stat de vorbă însă cu preşedintele juriului, Ioan Horvath Budnariu, preşedintele UAPR Cluj, şi artist renumit. “Aceste lucrări nu pot fi evaluate la rece, scoţându-le din contextul unui concurs şcolar, dar şi în afara acestui context, au fost multe lucrări reuşite, ridicându-se la nivelul temei din acest an”, a considerat Horvath Budnariu. “Mai important însă decât valoarea lucrărilor este faptul că aceşti tineri au găsit în ei resurse creative, şi au considerat că merită să ia din timpul lor liber ca să se aplece asupra unei teme atât de generoase”, a mai adăugat preşedintele juriului.

Cât priveşte secţiunea de literatură, preşedintele juriului secţiunii, Nicolae Băciuţ a considerat că nu este oportună acordarea tuturor premiilor posibile, scuzând calitatea lucrărilor cu perioada încărcată a elevilor, în care ei sunt ocupaţi atât cu olimpiadele şcolare, cât şi cu pregătirea pentru simularea examenelor de bacalaureat. Deşi cu premii astfel împuţinate, unul dintre cei cărora juriul i-a acordat o menţiune a fost un băiat, elev al Liceului Tehnologic “Ioan Vlasiu”. “Tema a fost una foarte frumoasă. Cunosc lucrările lui Brâncuşi, le admir modernitatea, dar Brâncuşi a fost şi un strălucit cugetător, şi asta m-a inspirat în lucrarea mea”, a spus Raul Cimpoieş, elev în clasa a XI-a la profilul tehnician designer, care promite să revină la concurs şi anul viitor.

Dibăcia în exprimare se dobândeşte în timp

Câştigătoarea premiului I a fost Andreea Loghinean, elevă a Colegiului Naţional “Unirea”. “Sunt încântată şi surprinsă, având în vedere că au fost în jur de 200 de concurenţi la această secţiune”, s-a destăinuit eleva. “Acum 2 ani am participat la Olimpiada Naţională care s-a ţinut în Gorj, la tema orală având o temă asemănătoare. Brâncuşi nu a însemnat doar sculptorul, ci mai mult ideea de infinit, de aspiraţie spre înalt”, a adăugat eleva din clasa a X-a la profilul biologie-chimie, care a luat totuşi un premiu la literatură.

Este adevărat că tinerii din toate vremurile au avut o predispoziţie spre poezie, dar într-o perioadă în care ei sunt focusaţi pe cu totul aspecte mai pragmatice, sau chiar rătăcesc prin viaţă fără scop, este bine că încă există atât de mulţi care găsesc în sufletul lor înclinaţie spre creaţie. “Dibăcia în exprimare se dobândeşte în timp, poate necesita multă îndrumare, dar fără înclinaţia interioară spre artă, spre cultură, orice îndemn este zadarnic”, a arătat poetul Nicolae Băciuţ. Orice întâlnire cu acesta este o întâlnire cu poezia, cultura, fie ea românească sau universală. “Asemenea concursuri pot să-i îndemne să persevereze şi, cel mai important, să-şi păstreze sufletele permeabile la frumos”, a completat Băciuţ. Cu atât mai lăudabilă este strădania directoarei Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuşi”, care, pe lângă “păstorirea” unuia dintre liceele considerate grele ale judeţului, a găsit resurse interioare pentru organizarea, şi în acest an, a Concursului, despre care promite că va avea o evoluţie ascendentă în continuare.

Edith VEREŞ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE