Mureşeanca Cristina Pogăcean, în cărţi pentru Pioletul de Aur Sport
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 278 Vizualizări

Mureşeanca Cristina Pogăcean, în cărţi pentru Pioletul de Aur

Alpinista mureşeancă Cristina Pogăcean şi partenerul ei Cosmin Andron, membri ai Clubului Alpin Român, au fost incluşi pe lista pentru Pioletul de Aur 2014, unul din cele mai prestigioase premii oferite în alpinism, acordat începând cu anul 1991 de către revista franceză Montagnes şi organizaţia Groupe de Haute Montagne.

Expediţie de succes în Himalaya

Cei doi alpinişti au ajuns în atenţia forurilor internaţionale de profil după ce între 4 – 6 mai 2013 au escaladat, în premieră mondială, vârful Gandharva Chuli din Himalaya, regiunea Annapurna, înalt de 6.248 metri. De altfel, unul dintre criteriile pentru includerea pe lista de nominalizări pentru Pioletul de Aur este dificultatea şi originalitatea traseului ales pentru escaladare. “Ca să ajungi să fii nominalizat trebuie să atingi nişte puncte. E foarte important stilul în care ajungi să urci muntele, în sensul că expediţiile cu corzi fixe, oxigen şi şerpaşi şi aşa mai departe, nu prea au ce căuta aici. Ideea e că trebuie să urci tu cu propriile forţe, cu cât mai puţine persoane, şi să nu laşi nimic în urma ta. Asta e foarte important, ca şi impact de mediu, în sensul că dacă mergi pe corzi fixe, de obicei după o expediţie mare corzile respective nu se mai dau jos, rămân acolo. Dacă mergi cu oxigen, buteliile de obicei nu le mai cari jos pentru că o butelie are undeva pe la cinci kilograme şi ca să urci un munte îţi trebuie cel puţin patru – cinci. Astea rămân tot timpul undeva în tabără şi din cauza asta s-au mai schimbat puţin regulile, punctajul pentru nominalizare. În ultimii 50 de ani deja s-au cam distrus mulţi munţi din cauza asta, adică în Everest dacă te duci e mai mult o groapă de gunoi în tabăra de bază. Nimeni nu mai cară nimic de acolo. De asemenea, contează şi gradul de dificultate al ascensiunii, la expediţia noastră înclinaţia pantei era de 75 de grade constant şi am avut multe porţiuni mixte, de gheaţă amestecată cu stâncă, plus condiţii de vreme nu foarte plăcută. Într-o zi am prins o furtună electrică şi am fost destul de expuşi”, a declarat, pentru cotidianul “Zi de Zi”, Cristina Pogăcean, care practică alpinismul din 2004 în cadrul Clubului Alpin Român, Secţia Cluj şi în prezent locuieşte la Cluj Napoca.

Planuri pentru o nouă ascensiune dificilă

Indiferent de rezultatul nominalizării, Cristina Pogăcean şi partenerul ei Cosmin Andron sunt decişi să cucerească un nou vârf, în aceeaşi manieră cu escaladarea reuşită a vârfului Gandharva Chuli din Himalaya, din 2013. “Noi deja încercăm să plănuim o nouă expediţie, indiferent de ce se întâmplă. Oricum, condiţiile şi stilul în care dorim să o abordăm o să fie aceleaşi, să sperăm că pe un munte şi mai înalt şi pe un traseu care să fie şi mai dificil decât acesta. Ca să câştigăm Pioletul de Aur nu avem nicio şansă pentru că în anul acesta (2013 – n.r.) cred că s-a realizat cea mai tare ascensiune din istoria alpinismului care cred că se află într-o altă galaxie faţă de restul ascensiunilor nominalizate, e vorba de ascensiunea elveţianului Ueli Steck pe faţa sud-vestică a Annapurnei, un vârf de 8.000 de metri. Ascensiunea a fost făcută în 28 de ore, fiind unul dintre cele mai grele trasee făcute vreodată”, a precizat alpinista în vârstă de 30 de ani, fostă atletă de performanţă, care în viaţa de zi cu zi este de profesie inginer de instalaţii în construcţii civile.

Pioletul de Aur, acordat între 26-29 martie

Premiile Pioletul de Aur vor fi acordate între 26-29 martie, la Chamonix, Mont Blanc (Franţa), de către un juriu alcătuit din George Lowe (USA), Erri de Luca (Italia), Catherine Destivelle (Franţa), Denis Urubko (Rusia), Sungmuk Lim (Korea) şi Karin Steinbach (Germania), iar cele şase nominalizări finale vor fi anunţate la sfârşitul lunii martie 2014.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE