Am intrat în Săptămâna Albă Social
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Am intrat în Săptămâna Albă

Creştinii ortodocşi au păşit ieri în Săptămâna Albă, care precede Postul Paştelui, unul dintre cele mai aspre posturi de peste an. În această săptămână, enoriaşii ar trebui să renunţe la carne şi să mănânce doar ouă, lactate şi peşte, pentru ca organismul să se pregătească de Postul Mare.

Perioadă de pregătire înaintea postului

În Postul Paştelui există două zile de  dezlegare la peşte, în 25 martie, de Bunavestire, şi în13 aprilie, de Florii. Chiar dacă această săptămână a devenit pentru unii motiv de destrăbălare şi dezmăţ, preoţii spun că Postul nu este o cură de slăbire, ci o perioadă a împăcării, a iertării aproapelui, a milosteniei, dar şi a faptelor bune. „Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei cum mai este numită, este o perioadă de pregătire înaintea postului. Postul Paştelui este cel mai aspru din cele patru posturi de peste an, având doar două zile în care  există dezlegare la peşte 25 martie de Bunavestire şi 13 aprilie de Florii. Această săptămână a devenit, din păcate, din săptămână de pregătire săptămână de destrăbălare şi dezmăţ, în care fiecare persoană în loc să se pregătească sufleteşte şi trupeşte ia parte la cele mai mari petreceri şi trăieşte ca şi cum ar fi sfârşitul lumii după această săptămână. Postul nu este o cură de slăbire, ci o perioadă a împăcării, a iertării aproapelui, a milosteniei, a faptelor bune şi nu în ultimul rând o perioadă a rugăciunii, aşa cum ne spunea şi părintele Ilie Cleopa. În această săptămână nu se mai gătesc preparate cu carne, însă sunt permise ouăle, brânza şi peştele. Postul Paştelui va începe în 3 martie şi se va încheia la 20 aprilie, când se va sărbători Învierea Domnului”, a spus părintele Ionel Adrian Suciu, coordonatorul Centrului de Pelerinaje din Târgu-Mureş.

Tradiţii şi obiceiuri în Săptămâna Albă

În unele zone ale ţării, se recomandă ca în prima zi din această săptămână să se ţină post negru, pentru a se scăpa definitiv de şoareci, iar pentru a se scăpa de purici, oamenii obişnuiau să mănânce urzici. De asemenea, un alt obicei arată că în această săptămână nu e voie să te speli pe cap dacă vrei să nu ai mătreaţă sau să nu ţi se albească părul. Femeile pregătesc bucate din produse de brânză, fiind şi un prilej ca oamenii să-şi ceară iertare unii altora. Potrivit unei alte tradiţii, copiii care strănutau în prima zi a acestei săptămâni primeau în dar de la părinţi un ban, un miel, un mânz sau un viţel, în funcţie de posibilitatea familiei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE