Iulia David, campioana cu pledoarii de aur Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 667 Vizualizări

Iulia David, campioana cu pledoarii de aur

Cunoscută iubitorilor voleiului din Mureş în special datorită celor cinci titluri de campioană naţională pe care le deţine în palmares, Iulia David a surprins, în urmă cu aproape trei ani, când a renunţat la performanţa sportivă pentru a se dedica unui alt gen de performanţă: cea academică…

„Argint viu” la zece ani

Povestea campioanei începe din copilărie, perioadă în care energia aproape inepuizabilă care o caracteriza trebuia direcţionată către un sport. Astfel, Iulia David a ajuns în echipa de volei a Clubul Sportiv Şcolar. „Am început să practic voleiul la vârsta de zece ani. Eram în clasa a III-a şi am început treptat, fiind cea mai mică, cea mai neîndemânatică, însă încet, încet, am câştigat abilităţi de control a mingii şi am crescut în valoare. La început a fost o joacă, o modalitate de a-mi petrece timpul liber şi de a-mi epuiza energia. Eram un copil „argint viu”. Treptat voleiul s-a transformat într-un mod de viaţă pentru că era şi o componentă de disciplină şi trebuia să facem totul controlat. Eram o echipă, toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, rememorează fosta voleibalistă.

Prima medalie naţională

Cu timpul, echipa s-a sudat iar fetele care făceau sport din pasiune s-au transformat din partenere facile de antrenament în adversare redutabile pentru orice formaţie. „Treptat, treptat, am început să facem performanţă. Prima mare realizare a fost participarea la un turneu final de Minivolei. Ţin minte că eram în clasa a V-a şi am fost printre primele echipe chiar dacă eram cele mai mici de acolo. Următorul moment care a fost cel mai intens după mulţi ani de muncă şi pregătire în aceeaşi formulă, din clasa a doua până în clasa a şaptea, a fost câştigarea primei medalii, de bronz, la un turneu final care s-a desfăşurat la Topliţa. Cred că e medalia care înseamnă cel mai mult pentru mine, acolo am simţit că am muncit pentru ea şi că toate eforturile noastre au fost răsplătite. Mi-e greu să spun asta, dar simt că această medalie este cea mai valoroasă din palmaresul meu”, îşi aminteşte Iulia David.

Aur naţional şi două Balcaniade

Ceea ce părea imposibil după primul an de volei, a devenit realitate odată cu câştigarea primului titlu naţional. În mod firesc, ascensiunea valorică a atras atenţia antrenorilor federali, iar Iulia David a fost selecţionată în echipa naţională. „Apoi am început să performăm, să ne dorim mai mult, să fim mai bune, să luăm locul întâi, să nu ne rezumăm la medalia de bronz. Chiar în anul în care am câştigat medalia de bronz am fost convocată pentru prima dată la lotul naţional de cadete. De atunci, am fost selecţionată anual la lotul naţional, am participat la două Balcaniade, la una dintre ele am fost căpitan de echipă şi marea performanţă a început în momentul în care Clubul Sportiv Şcolar s-a unit cu Medicina. Am avut echipă foarte puternică, antrenori excepţionali şi muncă înzecită, însutită. Astfel, am reuşit să obţinem prima noastră medalie de aur la junioare. Eu eram atunci în primul an de cadete. Tot în acelaşi an, la turneul final de cadete am obţinut cea de-a doua medalie de aur. În total, am în palmares cinci titluri de campioană naţională, atât la junioare cât şi la cadete”, povesteşte fosta componentă a echipei Clubului Sportiv Şcolar.

Secretul performanţei: munca şi seriozitatea

Miile de ore de antrenamente şi competiţii la cel mai înalt nivel au învăţat-o pe Iulia David o lecţie pe care poate prea puţine persoane din generaţia tânără şi-au însuşit-o: chiar dacă ai talent, rezultatele mari nu se obţin de la sine, ci prin muncă asiduă şi chiar sacrificii. „Transferând din plan sportiv în planul personal, al vieţii academice, în viaţa obişnuită, pot spune că am învăţat foarte multe lucruri. Poţi să fii talentat, poţi să ai toate calităţile necesare, poţi să ai bani, dacă nu munceşti nu ajungi nicăieri. Şi să munceşti pe puterea ta, nu ajutat de alţii. Disciplină, să ştii că în momentul în care înveţi, înveţi, în momentul în care faci sport, faci sport, când te întâlneşti cu prietenii, te întâlneşti cu prietenii, când te distrezi, te distrezi. Punctualitate, munca în echipă, autocontrol, echilibru, dorinţa de a fi mai bun decât ieri, mai bun decât azi, mai bun decât mâine. În plus, un stil de viaţă sănătos, coloană vertebrală, încredere în sine, hotărâre, calităţi necesare în viaţă”, subliniază campioana.

„Transfer”, în echipa „Plantăm fapte bune”

Cu puţin înainte de absolvirea liceului, Iulia David a luat o decizie extrem de dificilă: renunţarea la activitatea sportivă de performanţă şi dedicarea timpului către activităţi sociale şi de dezvoltare personală. „Cei care mă cunoşteau, mă cunoşteau din viaţa sportivă, dar pe lângă asta am început să am şi alte activităţi. Am început cu voluntariatul, încă înainte să termin liceul. Am intrat în echipa „Plantăm fapte bune”, cu care am reuşit să organizăm două acţiuni de plantare, altele de îngrijire şi anul acesta organizăm cea de-a treia acţiune de împădurire. Practic, eu sunt o mare iubitoare de mediu, de curăţenie şi mi-am dorit să îmi aduc aportul la conştientizarea oamenilor că nu este bine să se taie copacii, să se defrişeze, să furăm de la natură ceea ce tot nouă ne este de folos. Sunt foarte mândră că în decursul acestor trei ani am reuşit să adunăm tot mai mulţi voluntari. De exemplu, anul trecut am reuşit să atragem 250 de voluntari în condiţiile în care ploua torenţial”, spune, cu mândrie, Iulia David.

Studentă la Drept

În prezent, tânăra este studentă la Drept, în anul II, la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş. „Din momentul în care am început facultatea, m-am implicat în cercurile studenţeşti, care ne-au atras şi au venit cu oportunităţi pentru noi. În primul rând, m-am înscris în AIESEC, cea mai mare organizaţie internaţională studenţească. Acolo am avut şansa să mă perfecţionez, să învăţ să îmi calculez timpul, să îmi planific activităţile, să îmi organizez viaţa astfel încât să pot şi să muncesc şi să învăţ şi să mă distrez. Am cunoscut foarte mulţi internaţionali, am organizat proiecte, am fost la conferinţe în care au venit oameni care pur şi simplu prin vorbele lor m-au inspirat, şi-au lăsat amprenta în sufletul meu”, explică fosta voleibalistă.

Cea mai bună la pledoarii

Dependentă de performanţă, Iulia David a participat, în anul I, la o competiţie naţională de pledoarii, unde a câştigat nu doar cu echipa, ci şi pe plan individual, fiind declarată cel mai bun pledant din concurs. „AIESEC a fost un punct de plecare important, dar cel mai important moment, crucial după părerea mea, în dezvoltarea unei pasiuni în ceea ce priveşte Dreptul, a fost participarea la un concurs naţional de pledoarii, organizat de Universitatea „Petru Maior”, când eram în anul I. Era un concurs pe tema Drepturilor omului, o materie absolut necunoscută unui student de anul I. Am fost o echipă de trei fete, am muncit, am învăţat de la A la Z toată materia şi am pornit la bătălie concurând împotriva studenţilor de anul II, III şi chiar IV. Am pornit din dorinţa de a vedea cum e să susţii o cauză, să pledezi în favoarea cuiva. Ne-am prezentat foarte bine la pledoariile orale. Nu ne aşteptam, dar am intrat în finală împotriva unei echipe din Alba Iulia, alcătuită din băieţi din anul IV, şi în finală ne-am descurcat extraordinar şi am câştigat. Am obţinut atunci premiul pentru cel mai bun pledant”, povesteşte studenta.

Pregătiri pentru „Vis Moot”

În prezent, Iulia David face parte din echipa de 12 persoane a Universităţii „Petru Maior” care se pregăteşte intens pentru a participa la „Vis Moot”, una din cea mai prestigioase competiţii mondiale din domeniul arbitrajului internaţional. „Pornind de la acel concurs, mi-am dorit mai mult, am cunoscut profesori care ne-au îndrumat şi ne-au deschis drumurile, studenţi mai mari care cu experienţa lor anterioară, concursuri de pledoarii câştigate la Washington, Haga, Cambridge sau Oxford, ne-au insuflat dorinţa de a excela în domeniul dreptului internaţional şi al pledoariilor. Este mult mai dificil să pledezi, să scrii, să convingi, să te exprimi, să argumentezi într-o limbă străină împotriva unor studenţi de la cele mai prestigioase universităţi din lume. Mă consider norocoasă că fac parte din această echipă de 12 studenţi. Ne-am înscris la un concurs în premieră pentru universitatea noastră, în domeniul arbitrajului comercial internaţional. Practic, concursurile la care colegii mei mai mari au participat erau cu tradiţie în universitatea noastră, iar acest concurs este o noutate atât pentru profesori cât şi pentru noi. E o materie greoaie, de anul IV, care pentru noi a fost dificil de înţeles. Sperăm să ne descurcăm bine, în condiţiile în care am muncit din vară, de când a început facultatea”, conchide fosta voleibalistă.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE