Home / Cultură / Atelier de încondeiat ouă la Muzeu

Atelier de încondeiat ouă la Muzeu

Prichindeii de la Grădiniţa “Arlecchino” şi-au invitat colegii preşcolari marţi, 8 aprilie, la cea de-a patra activitate desfăşurată în acest an şcolar din cadrul proiectului educaţional judeţean “Mândru sunt că sunt român”. Activitatea intitulată  “Oul de Paşti-tradiţie şi contemporaneitate” s-a desfăşurat la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu-Mureş şi s-a dovedit o activitate încărcată de tradiţii şi obiceiuri pascale.

Cei mici, atraşi de tradiţiile populare

Evenimentul a reunit ca deobicei copiii de la Grădiniţa cu Program Normal din Ungheni, Grădiniţa “Lumea Copiilor” şi “Arlecchino” din Târgu-Mureş, şi desigur, parte a proiectului, pe cei de la Grădiniţa din Band, aduşi de profesoara Ana Mărginean, pasionată de tradiţii. În atmosfera intimă oferită de Muzeul de Etnografie, prezentarea tuturor tradiţiilor pascale a făcut deliciul copiilor, care au aflat despre întâmplările din Săptămâna Patimilor, de care ne apropiem. “Pentru copii, tradiţiile populare, ca şi cele pascale, sunt doar nişte concepte abstracte, dacă nu le pot şi vedea şi experimenta într-o formă sau alta”, a explicat Victoria Cozma, coordonatoarea proiectului din partea Grădiniţei “Arlecchino”.
Au urmărit cu interes munca meşterului popular Maria Kulcsar, care cu o deosebită migală, a creat ouă pascale, învelite în mărgeluţe. “Fiecare ou are o poveste, fiecare simbol de pe acestea are însemnătate”, a completat Georgiana Fechete. “Durează cam trei ore realizarea unui ou decorat. Fiecare model a fost calculat, fiecare mărgeluţă este numărată”, a explicat Maria Kulcsar. Partea poate cea mai atractivă pentru copii a fost cea în care au putut crea cu mânuţele lor ouă colorate cu metode tradiţionale, folosind foi de ceapă şi frunzuliţe cu forme interesante. Vizita a adus mult entuziasm micuţilor, care au simţit din plin atmosfera sărbătorilor care se apropie.

Edith VEREŞ

0 comentarii

  1. Ce draguti sunt! Abia astept si eu ca al meu sa creasca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

INTERVIU. Săptămâna Patimilor, prilej de curățire a sufletelor

Aflându-ne în pragul sărbătorilor pascale, am primit câteva răspunsuri și vorbe frumoase din partea părintelui …