Numărul de mureşeni cu drept de vot, necunoscut la BEJ Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 236 Vizualizări

Numărul de mureşeni cu drept de vot, necunoscut la BEJ

Deşi campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 a început vineri, 25 aprilie, oficialii Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Mureş nu deţin date centralizate cu privire la numărul cetăţenilor cu drept de vot aflaţi pe listele electorale. Informaţia care ar trebui să fie de interes public a fost de neaflat vineri, 25 aprilie, şi luni, 28 aprilie, atât pe site-ul Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, secţiunea dedicată alegerilor, cât şi la sediul BEJ Mureş, unde reprezentanţii acestuia l-au luat pe „nu ştiu” în braţe.

Surprinşi nepregătiţi la startul campaniei electorale

Vineri, 25 aprilie, la ora 15.30 fix, judecătorul Codruţa Sălcudean, membru al BEJ Mureş şi totodată persoana desemnată drept purtător de cuvânt, nu deţinea informaţia – cheie solicitată de cotidianul „Zi de Zi”, şi anume care este numărul de cetăţeni cu drept de vot aflaţi pe listele electorale din Mureş. „Avem o listă cu numărul de alegători pe fiecare secţie în parte, dar nu este centralizată”, a afirmat, neoficial, purtătorul de cuvânt al BEJ Mureş.
Oficial, am aflat că „în prima zi de campanie nu s-au semnalat incidente şi s-a desfăşurat campania electorală potrivit ordinii de drept, a dispoziţilor legale în vigoare” şi că la nivelul judeţului Mureş vor fi amenajate 569 de secţii de votare. „Partidele politice trebuie să respecte locurile de afişaj care au fost stabilite de Primărie. Trebuie să respecte toate dispoziţiile legale privind desfăşurarea campaniei electorale, inclusiv locurile în care se desfăşoară campania electorală, în care nu au voie să desfăşoare activităţi de campanie electorală, trebuie să respecte de asemenea timpii de antenă la televiziune, programul după care se desfăşoară campania electorală, programele stabilite, cred că la aceasta trebuie să se gândească aceştia”, a declarat Codruţa Sălcudean.

Numărul de alegători, necunoscut luni

După trei zile, mai exact luni, 28 aprilie, în jurul orei 13.30, la sediul BEJ Mureş din incinta Prefecturii Mureş se afla doar Adela Micu. Stânjenită de faptul că nu poate oferi informaţii cu privire la numărul de mureşeni aflaţi pe listele electorale, reprezentanta BEJ Mureş a recomandat-o pe Smaranda Haţegan ca fiind persoana din cadrul Prefecturii care deţine informaţiile respective.
Deşi reprezentanta BEJ Mureş a dat două telefoane în interiorul Prefecturii, rezultatul a fost nul. „Nouă nu ni s-a comunicat aici jos la BEJ numărul persoanelor cu drept de vot din judeţ şi pe localităţi şi întreabă presa”, s-a adresat Adela Micu unui angajat al Prefecturii Mureş. „Oare aici jos la noi de ce nu s-a comunicat? Că mă gândesc că Statistica trebuia să comunice…”, a adăugat reprezentanta BEJ Mureş.

Liste rătăcite în drum spre BEJ?

După câteva insistenţe din partea „Zi de Zi”, Adela Micu l-a contactat telefonic pe Ioan Matei, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Mureş. „Nouă trebuia să ni se comunice numărul persoanelor cu drept de vot, la BEJ. La Prefectură ştiu că s-a comunicat şi… oare de la dumneavoastră? De la dumneavoastră de la instituţie trebuia comunicat? Nu neaparat la noi, chiar şi la Prefectură, dumneavoastră aţi comunicat?”, a întrebat reprezentanta BEJ Mureş. „Am înţeles că la doamna Haţegan a trebuit să ajungă. Oricum, din câte spunea domnul de la Statistică, s-ar putea să nu fie datele definitive pentru că mai sunt decedaţi, minori, una alta. Lista a fost comunicată vineri, domnului prefect”, a conchis Adela Micu.
Desemnarea judecătorilor care fac parte din BEJ Mureş a fost făcută prin tragere la sorţi în data de 26 martie, astfel: Robert Iulian Tunsu – preşedinte, Szots Barna Lehel – locţiitor şi Codruţa Lenuţa Sălcudean – membru.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE