Tarife modificate la „Ariel”, Muzeu şi Filarmonică Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 97 Vizualizări

Tarife modificate la „Ariel”, Muzeu şi Filarmonică

cultura 1Consilierii judeţeni au aprobat joi, 13 august, cu ocazia unei şedinţe ordinare, mai multe modificări de tarife la instituţii de cultură subordonate Consiliului Judeţean Mureş.

Scumpiri de 17-20% la „Ariel”

Astfel, pentru Teatrul Pentru Copii şi Tineret “Ariel” Târgu-Mureş s-a decis majorarea cu 17% a tarifului biletelor la spectacole pentru adulţi, de la 10 lei la 11,7 lei, precum şi cu 20% a tarifului pentru bilete în abonament la spectacole pentru copii (3 spectacole/spectator), de la 15 lei la 18 lei.

Taxă unică la cursurile de cultură

Totodată, aleşii judeţeni au aprobat instituirea unei taxe unice pe fiecare catedră de specialitate la cursurile organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Mureş. „Mi s-a părut nedrept, în primul rând pentru profesorii care se implică în mod egal la cursuri şi nu era corect să fie taxe diferenţiate. Până acum erau diferenţe de 10-15 -20 de lei, până la 50 de lei între cursuri. Ne referim la taxa de şcolarizare pe un an întreg. Era incorect şi pentru elevi, deoarece că nu era echitabil ca la un anumit curs să plătească mai mult şi la alt curs mai puţin şi atunci am propus să existe această taxă unică de 600 de lei pentru un an şcolar”, a declarat Iulian Praja, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Mureş.

cultura 2

Majorări simbolice de tarife la Muzeu

Îm cadrul aceleiaşi şedinţe, s-a aprobat şi renunţarea la tariful de 3% din biletele vândute la evenimentele culturale organizate în spaţiile închiriate în palatul Clădirii, imobil administrat de Muzeul Judeţean Mureş, precum şi câteva majorări de tarife, după cum urmează: de la 2 lei/persoană la 3 lei/persoană, pentru pensionari, pentru vizitarea expoziţiilor de bază din cadrul Secţiilor Ştiinţele Naturii, Etnografie şi Artă Populară, precum şi a expoziţiei de arheologie din Cetatea Medievală. În cea ce priveşte vizitarea expoziţiilor temporare, tariful s-a majorat de la 2 lei/persoană la 3 lei/persoană pentru adulţi şi de la 1 lei/persoană la 2 lei/persoană pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari. „Anumite servicii vor fi modificate, cum ar fi taxa foto sau s-a introdus un bilet de zi cu care se pot vizita toate instituţiile de cultură într-o zi. Cam acestea sunt noutăţile, pe 2015 a fost o modificare de preţuri şi nu mai dorim pentru că de exemplu la Palatul Culturii intrarea este de 12 lei credem că momentan capacitatea financiară a târgumureşenilor nu ar permite o majorare, chiar dacă în muzeele din străinătate un bilet de 4-5 euro este ieftin. La noi, preţul unui bilet nu ajunge la 3 euro dar şi aşa reprezintă o sumă mare şi din aceste considerente noi nu intenţionăm să modificăm tarifele, doar anumite servicii au fost modificate”, a precizat Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean Mureş.

Abonamente mai scumpe la Filarmonică

Majorări semnificative de tarif, cu până la 56%, vor fi suportate de iubitorii de muzică clasică. “Filarmonica de Stat Târgu-Mureş, propune prin adresa nr. 1184/2015 majorarea tarifelor la abonamente cu până la 56%, diferenţiat în funcţie de locul în sală: lojă, balcon, parter, galerie, aşa cum se întâmplă la toate sălile de concerte şi spectacole din ţară, ţinând cont de calitatea imaginii de ansamblu, a perspectivei vizuale a scenei, de parametrii acustici ai sălii, precum şi de calitatea audiţiei”, a arătat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Tarife „îngheţate”la Ansamblul „Mureşul”

În ceea ce priveşte revistele de cultură „Vatra” şi „Lato”, preţul acestora se va menţine la nivelul actual, 10 lei/bucată, respectiv 8 lei/bucată, iar la Ansamblul Artistic Profesionist „Mureşul” Târgu-Mureş tarifele vor rămâne, deocamdată, nemodificate. „Scopul nostru este menţinerea şi chiar creşterea numărului de spectatori şi numai aşa cred că putem să îi atragem la spectacole. Pentru noi este important ca numărul de spectatori să fie în creştere. La celelalte tarife, de exemplu la închirieri săli, am văzut o uşoară stagnare datorită faptului că sunt şi alte săli de închiriat în Târgu-Mureş şi dacă ridicăm preţul riscăm să ne pierdem chiriaşii. Deocamdată rămânem la acelaşi preţ pe care l-am avut în anii anteriori”, a subliniat Barabási Attila-Csaba, directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul” Târgu-Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE