Home / Social / Delicatese la „Vâltoarea Mureşeană”

Delicatese la „Vâltoarea Mureşeană”

Distribuie

valtoareCuriozităţi despre boi şi prepararea boului. Prelegeri despre gulaş, concursuri de gătit precum şi o impresionantă degustare. Şi nu în ultimul rând „Ceaunul Fermecat”, care va poposi la Târgu-Mureş, invitat de organizatorii Festivalului „Vâltoarea Mureşeană”, care va demara începând de miercuri, 26 august.

Oraşul Baja invită mureşenii la ospăţ

Acestea ar fi „vârfurile” bogatei secţiuni gastronomice a Festivalului târgumureşean, a relatat jurnalistul-gastronom amator, Gáspár Botond, în cadrul unei conferinţe de presă. Jurnalistul este deja cunoscut publicului larg pentru pasiunile gastronomice inedite, pe care le împărtăşeşte cu mureşenii sub forma unor degustări pe care le „condimentează” şi cu legendele preparatelor, de multe ori alegând chiar să le încadreze într-un întreg peisaj cultural, istoric şi desigur gastronomic. De data asta cu ajutorul câtorva invitaţi de renume, acesta va inaugura secţiunea dedicată specialităţilor gastronomice vineri, 28 august, la ora 17.00, cu o prezentare de carte însoţită de gătit şi degustare. „Despre mirosul mâncării bune” va vorbi un renumit medic, prof.dr. Madaras Sándor, împătimit al gastronomiei la rândul său, care va şi oferi spre degustare din cele gătite la faţa locului. La ora 19.00, carnea de vânat va fi cea care va avea rolul principal. „Oaspetele de marcă al Festivalului vor fi cei din oraşul înfrăţit Baja din Ungaria care sâmbătă înainte de masă vor începe pregătirea tradiţionalei ciorbe de peşte a la Baja. Aceştia vor prepara o ciorbă imensă, pe care o vor oferi spre degustare pentru aproximativ 200-300 de persoane”, a relatat Gáspár Botond.

Ziua Naţională a Gulaşului

Toate manifestările gastronomice din cadrul „Vâltorii” se vor desfăşura într-un cort dedicat care va fi amplasat pe malul Mureşului, iar toate degustările vor fi însoţite de prezentări atât despre moduri de preparare, cât şi diferite curiozităţi fie despre preparate, fie despre zona lor de provenienţă. „Ciorba pescărească de exemplu va conţine un soi de paste speciale, gen chibrit, acestea fiind cele care se folosesc în mod tradiţional la această reţetă”, a explicat gastronomul. Un concurs de mâncare de crenvurşti este programat şi pentru sâmbătă, la ora 16.00, duminica însă va fi rezervată aproape integral competiţiilor. „Concursul va începe la ora 9.30, sub denumirea de „Ceaunul Fermecat. Deocamdată se va participa doar pe bază de invitaţie. Dorim ca acest concurs să devină o tradiţie a „Vâltorii”. Singura condiţie este ca preparatele să fie gătite la ceaun”, a explicat jurnalistul. Preparatele vor fi evaluate de juriu specializat. În aceeaşi zi de duminică, cu începere la ora 12.30, va avea loc şi o prelegere despre gulaşul tradiţional, dedicată Zilei Naţionale a Gulaşului. Rezultatele concursului vor fi anunţate după ora 14.30, a precizat organizatorul de evenimente gastronomice, Gáspár Botond.

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Copiii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante sau cu conținut ridicat de cofeină

Distribuie Parlamentarii din mai multe comisii au dat undă verde proiectului care interzice vânzarea băuturilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.