Cvartet de la UPM, primit în profesia de avocat Invatamant
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 1060 Vizualizări

Cvartet de la UPM, primit în profesia de avocat

Bogdan Răzvan Lăcan_site

Rezultate foarte bune pentru licențiații târgumureșeni

Patru licentiați ai Universității „Petru Maior” (UPM), specializarea Drept, au trecut peste emoțiile dificilului examen de primire în barou și sunt, începând de luni, avocați stagiari. Mai mult decât atât, unul dintre concurenții târgumureșeni a promovat examenul cu cea mai mare medie, obținând un punctaj de 84. Bogdan Răzvan Lăcan s-a aflat la prima sa încercare și a făcut-o cu brio. Zi de Zi i-a intervievat pe toți patru și îi felicită pentru reușita lor.

Examenul de primire în profesia de avocat pentru absolvenții mureșeni a fost susținut, așa cum prevede legislația, la Centrul de Examen Brașov din cadrul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților, în baza unei metodologii elaborate și aprobate de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România.
Examenul a avut loc în 14 septembrie și a constat din verificarea cunoștințelor teoretice din cinci materii: drept civil (DC), drept procesual civil (DPC), drept penal (DP), drept procesual penal (DPP), respectiv organizarea și exercitarea profesiei de avocet (OEPA). Rezultatele au fost publicate luni, 21 septembrie, iar printre cei 25 de viitori avocați se numără și patru licentiați ai Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității Petru Maior din Tîrgu Mureș.
Bogdan Răzvan Lăcan, aflat la prima sa încercare de a fi primit în profesia de avocat, a reușit un rezultat excepțional, clasându-se pe primul loc, cu un punctaj de 84. Concurentul mureșean a luat punctaj maxim la OEPA și DPC, 16 la DC și DP și 12 la DPC.
Alexandra Delia Sabău și Raul Miron au obținut, de asemenea, un punctaj foarte bun – 79. Alexandra Delia Sabău este dublu licențiată a Universității Petru Maior, în Drept şi Relaţii Internaţionale şi Studii Europene și deține o diplomă de master în Instituţii judiciare şi profesii liberale. Raul Miron este o veche cunoștință a cotidianului Zi de Zi, după ce a câștigat mai multe concursuri de pledoarii naționale și ne-a reprezentat cu succes la nivel internațional.
Paula Maria Salaghie este un consilier juridic ambițios care și-a transformat eșecul de anul trecut de la admiterea la INM în succes anul acesta la examenul de primire în profesia de avocat. Licențiata UPM a obținut 73 de puncte.
Interesant este că Alexandra Delia Sabău și Bogdan Răzvan Lăcan, foști studenți ai UPM, au trecut, în acest an, și de prima probă scrisă a examenului de admitere la Institutul Național al Magistraturii (INM) – verificarea cunoștințelor teoretice.
Acum, pentru toți patru urmează cei doi ani de stagiatură după care vor avea de susținut examenul de definitivare.
Până atunci însă să vedem ce ne spun cei patru candidați despre această experiență.

 

1. Cât de dificil a fost examenul raportat la experiența pe care ați acumulat-o la alte examene/concursuri de pledoarii etc. pe care le-ați susținut?

Bogdan Răzvan Lăcan: Examenul a fost dificil, în primul rând pentru că tematica de examen este destul de vastă, dar este normal sa fie așa, deoarece profesia de avocat implică și abilitatea de a acumula multă informație. În al doilea rând, subiectele de examen au fost elaborate în așa fel încât candidatul să se gândească de mai multe ori care este răspunsul conform baremului. Este prima dată când dau examenul la Barou, dar uitându-mă peste subiectele de anul trecut, pot spune că a fost mai dificil anul acesta. Deși, în mod paradoxal, procentul celor admiși este unul mai mare anul acesta.

 

Alexandra Delia Sabau_site

Delia Alexandra Sabău: Examenul de admitere în avocatură a început, în opinia mea, să semene tot mai mult cu examenul de admitere în magistratură, atât din punct de vedere al formei-examen tip test grilă, cât şi datorită faptului că subiectele sunt din ce în ce mai complexe. Anul 2015 a fost un exemplu grăitor în acest caz, deoarece a demonstrat că nu e suficient să fii jurist, să citeşti cele 4 coduri: Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal, Codul de procedură penală, ci trebuie să fii şi capabil să faci anumite legături interdisciplinare. Personal, aş putea spune că am început pregătirea pentru acest examen încă din anul I de facultate, fiind conştientă, totodată, de faptul că, de abia după promovarea examenului şi intrarea în breasla avocaţilor, începe adevărata pregătire şi desăvârşire profesională.

Raul Miron: Mă bucur să figurez anul acesta printre norocoşii 14,5% care au promovat examenul de intrare în profesia de avocat. Mă consider norocos întrucât apreciez că modalitatea de examinare este de aşa natură încât elementul “alea” nu poate fi depăşit în totalitate de către candidaţi. În acest sens, consider că indiferent de ambiţia, tenacitatea, pregătirea şi eforturile depuse de candidaţi, examenul poate rezerva surprize neplăcute şi celor mai pregătiţi dintre aceştia. În sprijinul acestei teze voi apela la un instrument matematic de argumentare, şi anume “Distribuţia Gauss”, conform căruia, în mod normal, notele de la o examinare trebuie să se situeze între minimul şi maximul (adică în cazul acestui examen între 0 şi 100 de puncte). Faptul că nicio notă nu s-a apropiat de maximul posibil duce la două concluzie alternativă şi disjunctă: a) fie toţi candidaţii sunt insuficient de bine pregătiţi pentru acest examen; b) fie examenul nu reprezintă un instrument eficient de verificare a cunoştinţelor viitorilor avocaţi… Având în vedere cele de mai sus, vă pot răspunde la prima întrebare ce priveşte dificultatea examenului raportată la experienţa acumulată până în prezent ca urmare a concursurilor la care am participat. Vă mărturisesc că experienţa competiţională dobândită în facultate a reprezentat un real ajutor în ce priveşte pregătirea psihică, tehnica de lucru şi capacitatea de efort. Examenul de barou este un examen care în opinia mea testează capacitatea de memorare a candidaţilor şi, implicit, într-o măsură, cunoştinţele juridice. Prin urmare, candidaţii sunt nevoiţi să acumuleze, stocheze şi sedimenteze cantităţi colosale de informaţii pe care să aibă capacitatea de a le accesa în timpul examenului. Efortul este, aşadar, unul considerabil. Personal, m-am “izolat” 15 săptămâni într-un apartament, renunţând la telefon, calculator sau televizor, învăţând între 8 şi 14 ore pe zi. Din fericire, în acest an, am avut succes.

Paula Maria Salaghie: Examenul de admitere în profesia de avocat a fost, din punctul meu de vedere, unul extrem de dificil și recunosc, raportându-mă la alte examene, concursuri și olimpiade prin care am trecut până în acest moment, că acest examen a fost cea mai anevoioasă încercare de acest gen din viața mea. Țin să vă menționez că sursa dificultății acestui examen o reprezintă caracterul extrem de interpretativ al celor 100 de grile și cunoștințele în materie de practică judiciară și doctrină, absolut necesare pentru a putea face față examenului. Pregătirea pentru examen începe din anul I și consider că repetiția este cheia succesului. Probabil “confrații” mei, proaspăt admiși, vă vor spune că este esențial să îți verifici cunoștințele făcând teste grile. În ceea ce mă privește vă mărturisesc că nu am abordat această metodă și nu am făcut nici măcar un test grilă pentru a mă verifica întrucât am considerat că diversele opinii doctrinare și soluțiile subiective privind testele grilă mă vor abate de la reținerea textului legal, astfel cum acesta este formulat de legiuitor.
2. În ce domeniu al dreptului doriți să vă specializați ca avocat?

Bogdan Răzvan Lăcan: Aș spune că înclin spre dreptul civil, precum: dreptul familiei, drepturi reale sau obligații.

 

Raul Miron_site

Raul Miron: Consider că este prematur să mă pronunţ. Am o pasiune atât pentru ramurile ce ţin de domeniul public al dreptului cât şi pentru domeniul privat. Prefer să acumulez puţină experienţă practică pentru a putea lua o decizie mai educată.

Paula Maria Salaghie: Momentan îmi doresc să mă specializez în domeniul dreptului societăților și să îmi continui pregătirea teoretică și practică urmând studii de doctorat în materia contractelor civile, iar în viitorul apropiat îmi doresc să practic ceea ce se numește “avocatura de afaceri”.
3. Ce mesaj aveți pentru absolvenții târgumureșeni de Drept legat de cum să se pregătească pentru un asemenea examen – mici secrete?

Bogdan Răzvan Lăcan: Absolvenților care doresc să intre în Barou nu le pot spune decât să se pregătească încă din facultate special pentru acest examen, deoarece facultatea nu garantează admiterea în profesia de avocat. Studiul individual contează foarte mult și, mai ales, rezolvarea de grile. Codurile și o doctrină corespunzătoare sunt armele unui candidat.

Alexandra Delia Sabău: Nu aş putea spune că există secrete ori mici trucuri în a promova examenul de admitere în avocatură, cel mult, singurul secret este acela de a fi foarte bine pregătit şi de a privi examenul cu deosebită seriozitate, responsabilitate şi maturitate. Trebuie avut în vedere faptul că, studiul individual combinat cu o înţelegere temeinică şi aprofundată a legislaţiei reprezintă una dintre cheile succesului. Pasul iniţial în pregătirea pentru examen constă în alegerea materialelor de studiu adecvate, studierea subiectelor date la examen în anii precedenţi, pentru a vedea în concret ce suport bibliografic au în vedere redactorii subiectelor: doctrină, jurisprudenţă, legislaţie cu precădere. Ulterior e necesar să se întocmească un plan riguros de studiu pentru fiecare materie în parte. Ultimul pas îl reprezintă exersarea cu ajutorul testelor grilă şi găsirea acelor puncte vulnerabile, acelor lacune în procesul de învăţare care trebuie remediate. Suportul moral este foarte important în procesul de învăţare al tânărului absolvent, deoarece după o perioadă de studiu individual intens, tendinţa de a-ţi pierde concentrarea ori motivaţia e destul de mare. Mesajul meu pentru viitorii candidaţi este acela de a avea mereu încredere în ei şi în cunoştinţele dobândite pe parcursul facultăţii şi să aibă în vedere faptul că, pentru a performa şi a promova orice tip de examen, trebuie să creadă cu toată forţa în reuşita lor. Doar aşa, lungul, anevoiosul drum al învăţării nu li se va părea atât de greu, de anost, iar eventualele sacrificii şi renunţări vor fi pe deplin recompensate într-o zi.

Raul Miron: Nu consider că mă aflu în poziţia de a putea consilia pe cineva cu privire la modalitatea de pregătire pentru acest examen. Pot recomanda, în schimb, viitorilor candidaţi să nu trateze cu superficialitate acest examen. Este un examen dificil care necesită din partea candidaţilor o cunoaştere temeinică a bibliografiei de examen, dobândită în opinia mea prin multe şi repetate ore de studiu, aspect ce implică un efort considerabil. Aşadar, le doresc energie, nervi puternici şi, din păcate, cel mai important, mult noroc!Maria Paula Salaghie_site

 

 

Paula Maria Salaghie: Mesajul meu pentru târgumureșenii studenți la Drept, indiferent de profesia pe care o vor alege la terminarea studiilor ar fi: “Nu lăsați nicio informație juridică să treacă pe lângă voi fără să o asimilați; În drept, totul e important, nu există materii “mai puțin importante”; Fiecare propoziție pe care ați citit-o la un moment dat într-o revistă de specialitate sau pe care ați reținut-o la un seminar contribuie la cultura voastră juridică. Pregătiți-vă absolut pentru fiecare examen; Capacitatea de memorare se dezvoltă doar prin exercițiu! Urmati cât mai multe stagii de practică și implicați-vă în orice activitate extracurriculară universitară; Toate acestea contribuie la formarea d-voastră! În încheiere îmi permit să îl citez pe domnul profesor Lucian Chiriac, un profesor tare drag mie, și să vă îndemn aidoma domniei sale: “Să iubiți oamenii!”
Ligia VORO

Foto: arhiva proprie a avocaților stagiari

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE