Ce avantaje are chirurgia abdominală minim invazivă Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 821 Vizualizări

Ce avantaje are chirurgia abdominală minim invazivă

dragos popa nova vitaLa Centrul Medical Nova Vita din Târgu-Mureș, se efectueză, începând din anul 2012, chirurgia abdominală minim invazivă, o alternativă a chirurgiei convenţionale, cu o tendinţă mare de progres, care presupune o incizie de dimensiuni reduse la nivelul regiunii ombilicale şi o recuperare mult mai rapidă, de la o zi și până la trei, în funcție de natura intervenției.

„Chirurgia minim invazivă abdominală este o ramură relativ nouă din cadrul chirurgiei clasice, impunându-se tot mai mult în ultimii ani, şi fiind abordată de tot mai multe centre medicale. După mai multe tentative experimentale, prima intervenţie laparoscopică efectuandu-se în anul 1983 de către Semm în Germania (apendicectomie laparoscopică). De atunci şi până în zilele noastre, chirurgia laparoscopică a devenit o primă opţiune de tratament pentru foarte multe afecţiuni. În mare măsură, avantajele chirurgiei laparoscopice faţă de chirurgia clasică sunt: durerea postoperatorie mai redusă, recuperarea mai rapidă, reducerea pierderilor de sânge intraoperator, mişcări respiratorii mult îmbunătăţite postoperator, risc mai redus de seroame sau hematoame postoperatorii, aderenţe mai puţine, aspect estetic mult mai bun, integrare socio-profesională mult mai rapidă, costuri mai reduse. Toate acestea recomandă şi impun tratarea în cât mai multe cazuri a patologiei abdominale prin abord laparoscopic”, a precizat dr. Dragoș Popa, medic specialist chirurg și directorul medical al Centrului Medical Nova Vita.

Căror pacienți li se adresează tehnica
Potrivit medicului, reuşita unor asemenea intervenţii este legată de starea pacientului, de nivelul de gravitate al afecţiunii, dar şi de manualitatea echipei operatorii şi a dotărilor tehnice existente. „Anumite afecţiuni cum sunt: colecistita, apendicita, chisturi ovariene, biopsii, doar excepţional au ajuns să fie practicate prin metoda convenţională, deoarece metoda laparoscopică asigură beneficiile menţionate pentru pacient dar şi confortul echipei chirurgicale”, a arătat dr. Dragoș Popa.
Dr. Dragoș Popa a explicat că tehnica se pretează mai bine pacienților tineri și activi, care îşi doresc o reinserţie în viaţa socio-profesională într-un termen cât mai scurt. „Cu siguranţă mai mult decât acum şi în viitor se va pune accentul spre a consolida caracterul minim invaziv al acestor procedură, iar ca şi chirurg urmăresc în permanenţă ca prin procedura efectuată să produc un disconfort cât mai redus pentru pacient, pentru ca acesta să aibă o perioadă de recuperare cât mai scurtă. Acest tip de intervenţie nu are contraindicaţie ca şi tehnică, pretându-se totuşi cel mai bine la pacienţii tineri, activi, care îşi doresc o reinserţie în viaţa socio-profesională într-un termen cât mai scurt”, a spus doctorul.

Ce intervenții se realizează prin această tehnică
Dr. Dragoș Popa a menționat că cele mai frecvente intervenții care se realizează prin intermediul acestei tehnici sunt: olecistectomia, apendicectomia, chirurgia parietală pentru hernii sau eventraţii, laparoscopia exploratorie sau bioptică, chirurgia laparoscopică ginecologică. „Tehnica intraoperatorie în sine nu diferă faţă de tehnica laparoscopică atunci când abordul la nivelul peretelui abdominal se face prin mai multe orificii (3, 4 sau mai multe), singura diferenţă o impune abordul în cavitatea abdominală, în tehnica SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery) acesta realizându-se printr-un singur orificiu care se situează la nivel ombilical, cicatricea postoperatorie, fiind greu vizibilă ulterior. Intervenţia propriu-zisă, în funcţie de natura patologiei pe care o tratăm, impune aceleaşi principii chirurgicale, tehnica SILS putând impune unele dificultăţi tehnice pentru o echipă operatorie care nu are experienţă. Cele mai frecvente intervenţii care se pot rezolva cu tehnica SILS sunt: colecistectomia, apendicectomia, chirurgia parietală pentru hernii sau eventraţii, laparoscopia exploratorie sau bioptică, chirurgie laparoscopică ginecologică”, a explicat dr. Dragoș Popa.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE