Home / Administratie / Lecţie deschisă despre justiţie, cu şeful DNA Mureş

Lecţie deschisă despre justiţie, cu şeful DNA Mureş

111Procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş, Tiberiu Onea, a avut un dialog interactiv cu elevii participanţi la Ziua Porţilor Deschise la Tribunalul Mureş, eveniment organizat vineri, 23 octombrie, pentru a marca Ziua Europeană a Justiţiei Civile.

Una dintre temele preferate de vizitatori, elevi ai Colegiului Naţional „Unirea” şi Colegiului Economic „Transilvania” din Târgu-Mureş, a fost „fişa postului” de procuror. „Ceea ce vedeţi dumneavoastră aici, din punct de vedere al proceselor penale este doar o fază. Procesul penal are două părţi, una dintre ele fiind efectuarea urmăririi penale unde noi, procurorii, împreună cu organele de Poliţie strângem probe, adunăm dovezi. Încercăm să constituim un dosar din care să reiasă cine este vinovatul, pe ce se întemeiază acuzaţiile noastre, de ce spunem noi că este vinovat, pe care să îl prezentăm instanţei. Abia după această fază, care e nepublică, prezentăm dosarul instanţei unde ceea ce am adunat noi se dezbate în şedinţă publică”, s-a adresat elevilor şeful DNA Târgu-Mureş.

Pedepsele mari, exemple cu rol de prevenţieDe asemenea, procurorul şef Tiberiu Onea a precizat că deşi rolul unei pedepse mari este de a descuraja comiterea unor fapte similare, aceasta nu reprezintă o soluţia suficientă pentru prevenirea actelor de corupţie. „Nu vă ascund că de cele mai multe ori procurorii sunt nemulţumiţi de pedepsele aplicate de către judecători, dar asta este de cele mai multe ori o deformaţie profesională, întrucât noi suntem în contact direct atât cu activitatea infracţională, suntem în contact direct cu faptele care se comit. De multe ori suntem în contact direct cu faptele care se comit şi despre care nu putem să stabilim cine le-a comis, cine este vinovatul, sunt aşa numitele „AN”-uri, adică autori necunoscuţi. De aceea noi tot timpul ne-am dori pedepse mai mari, exemple date de fiecare dată societăţii şi celor care au de gând să comită astfel de fapte, pentru a preveni pe viitor comiterea lor. Sunt absolut de acord că aplicarea de pedepse mari nu este întotdeauna o soluţie unică şi suficientă pentru a preveni pe viitor comiterea unor astfel de fapte şi de asemenea este foarte important rolul judecătorului care apreciază dozarea pedepsei ţinând cont de fiecare caz în parte”, a punctat procurorul şef Tiberiu Onea.

Pasiunea şi corectitudinea, calea către rezultate

În viziunea şefului DNA Târgu-Mureş, pasiunea şi corectitudinea reprezintă principalele atuuri pentru reuşită în munca unui procuror anticorupţie. „Munca procurorului este o muncă echivalentă cu munca poliţistului, în ultima vreme la Direcţia Naţională Anticorupţie, de când ne-am înfiinţat, se lucrează în echipă, deci de principiu procurorul şi poliţistul iau contact cu această lume a infractorilor, iau contact cu infracţiunile comise. Dacă fiecare îşi face treaba cu pasiune – pentru că cel puţin în opinia mea nu poţi să fii un procuror de succes dacă nu îţi place ceea ce faci – şi în mod corect, vei avea rezultate”, a afirmat procurorul şef Tiberiu Onea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Parcul Tineretului din Luduș vizitat de prefect

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, alături de Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, au …