ANTISOCIAL. Manifestul pentru dialog ajunge la Târgu Mureș Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 71 Vizualizări

ANTISOCIAL. Manifestul pentru dialog ajunge la Târgu Mureș

ANTISOCIAL 5 foto Bulboaca - Copy

Criza sistemului educațional și conflictul dintre generații au luat amploare în mediul online și, odată cu spectacolul ANTISOCIAL, au câștigat un nou spațiu de dezbatere: sala de teatru. Spectacolul este inspirat dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, în primăvara anului 2015. Spectacolul semnat de Bogdan Georgescu redă din triplă perspectivă – elevi, părinți, profesori – debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani.

În ziua de marți, 17 noiembrie, de la ora 19:00, Teatrul „Ariel“, Târgu Mureș va găzdui ANTISOCIAL, spectacol produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi de Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, iar turneul ”Manifest pentru Dialog” este susținut de platforma ”Scena9” – un hotpost cultural al BRD. Actorii din distribuție, masteranzi ai Departamentului de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, sunt: Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristian Timbuș și Maria Tomoiagă. Managerul proiectului este Luminița Puiuleț, iar echipa este completată de asistentul de regie Vlad Bacalu și de consultatul artistic Claudia Domnicar. Dezbaterile de după spectacol vor fi moderate de Vlad Tăușance.

„Avem o șansă importantă, în acest moment, să punem în discuție educația bazată pe autoritate, în care tinerii sunt tratați cu condescendență. Vrem să dovedim că teatrul poate crea un spațiu în care toată lumea învață de la toată lumea, un spațiu de dezbateri în care toată lumea are drepturi egale, părinți, elevi sau profesori,“ explică Bogdan Georgescu.

Turneul Manifest pentru Dialog își propune să aducă în sălile de teatru, în fiecare dintre cele 21 de orașe în care producția se va opri în săptămânile următoare, elevi, părinți și profesori, să declanșeze și să susțină o dezbatere vie între aceștia. Mai mult, pagina de Facebook a turneului se va transforma într-un forum deschis pentru toți cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.

„Aducem laolaltă, în sala de spectacol, atât elevii și profesorii, cât și părinții, astfel încât, împreună, să identificăm tarele care ne sabotează în acest moment căile de dezvoltare pentru copii, căile de exprimare pentru profesori, căile de rezolvare a problemelor pentru părinți. Doar împreună putem ajunge la un dialog care, în primul rând, să nască întrebări, și abia apoi, să aducă posibile soluții. Nu întâmplător s-a referit domnul Președinte Klaus Iohannis în fața Guvernului, în fața Parlamentului, la nevoia uriașă de a porni o dezbatere reală la nivel național despre ceea ce înseamnă educația. Noi am prefigurat acest fapt și am abordat subiectul prin mijloace artistice. Sunt convins că inițiativa noastră va lansa noi provocări care vor arăta calea normală de dezvoltare a tinerilor în această societate!“ declara Constantin Chiriac la debutul turneului.

Platforma culturala BRD Scena9 propune să fie acel loc în care tinerii artiști visează, explorează, se exprimă, învață, creează, produc valoare. Platforma s-a confirmat a fi un spațiu al dialogului în care coexistă proiecte strălucitoare cu proiecte ce creează punți între educație și cultură, cum sunt Ideo Ideis și Manifest pentru Dialog. BRD Scena9 își propune să reunească toate aceste idei sub forma unui HotSpot cultural cu inputuri din artele spectacolului, poezie, emoție, precum și din tehnologie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE