Home / Sanatate / Date îngrijorătoare despre infecția cu HIV. Câți tineri s-au îmbolnăvit în anul 2015

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

Date îngrijorătoare despre infecția cu HIV. Câți tineri s-au îmbolnăvit în anul 2015

funda umanaFundaţia „Alături de Voi” (ADV), centrul Mureş, în parteneriat cu Teatrul Național Tîrgu Mureș, organizează, în 2 decembrie, la Teatrul Național din Tîrgu Mureș, o serie de evenimente dedicate Zilei Mondiale de Luptă anti SIDA. Datele Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) arată că 41,7% dintre cazurile noi de persoane depistate cu HIV/SIDA în România, în anul 2015, sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani.

Acțiunile de anul acesta se află la ediția a X-a și au scopul de a promova un program susținut de prevenire a transmiterii infecției cu HIV. Programul începe cu informarea și se termină cu un comportament responsabil al tinerilor. Anul trecut, aproximativ 300 de persoane au format „funda umană”, organizată ca simbol al solidarității cu persoanele seropozitive.
„Ziua Mondială de Luptă anti SIDA va fi marcată și în acest an de ADV România în cele trei centre ale sale prin manifestări specifice. Funda umană, simbol al solidarității cu persoanele infectate/afectate de HIV/SIDA, va fi organizată pentru a zecea oară. De asemenea, în perioada 15 noiembrie – 5 decembrie 2015, în Tîrgu Mureș vor avea loc campanii de informare cu privire la importanța unei vieți intime sigure pentru prevenirea transmiterii infecției cu HIV prin intermediul discuțiilor directe cu grupuri organizate (elevi/studenți)”, a transmis Carmen Ciulea, președintele Fundaţiei „Alături de Voi”, centrul Mureș.

Date îngrijorătoare despre boală
La Tîrgu Mureș, în 2 decembrie, între orele 12.00 – 14.00, în Piața Teatrului și Piața Trandafirilor, evenimentele se vor desfășura după următorul program:
între orele 12,00 – 12,30, se va organiza, în foaierul Teatrului Național, o conferință de presă; între orele 12,00 – 13,30, va avea loc, în Piața Teatrului și Piața Trandafirilor, o campanie stradală de informare privind prevenirea transmiterii HIV și promovare a testării voluntare; între orele 13,30 – 13,40, se va organiza Funda umană de solidaritate cu persoanele seropozitive HIV. Ultimul eveniment al zilei va fi marșul comemorativ pentru victimele SIDA, între orele 13,40 – 14,00. „La Tîrgu Mureș, se va insista pe importanța prevenirii transmiterii infecției cu HIV, mai ales că ultimele date ale UNOPA, din 2015, afirmă că 41,7% dintre cazurile noi de persoane depistate cu HIV/SIDA în România sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, acesta fiind segmentul cel mai expus riscului de îmbolnăvire. Centrul medical MCA Health Care pune la dispoziția mureșenilor vouchere de testare HIV la care se adaugă serviciile de consiliere pre și post testare oferite de ADV Mureș”, a mai arătat Carmen Ciulea. Studiul a fost coordonat de Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr, din București, si a fost realizat pe un esantion de 252 de respondenti, pacienți diagnosticați cu HIV/ SIDA. Media de vârstă a eșantionului este de 33,2 ani. Criteriile de includere în cercetare a subiecților au fost vârsta de cel puțin 18 ani și cunoasterea diagnosticului de cel putin 6 luni. UNOPA este singura federație neguvernamentală din România formată din organizații ale persoanelor afectate de HIV/ SIDA, axată pe advocacy pentru promovarea și apărarea drepturilor persoanelor infectate și afectate de HIV/ SIDA din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Proiect de lege pentru condițiile de carantină și izolare

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că va fi elaborat un proiect legislativ în …