Home / Sanatate / UMF Tîrgu Mureș inaugurează Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, unic în țară

UMF Tîrgu Mureș inaugurează Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, unic în țară

centru avansatCentrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice (CCAMF) al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureş, în valoare de peste 10 milioane de euro, realizat printr-un proiect european, se va inaugura joi, 10 decembrie, de la ora 14,00, în cadrul Zilelor UMF Tîrgu Mureș. Centrul va funcționa într-o clădire nouă, ce are o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați și conține peste 400 echipamente de cercetare, unele dintre ele unice în țară.

„Momentul cel mai important al acestei săptămâni (n.r. – Zilele UMF Tîrgu Mureș) va fi inaugurarea Centrului de Cercetări Avansate Medico – Farmaceutice, joi, de la ora 14,00. Ne așteptăm să fie un moment de referință pentru UMF Tîrgu Mureș”, a transmis rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice este evenimentul anului și un proiect unic pe acest domeniu. Clădirea în care va funcționa CCAMF este formată din demisol, parter și trei etaje ce vor încorpora spațiile pentru investigarea pacienților și recoltarea de probe biologice, spațiile pentru cercetare, spațiile pentru analiza și elaborarea materialelor științifice, spațiile tehnice și auxiliare, spații pentru asigurarea circulațiilor orizontale și verticale, precum și spațiile pentru stocarea informațiilor. „În România, dezvoltarea institutelor de cercetare în interiorul universităţilor este la început; spre deosebire de institutele de cercetare naţionale, universităţile au puţine infrastructuri şi echipamente de cercetare performante. Construcția acestui Centru Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice este consecința câștigării unui proiect în competiția POS CCE, axa prioritară 2, şi s-a făcut cu scopul realizării unei infrastructuri moderne de cercetare, care să eficientizeze şi să relanseze activitatea de cercetare în UMF Tîrgu Mureș pentru integrarea acesteia în European Research Area, care să îi permită să atragă cercetători străini şi să realizeze parteneriate ştiinţifice eficiente în cadrul proiectelor internaţionale, prin care să contribuie la dezvoltarea stocului mondial de cunoaştere, precum şi creşterea calităţii sociale prin descoperirea de soluţii în domeniul sănătăţii”, a declarat prof. dr. Minodora Dobreanu, șefa Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Tîrgu Mureș.
Obiectivele Centrului
CCAMF îşi propune să clarifice anumite probleme de sănătate publică, să sprijine sistemul sanitar românesc, dar și să facă studii la nivel populațional, plecând inițial de la grupul de pacienți cu patologie cardiovasculară. „Prin activitatea de cercetare, în sprijinirea sistemului sanitar românesc, CCAMF îşi propune să clarifice anumite probleme de sănătate publică. În patologia cardiovasculară, se știe că România are încă între ţările din Europa, un nivel de mortalitate foarte ridicat. Nu știm dacă avem și un background genetic mai particular față de alte popoare sau este numai din stilul de viață. Centrul își propune să facă studii la nivel populațional, plecând inițial de la grupul de pacienți cu patologie cardiovasculară. Sperăm că din rezultatele pe care studiile acestea le vor avea să putem da și răspunsuri la anumite întrebări de care sistemul nostru sanitar și Ministerul Sănătății are nevoie”, a arătat prof. dr. Minodora Dobreanu.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

DISTRIBUIȚI! Cadrele medicale din România, apel disperat către decidenți!

Zeci de mii de cadre medicale din România solicită decidenților, prin intermediul unei scrisori deschise …