Vasile Dîncu, Profesor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 79 Vizualizări

Vasile Dîncu, Profesor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai”

111Sociologul Vasile Dîncu, vicepremier, a primit sâmbătă, 28 noiembrie, titlul de Profesor Honoris Causa (PHC) al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
„Celebrăm aici erudiţia şi cercetarea ştiinţifică”

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, academicianul Ioan Aurel Pop, a declarat, cu ocazia decernării titlului, că Vasile Dîncu este unul dintre cei mai importanţi sociologi ai României şi ai Europei. „Decizia acordării acestui înalt titlu a luat-o Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi Comunicare în 13 martie 2015 (…), Consiliul de Administraţie al UBB a aprobat-o pe 20 aprilie (…), iar senatul UBB a stabilit definitiv acordarea titlului în 11 mai 2015. (…) Noi celebrăm aici erudiţia şi cercetarea ştiinţifică. Domnul profesor Vasile Dîncu este unul dintre cei mai mari sociologi ai acestei ţări, unul dintre cei mai importanţi chiar la nivel continental (…). De altminteri, ca o recunoaştere a valorii de savant şi specialist, secţia de specialitate a Academiei Române, recent, l-a votat printre membrii săi corespondenţi. Mai urmează o ceremonie care îl va consacra probabil adunării generale a Academiei Române”, a menţionat Ioan Aurel Pop.

113

În Laudatio, sociologul Ioan Hosu a vorbit despre activitatea sociologului Vasile Dîncu. „În ultimul sfert de veac am asistat la schimbări politice, economice ce au marcat profund modul în care se manifesta instituţiile, comunităţile umane şi indivizii în plan socio-comunicaţional. Vasile Dîncu este sociologul care se remarcă prin prestaţiile sale numeroase şi extrem de consistente în domeniul comunicării sociale, politice şi instituţionale din spaţiul românesc. Demersul sociologic al lui Vasile Sebastian Dîncu se manifestă sub imperativul sociologiei militans. Acest tip de atitudine reprezintă asumarea valorilor proiectului sociologic al lui Dimitrie Gusti, care a încercat să plaseze comunitatea şi naţiunea în centrul preocupărilor sociologiei. Profesorii Ioan Aluaş şi Achim Mihu au fost cei care i-au transmis şi cultivat ideile, valorile şi dorinţa de a susţine proiectul gustian prin care sociologia să devină parte din procesul de reconstrucţie şi modernizare a României. Prin activitatea sa didactică, de cercetare, prin activitatea sa publicistică, Vasile Dîncu a încercat să reconecteze trei zone care pot susţine eforturile de înţelegere şi mai apoi de modernizare a societăţii româneşti: ştiinţele sociale, morala şi politica. Întreg efortul depus în cele două decenii şi jumătate de activitate se circumscriu acestei concepţii, aceea de a apropia sociologia de miezul lucrurilor, de societatea adevărată”, a declarat Ioan Hosu.

112
„Sunt produsul acestei universităţi”
După primirea titlului, Vasile Dîncu a spus că la Universitatea „Babeş Bolyai”, unde a fost student şi profesor, s-a născut a doua oară. „Am ezitat aproape o jumătate de an să colaborez cu prietenii mei de la UBB pentru această festivitate. Am ezitat în primul rând pentru că aici sunt acasă şi, recunosc, mi-a fost frică. Îmi e frică şi acum. Deşi sunt profesor de comunicare şi în general nu am emoţii, în acest moment am cele mai mari emoţii din viaţa mea. (…) De ce am ezitat atâta vreme: nu am găsit potrivit să primesc această onoare, deşi o făceau cu bună credinţă foştii mei studenţi, actualii mei colegi (…). Sunt două motive: în primul rând cred că era dovada că am plecat, că m-am înstrăinat (…) chiar dacă sentimentul meu e că nu am plecat niciodată din comunitatea noastră. (…) Cred că mi-a fost frică de faptul că această festivitate îmi va da măsura absenţei mele de aici, absenţă care există şi pentru care îmi cer iertare. De asemenea, nu am crezut că este potrivit, pentru că m-am gândit că e ca şi cum mama ta ţi-ar da un premiu, o medalie. Eu m-am născut a doua oară aici, în această universitate. Tot ceea ce sunt eu în acest moment, intelectual, politic, cultural, ca om, ca dascăl, sunt produsul acestei universităţi. Această universitate m-a creat şi m-a trimis în lume cu o misiune pe care n-am uitat-o şi pentru care n-am plecat niciodată de aici”, a menţionat Vasile Dîncu.

La decernarea titlului de Profesor Honoris Causa au fost prezenţi, printre alţii, prefectul Gheorghe Vuşcan şi primarul Emil Boc, mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ, şi episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu.

 

Text: Agerpres

Foto: transilvaniareporter.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE