- redactia
- 0 comentarii
- 1784 Vizualizări
Manifestări dedicate lui Eminescu, la colegiul „Unirea”
18 ianuarie 2016Cu ocazia manifestărilor dedicate omagierii Poetului Naţional Mihai Eminescu, în data de 14 ianuarie 2016, Colegiul Naţional „Unirea”, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean Mureş, a organizat Concursul judeţean de creaţie şi interpretare „Cuvinte ce exprimă adevărul”, ediţia a XVI-a, eveniment desfășurat în Sala festivă a Colegiului Naţional „Unirea”. Concursul a cuprins trei secţiuni. Prima secțiune Eseu liber: ”De la imagine, la cuvânt – Eminescu, azi…” a urmărit valorificarea unui suport imagistic, propus de organizatori, într-o compoziţie originală, avându-se în vedere receptarea operei eminesciene în actualitate. „Este vorba despre elaborarea unui eseu liber de 15-20 de rânduri pornind de la motivul acvatic din opera eminesciană, valorificând imaginea nuferi pe lac ale lui Claude Monet”, ne explică Maria Motorga, director adjunct al Colegiului Național „Unirea”.
A doua secțiune a fost de interpretare artistică a unor texte sau fragmente din opera eminesciană.
A treia secțiune, Ecologia limbii, a vizat utilizarea normelor ortografice şi de punctuaţie în cadrul unor texte sau fragmente din opera eminesciană, interpretate de actori români celebri.
În evaluarea elevilor, juriul a punctat următoarele criterii: pentru secţiunea I, originalitatea redactării eseului, coerenţa ideilor; pentru secţiunea II, viziunea originală şi transpunerea scenică a textului sau fragmentului ales, expresivitatea interpretării scenice (elementele comunicării verbale, nonverbale şi paraverbale), iar pentru secţiunea III, corectitudinea aplicării normelor ortografice şi de punctuaţie.
Fiecare şcoală a fost reprezentată de câte un echipaj format din 3-5 elevi, aparţinând ciclului liceal. Colegiul Național „Unirea” a avut trei echipaje. În primul echipaj s-au încris elevii Maria Naghi Pădurean, Patricia Ștețco, Camelia Ploscar, Alexandra Musgociu, Ligia Ungur, Alexandru Harpa, Rareș Manolachi, Mihaela Trișcă, Tamara Istrate, sub coordonarea profesorilor Aurora Stănescu și Laura Pui. Al doiela echipaj a fost format din elevii Diana Dumbravă, Maria Bucșea, Iulia Sarca, Vanesa Baciu și Iris Natea, sub coordonarea profesorilor Laura Pui și Consuela Pop. A treia echipă a fost format din elevii Mara Ilovan, Andrada Tătar, Ioana Niculici, Claudia Pogăcean și Alexandra Mărginean, coordonați de profesorii Hristina Doroftei și Maria Motorga.
Liceul Tehnologic „Vasile Netea” din Deda a fost reprezentat de un echipaj format din elevii Oana Franc, Emilia Cheia, Alexandra Florea și Adina Ghidiu, sub coordonarea profesorului Gheorghe Dărăban.
Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș a avut în concurs elevii Irina Moraru, Iulia Costache, Iuliana Popa și Ioana Macarie, sub coordonarea profesorilor Ioana Păcurar, Romana Pantea și Dănuț Lung.
Liceul Tehnologic din Iernut a fost reprezentat de elevii Ciprian Feșteu, Valentin Stoica și Ana Tămaș, sub coordonatrea profesorilor Elena-Elvira Moldovan, Daniela-Monica Mateuț.
Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu” din Târgu Mureș a avut în competiție elevii Teodora Fazakas, Alexandrina Pitea, Silviu Pogăcean, Teodora Macarie și Diana Lazăr, coordonați de profesorii Cristina Matei și Ancuța Pașcan.
Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” s-a prezentat cu echipa formată din elevii Mara Oprea, Daniela Mailat, Adela Gabor, Cerisa Todoran, Grațiela Lup, alături de profesorii Raluca Marian și Alexandru Ciubîcă.
Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin a fost reprezentat de elevii Ciprina Ilie Buta, Gabriela Friciu, Anamaria Tomolea, Tudor Pilcă, alături de profesorii Magdalena Suciava, Angela Pușcaș și Georgeta Moldovan.
Liceul Tehnologic „Gh,Șincai” din Târgu Mureș a avut o echipă formată din elevii Larisa Borz, Mădălina Cergă, Cătălin Orha, Raul Gliga, Stelian Codarcea și Diana Cricșă, coordonați de profesoara Diana Cârnațiu.
Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin a fost reprezentat de elevii Andrada Dumitru, Andreea Boier, Chris Rusu, Bogdan Ioan Zileriu, alături de profesorii Mihaela Costescu și Costel Ababei.
Juriul a fost format din doi președinți, Valentin Marica, poet și publicist și Răzvan Ducan, scriitor, alături de profesorii Adriana Voivodă de la Școala Gimnazială nr.7 și Luminița Boboc, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. Invitații evenimentului au fost prof. dr. Mioara Kozak, inspector școlar de specialitate și Nicoale Băciuț, poet și publicist.
Mihai Eminescu este considerat de cititori şi de critica literară mondială drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, opera sa facând parte din ceea ce, în Europa, poartă numele de a doua generaţie romantică, sau romantică târzie. Activitatea literară a lui Eminescu se întinde pe ceva mai mult decât zece ani şi a fost tradusă şi publicată în nenumărate limbi, inclusiv în limba chineză. Xu Wende a publicat, în anul 1981, împreună cu Ge Baoquan şi Li Ninglai, volumul de traduceri din lirica eminesciană “Culegere de poezii, Eminescu”, apărut la Editura Yiwen (Traduceri) din Shanghai.
Iată ce spun elevii Colegiului Național ”Unirea” despre marele poet, care este poezia lor preferată și de ce:
”Glosă este o poezie excepțională care se poate raporta la perioada actuală prin medidațiile la care invită Mihai Eminescu prin această creație, el este cu adevărat contemporan” ne spune Camelia Ploscar.
Maria Pădurean, privește lumea, dar şi bogăţia, prin ochii sufletului și ne mărturiseşte că cea mai mare avuţie a sa este “spiritualitatea eminesciană”.
”Cel mai mult îmi place poezia Luceafărul deoarce se regăsește în ea o anumită sensibilitate, invită la o meditație filosofică și prezintă mai multe ipostaze ale iubirii” ne spune Alexandra Musgociu.
”Luceafărul este poezia care îmi place cel mai mult, datorită complexității poeziei și faptul că poetul cuprinde atâtea teme și motive. Probabil nu sunt foarte originală când spun că aceasta e favorita mea, dar consider că este apogeul muncii lui Eminescu” ne spune Patricia Ștețco.
Lansare de carte semnată de Maria Chețan
Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu au fost marcate printr-o serie de manifestări organizate de corpul profesoral al Colegiului Național Unirea. Tot în ziua de 14 ianuarie, Sala festivă a găzduit o lansare de carte semnată de Maria Chețan, profesor de limba și literatură română al Colegiului. Apărută la Editura Junimea, cartea ” Ștefan Augustin Doinaș, Ipostaze ale operei: evocări, proză, teatru, aforisme” a fost apreciată de critica literară drept o originală apariție.
„Consider un merit deosebit al lucrării perspective de abordare a operei lui Doinaș, procedând la o contextualizare a fiecăruia dintre ipostazele acesteia. Cel mai adesea, la o dublă contextualizare: o raportare la contextul propriei opere și o raportare la un context mai larg, al operelor și artelor poetice (teoriilor) cerchiste. O altă calitate este de a aduce în prim plan ipostaze mai puțin evidențiate și (chiar) explorate ale scriiturii doinașene. Mă refer la proză, la teatru și aforisme, compartimente nedreptățite sau aproape ignorate de comentatori. Absolut remarcabilă mi s-a părut abordarea de ansamblu a acestor fațete ale personalității lui Doinaș și mai ales intuiția consubstanțialității între poezie, proză, teatru, eseu, ce asigură liantul acestor ipostaze, cum ar fi cea decelată în tragedia Brutus și fiii săi și eseul Tragic și demonic”spune Dan Damaschin, Custode al Arhivei Cercului Literar de la Sibiu.
Ștefan Augustin Doinaș, pe numele său adevărat Ştefan Popa, a fost poet, eseist, traducător, deţinut politic, academician, politician român, senator în legislatura 1992-1996, ales în Bucureşti pe listele partidului Alianţa Civică, înlocuindu-l pe senatorul Rene-Radu Policrat de la data de 22 februarie 1993.
„Explorând teritorii nu necunoscute, dar rar vizitate, d-na Maria Chețan reușește să demonstreze nu numai excelența de artă a textelor abordate, dar și coerența concepției, viziunii litetarare a lui Doinaș. E o demonstrație strânsă, făcută pas cu pas și-n pas cu toată bibliografia, în cadrul căreia argumentele se adună tot mai centripet. Astfel încât concluziile trase mai că vin de la sine” afirmă prof.univ. dr. Alexandru Cistelecan.
Lansarea de carte a fost onorată de prezența poetului Valentin Marica și scriitorului Răzvan Ducan, care au rostit scurte alocuțiuni.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu