Doi câini polițiști mureșeni se retrag la pensie. Vezi cine sunt succesorii Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2445 Vizualizări

Doi câini polițiști mureșeni se retrag la pensie. Vezi cine sunt succesorii

 

DSC_6460

După ce au terminat stagiul de calificare, doi câini din rasa ciobănesc german în vârstă de până la 7 luni au fost repartizați Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, de la Centrul Chinologic Sibiu. Loiali, niciodată bănuiți de corupție, respingând orice compromis, cu o fidelitate statornică ce nu admite decât un singur scop: slujirea comunității.

Câinii polițiști au fost încredințați fiecare unui instructor, alături de care vor fi specializați în intervenţie, detectare urme. Mai întâi patrupezii urmează etapa de atașament față de instructori, perioadă în care vor exersa câte trei ore pe zi cu ei și vor învăța exerciţii de aport și exerciţii de disciplinizare.

Veteranii și noua generație

Ajuns la venerabila vârstă de 10 ani, ciobănescul german Ax

1 ax

și ciobănescul belgian malinois Uzi, de 8 ani,

2 uzi

specializați în detectarea de miros uman, nu mai fac față exigențelor impuse unui câine polițist și se pregătesc să iasă la pensie. Prieteni credincioşi şi colegi de meserie, de-a lungul anilor, cei doi veterani au rezumat întrânșii toate abilitățile rasei și au dovedit dragoste nemijlocită, devotament și curaj.

Până la retragerea lor la vatră, pentru creşterea gradului de siguranţă publică din judeţ, la Inspectoratul Județean de Politie Mureș sunt instruiți alți trei câini, tot rasa ciobănesc german, Man, de 6 luni,

6 man

Thea, de 7 luni,

4 thea

și Best, de 9 luni.

5 best

Singurul câine specializat în detectare tutun este Rui, de 3 ani, care nu ratează nici un pachet de țigări oricât de bine ar fi dosit în bordul sau podeaua autoturismului, în spătarele scaunelor sau apartamente.

3 rui

Disciplină și atașament

Agentul șef principal, Răzvan Polecră, este atât de pasionat de ceea ce face, încât și-a construit întreaga viaţă în jurul celui mai de preţ hobby al său, chinologia. Atât în viața profesională, cât și în cea personală, a ajuns de la a îndrăgi câinii, la a-i studia, a-i creşte şi a participa cu ei la diverse competiţii canine naţionale şi internaţionale. El este cel care ne-a povestit pe-ndelete despre cei trei proaspeți ”învățăcei”, viitorii câini polițiști care, la ora actuală, se află în etapa de predresaj, acțiune ce constă într-un atașament puternic al câinelui față de polițistul care l-a luat în grijă, exerciții de aport și de disciplinarizare, mersul alături de conducător, poziția așezat, poziția culcat, poziția în picioare, socializare, cunoașterea treptată a mediului înconjurător. „Câinele poate fi uşor atras de stimuli din mediul exterior, de aceea este absolut necesar ca dresorul să-i educe interesul, atenţia şi puterea de concentrare. Un câine care detectează o urmă, nu are voie să fie distras de o pasăre sau altă vietate, doar pentru că nu a mai văzut așa ceva”, ne explică Răzvan. Câinii polițiști nu au grade, ei au doar calificări, gradele țin de o legendă urbană, care vine dinaintea anilor 89-90.

O reală echipă

Legătura dintre câine și polițist este foarte profundă, ei doi, împreună fac un tot unitar, o echipă. Animalul nu se poate exprima decât prin semnalele date de poziția corpului, expresia facială, mârâit sau lătrat, iar stăpânul trebuie să-i cunoască limbajul corpului, acel “body language” – cum îi mai spun anglo- saxonii, care poate spune o mulţime de lucruri despre un câine. Pe de altă parte, temperamentul și reacțiile câinelui sunt copii fidele ale stăpânului său, un câine răspunde mai bine la comenzile stăpânului atunci când trăieşte lângă acesta, cunoscându-i inflexiunile vocii. Un lucru cert, loialitatea acestui prieten patruped este necondiționată și greu de redat în cuvinte.

DSC_6451

Câinii Poliţiei mureșene execută misiuni de căutat urme ale infractorilor şi detectare tutun, până la salvare de vieţi omeneşti. Sute de ore de antrenamente le sunt  necesare câinilor polițiști pentru a fi pregătiți să  iasă în misiuni. Una dintre devierile de comportament pe care le pot manifesta câinii este agresivitatea, dar prin dresaj, prevenirea apariției unui astfel de comportament se poate face încă de la selectarea puiului. „Toţi câinii pot fi răi, nu există câine agresiv şi nici câine periculos, ci stăpân care nu știe lucra cu el. Câinele este ca un copil, aşa cum îl educi, aşa îl ai, ei sunt agresivi doar la comandă”, ne spune Răzvan.

Programe de inițiere dresaj în MAI

Tot acesta ne-a furnizat informații despre Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, care  are competenţe naţionale în domeniul chinotehnic și este furnizor autorizat de formare profesională. Aici se realizează selecţia şi dresajul pregătitor al tineretului canin produs până la împlinirea vârstei de 3-4 luni, conform metodologiei şi programelor elaborate în acest sens, asigurând distribuirea acestuia pe categorii de serviciu, în cadrul unor cursuri de iniţiere în dresaj. Câinii pot fi specialziați în patrulare şi intervenţie, prelucrare urme, descoperire cadavre umane, detectare produse explozivi, stupefiante, tutun, căutare şi salvare, bio-detecţie. Centrul Chinologic organizează „programe formative de iniţiere în dresaj a cadrelor MAI” care primesc în dotare tineret canin – destinate  lucrătorilor ce nu deţin niciun fel de competenţe şi abilităţi de lucru alături de câinele de serviciu.

Acul în carul cu fân

”Mirosul este un simț care la câine este de 40 de ori mai dezvoltat decât la om și tocmai această calitate senzațională a câinelui a fost folosită în serviciile de pază, prin formarea câinilor de urmă. Un câine simte mirosul unei picături de sânge dizolvată într-o găleată de apă” ne mai spune Răzvan. Totodată, suprafaţa “câmpului de miros” al unui câine este de ordinul zecilor, chiar sutelor de centimetrii pătraţi, în timp ce la om aceasta abia ajunge la suprafaţa unei monezi de 20 de lei.

Despre câinii din poliție

Ciobănescul german este deosebit de dedicat muncii lui, fiind un excelent câine de pază, lucrează în poliție la detecția narcoticelor, a cadavrelor și a materialelor explozive, face parte din echipele de căutare și salvare a victimelor. Este de asemenea un eficient câine de terapie și îl veți regăsi și ca ghid pentru cei nevăzători.

Ciobănescul belgian Malinois este cel mai apreciat câine utilitar din lume. Extrem de inteligent, activ, exuberant, jucăuș si cu un temperament exploziv, câinii din aceasă rasă au detronat în ultimii ani rase consacrate. Aceste calități, dublate de un echilibru psihic remarcabil, fac din mallinois un câine perfect pentru pază și apărare.
Ținuți mereu în formă

Un câine abătut, trist, indiferent la ceea ce se petrece în jurul său, răspunde greu la chemarea stăpânului, motiv pentru care alimentația câinelui polițist și condițiile de viață trebuie tratate cu deosebită seriozitate, raportate la activitatea depusă și variațiile mediului înconjurator. Întocmirea rației zilnice pentru un câine trebuie să fie armonios constituită și să se țină seama de proporția dintre elementele nutritive. „Câinii sunt hrăniți cu hrană uscată, conform specificațiilor producătorului de pe ambalajul produsului respectiv, și, din când în când, primesc oase din piele de vită, o metodă ideală pentru a-i menţine dinţii curaţi, de a-și exersa maxilarul şi menţine gingiile şi dentiţia sănătoase”, a mai adăugat Răzvan. La intervale scurte de timp, este nevoie și de examinare a stării danturii, a unghiilor, ochilor și urechilor.

În viitorul apropiat, Thea, Man și Best, vor acţiona împreună cu poliţiştii mureșeni pentru creşterea gradului de siguranţă publică din judeţul nostru şi asigurarea unui serviciu poliţienesc modern, la cele mai înalte standarde de calitate pentru cetăţenii din Mureș în slujba cărora sunt zi de zi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE