O radiografie Proetnica 2015 cuprinsă într-un album Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 99 Vizualizări

O radiografie Proetnica 2015 cuprinsă într-un album

DSC_7209

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a găzduit joi, 18 februarie, o conferinţă de presă cu tema lansării unui album cu imagini a Festivalului Proetnica 2015, realizat de Sorina Buzatu, voluntar ifa, Alexandru Modoi, asistent director ibz și Volker Reiter, coordonator. De 14 ani încoace, Cetatea Sighișoarei se transformă, la fiecare sfârșit de vară într-un for al dialogului intercultural. Festivalul ProEtnica își îmbogățește de la an la an programul și are un impact tot mai mare asupra vieții comunităților etnice și a societății din România, în general.

Exprimarea spiritualității a 20 de minorități naționale

Cele 19 organizații reprezentând 20 de minorități naționale din România au libertatea să se exprime prin tot ceea ce ele simt că le definește spiritualitatea : spectacole de muzică, dans, poezie și teatru, expoziții de artă contemporană, cărți si publicații, filme, standuri de mesteșugari, expoziții culinare, dezbateri și mese rotunde.  Dacă în primul an, în 2001, au participat 14 minorități naționale, în 2015, la cea de-a 13-a ediție, au fost prezente toate cele 20. Acestea și-au făcut cunoscut patrimoniul cultural prin 53 de manifestări artistice pe scena principală, 27 de standuri de prezentare și meșteșugărești, o expoziţie comună de arte plastice, precum și prin organizarea a patru concerte la sfârșitul programului susţinute de formaţii cu specific etnocultural. Forul pentru dialogul intercultural și interacţiunea artistică a fost creat prin 25 de manifestări interactive din faţa scenei, opt prelegeri și mese rotunde pe teme etnoculturale, precum și prin cele patru manifestări interactive de teatru forum.

”Proetnica înseamnă mult mai mult decât un festival, este un amplu proiect, derulat pe perioada  a 11 luni, demarat în luna aprilie anul trecut și finalizat acum. Cea de-a 13-a ediție a avut loc în perioada 20-23 august 2015, iar acum avem șansa de a lansa un catalog minunat despre viața și cultura minorităților naționale, un material unde în mare parte am prezentat festivalul și am dat minorităților posibilitatea de a face o evaluare a tuturor edițiilor de până acum. În proiect am avut 800 de participanți din partea minorităților și a partenerilor media, iar evenimentul s-a bucurat de multă popularitate în rândul publicului român și străin. Anul trecut au trecut porțile vechiului burg peste 15 000 de vizitatori, dintre care estimăm că 2000 au fost din alte țări” ne spune directorul festivalului, Volker Reiter.

Teatru Forum la debut

Tot în 2015, în cadrul Proetnica au debutat activități interactive, tip Teatru Forum, cu scopul de promovare a dialogului intercultural.

Fiind un eveniment unic în Europa prin originalitate și amploare, festivalul și implicit cultura minorităților naționale au avut un ecou considerabil pe toate canalele mass media. Primele ediții ale festivalului au fost finanțate de guvernul Germaniei, iar între 2005 și 2014, evenimentul a beneficiat de finanțare din partea guvernului României: Ministerul Culturii, Administrația Fondului Cultural Național, Departamenul pentru Relații Interetnice Ministerul Tineretului și Sportului. Organizatorii acestui proiect, Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz) și Municipiul Sighișoara și-au asumat misiunea de onoare de a păstra pacea interetnică într-o societate pluralistă și democratică.

Promovarea păcii sociale

Obiectivul general al Festivalului constă în promovarea păcii sociale, în conștientizarea în rândul publicului larg a diversității culturale și în întărirea dialogului intercultural. Pentru realizarea acestui obiectiv, ProEtnica oferă minorităţilor naţionale o Agoră pentru exprimarea, păstrarea și dezvoltarea identităţii lor etnoculturale din România.

1277956_10151817509708006_690911358_o

Festivalul Intercultural Proetnica a găzduit în 23 august 2015 două prelegeri.

În prezentarea ”Importanța interculturalității în comunitățile multiculturale”, Koreck Maria a susținut că diversitatea este o provocare și în același timp și o oportunitate, care poate avea efecte pozitive, dar și negative. Noua realitate este că societățile, sub influența globalizării devin tot mai multiculturale. În acest context avem nevoie de o viziune pentru viitorul societății în care oamenii sunt capabili să trăiască în spații comune. Interculturalismul este de fapt o dezbatere orientată spre viitor care va fi provocatoare, dar va crea o societate mai justă și un concept modern al diferenței în care vom învăța să trăim împreună.

În prelegerea intitulată ”Destine de castel”, Haller Béla a prezentat prin imagini istoria arhitecturii castelelor, în special celora din Transilvania, dar și starea actuală a acestora. ”Castelul a fost în centrul satului la propriu și la figurat și are șanse de a reveni, e drept printr-un proces anevoios. Urmașii acelora care au fost forțați să părăsească castele din Transilvania revin și sub diferite forme reiau în contextul contemporan modul de viață al bunicilor. ”

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, prin vocea directorului de cancelarie Georgiana Natea, a asigurat tot sprijinul necesar în organizarea ediției Proetnica din anul acesta.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE