Home / Cultură / Literatură servită cu bun gust și aparat critic la Atelierul de Cafea

Literatură servită cu bun gust și aparat critic la Atelierul de Cafea

Distribuie

KODAK Digital Still Camera

A doua ediție a Cenaclului LitArt a avut loc marți seară, de la ora 18.00, în Atelierul de Cafea. Multe cuvinte frumoase și mulți oameni faini. Foarte mulți dintre cei care au dorit să participe la eveniment și-au ocupat locurile în cafenea încă de la ora 17.00.

Un nou număr al revistei LitArt

Cu douăzeci de minute înainte de începerea atelierului de literatură, Adrian Giurgea, organizatorul cenaclului, ne-a oferit numărul din februarie al revistei LitArt, al cărei redactor-șef este. Revista se distribuie gratuit și arată bine, din ce în ce mai bine. Am răsfoit-o și am găsit interesante interviul cu dramaturgul George Ștefan, un text semnat de Călin Crăciun despre un videoclip al trupei „Black Eyed Peas”, un eseu al lui Iulian Boldea și câteva imagini cu lucrări ale artistului plastic Gyarmathy Janos.

Un eveniment plăcut și foarte bine-venit

S-ar putea să vi se pară că e ușor să organizezi un astfel de eveniment, însă nu e chiar așa, doar dacă ne gândim că Adrian își propune să sincronizeze de fiecare dată cel puțin 5-6 scriitori – hmm, nu e chiar lejer. Și e chiar de apreciat că și-a dorit și că reușește să ofere comunității acest eveniment. E un lucru bine-venit pentru toată lumea, atât pentru cei care scriu, pentru cei care iubesc literatura, cât și pentru cei care doresc doar să-și petreacă o seară plăcută.

Cine a citit

„Nu credeam că vom fi atât de mulți. Vă mulțumesc că sunteți alături de noi”, a spus Adrian Giurgea, în deschidere. Apoi, s-a trecut direct la lectură, primul fiind Rudy Moca. Au urmat: Szalo Emeșe, Magda Han (Mădălina Porime), Adrian Rentea, Ramona Strete, Dan Căciulă. Despre textele citite au vorbit Constantin Nicușan, doctor în filosofie și scriitor, și Călin Crăciun, critic literar, redactor al revistei „Vatra”.

O mică mostră din ce s-a întâmplat

Evenimentul e mai mult un spectacol de lectură sub forma unui cenaclu, decât un cenaclu în sine, însă „criticile” chiar dacă sunt expuse mai elegant și cu mai multă politețe decât într-un cenaclu propriu-zis sunt oferite cu deschidere și sinceritate. „Rudy Moca ne propune o filosofie a fericirii”, a afirmat Constantin Nicușan. Călin Crăciun ne-a spus despre una dintre poeziile citite de Rudy Moca că merită să o citim și în tihnă. Apoi, Szalo Emeșe ne-a prezentat un scurt text în proză, „Liniște”. Călin Crăciun a remarcat influențele romantismului și ale bibliografiei școlare în proza tinerei scriitoare. Constantin Nicușan a considerat textul „un eseu impregnat puternic de lirism” și a sfătuit-o să fie mai rezervată cu epitetele dacă vrea să continue să scrie proză scurtă. Lui Dan Căciulă, care a citit două poezii, Constantin Nicușan, i-a sugerat să renunțe pentru o vreme la rimă și să încerce să renunțe la expresiile deja folosite excesiv în literatură. De asemenea, uneori au intervenit și cei din public cu aprecieri și cu păreri despre ce au auzit.

La finalul întâlnirii din Atelierul de Cafea și-au exprimat dorința de a citi la următoarea ediție a cenaclului Dan Fărcaș, Marius Ciobâcă, Nelu Mărginean, Petru Istrate și Dan Căciulă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

RECENZIE. Negocieri Creative Româno-Americane

Distribuie Cel de-al doilea volum colectiv publicat în limba engleză, la editura Presa Universitară Clujeană, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.