Home / Social / Tânărul a primit o chitară și un telefon

Tânărul a primit o chitară și un telefon

poza de pus

Lăsând modestia la o parte, pentru cei care nu au nimic de spus, o minune i-a schimbat viaţa când nici nu se aştepta tânărului de 16 ani, a cărui poveste a fost mediatizată în cotidianul de informație Zi de Zi, marți, 23 februarie.

Semina Baricz – director executiv al  Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș i-a dăruit o chitară nou-nouță, iar un tânăr care a preferat să-și păstreze anonimatul, i-a oferit un telefon touchscreen, în ideea că va reuși să-și promoveze pasiunea și va putea lua legătura cu cei dragi pe rețelele de socializare.

DSC_7595

 

Născut la Reghin, Claudiu Fodor locuiește la Vidrasău, la mătușa lui. Are 16 ani și puține oportunități în viață, în primul rând pentru că nu are nici certificat de naștere, nici buletin de identitate. Abandonat de mamă pe când avea doar 6 ani, cinci ani mai târziu l-a părăsit și tatăl. Nimeni nu l-a pregătit pentru astfel de înfrângeri, așa cum nimeni nu l-a sfătuit ce să facă atunci când are un eșec în dragoste, prima lui poveste de dragoste, în care fata cu care s-a iubit timp de doi ani de zile, pleacă din țară, fără să mai aibă vreo veste de la ea. Convins că viaţa este frumoasă, că merită trăită din plin și împărtăşită cu cei din jurul lui, Nane de România, după cum l-au poreclit prietenii, a decis să învețe să cânte singur la chitară. Cu timpul, prinzând mai mult curaj, a început să și compună.

”Tinere. Eu te văd un copil deștept și m-am hotărât să te ajut să te faci om mare”, a spus hotărâtă directoarea Semina Baricz. Mergând pe principiul, ”săracului să-i dai undița, ca să-și prindă singur peștele și să-și asigure hrana de zi cu zi; nu-i da pește ca să-și astâmpere foamea, fiindcă după ce-l va mânca va flămânzi din nou”, directoarea a făcut demersuri pentru a-i schimba viața tânărului cântăreț. S-a angajat în a-i face un certificat de naștere nou, în acest sens urmând a-l duce la Primăria Reghin săptămâna viitoare, mai apoi cartea de identitate. Odată ce va avea buletin, va putea beneficia și de alocația de copil, retroactiv. Pentru că are doar o clasă, directoarea îl va înscrie pe Claudiu la școală, în programul ”A doua șansă” pentru a-și continua studiile. Având în vedere că mătușa lui Claudiu este cea care se îngrijește, atât de el, cât și de sora lui vitregă, Semina Baricz va cere ajutorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş. În situația în  care, mătușa va primi copii în plasament, i se va asigura o alocaţie lunară de plasament, de 600 lei pentru fiecare copil, bani pentru hrana zilnică, îmbrăcăminte, încălţăminte și, mai ales, rechizitele necesare pentru școală.

”Nu știu cum aș putea să le mulțumesc celor care s-au gândit la mine. Ce-o să se mai bucure tata când va auzi câte am primit…” a spus Claudiu, când pășea, încet, trăgând ușa în urma lui, nefiindu-i foarte limpede ce înseamnă ”plasament” și ”retroactiv”, pentru că nu cunoaște termenii și nici legislația.

Cu tatăl său mai vorbește din când în când, atunci când reușește, pe furiș, să tasteze și să intre pe internet, pe una din tabletele sau telefoanele expuse ca mostre în magazinele de specialitate din supermarket-ul Auchan. Oamenii care l-au gândit și l-au ajutat pe Claudiu sunt modele de urmat. Fiecare om are căderi, perioade în viață în care cineva trebuie să le ridice o punte să o treacă, să-l ajute să se reinventeze, să-și găsească principiile de a trăi. În acele perioade e bine să-i stai aproape, nu foarte aproape, ceva mai aproape, undeva după colţ. Dar, să fii.

 

1 comentariu

  1. Acest baiat nu canta si in fata la auchan ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Compensații bănești pentru crescătorii de animale

Asociația Crescătorilor de Animale “Ovidius” Brădețelu acordă proprietarilor de animale compensațiile bănești aferente anului 2020, …