Civica. Maiorul nigerian Politic
  • admin
  • 1 comentarii
  • 144 Vizualizări

Civica. Maiorul nigerian

111Un astronaut nigerian, maior în Air Force, pe numele său Abacha Tunde, este blocat de 14 ani în spațiu. El a rămas acolo, după prăbușirea URSS, fiind membru într-o misiune secretă sovietică și cere bani pentru a putea plăti drumul de întoarcere, promițând recompense imense pe care urmează a le plăti din cele peste 15 milioane de dolari economii din salarii și dobânzi, pe durata celor 14 ani de claustrare în spațiu.

Povestea de mai sus este prescurtarea unei celebre păcăleli de pe internet, păcăleală care, de fapt, e o escrocherie prin care se storc bani de la amatorii de povești SF. Din nefericire, internetul abundă de astfel de tentative frauduloase și această neplăcută realitate naște întrebarea cum se protejează o inițiativă de genul E = MC2 de toate amenințările lumii virtuale. Desigur, există protecția obișnuită (antivirus, antiphishing, etc.) dar aceasta este neputincioasă față de unele din tentativele de fraudă electronică. Dar, dacă concepem mecanismul MC2 după chipul și asemănarea justiției americane, sunt șanse să eliminăm frauda. În acest caz, cetățenii internauți joacă rolul juraților, în sensul că ei aprobă, sau nu, un proiect sau altul, pe când consilierii locali sunt judecătorii, care stabilesc cum se pune în operă proiectul dorit de către cetățeni (parametrii tehnici, juridici, de securitate ș.a.m.d.). În acest fel, unele tentative de păcălire sunt anihilate din start iar altele cad, pe parcurs. Rămâne întrebarea în ce măsură consilierii înșiși pot denatura un proiect dorit de cetățeni. Păi, în exact aceeași măsură în care fac acest lucru astăzi, mai puțin plusul de transparență dar și presiunea conferită de numărul cetățenilor care sprijină un proiect sau altul.

Comentariile, propunerile, sugestiile și criticile dumneavoastră sunt citite și auzite la email unprtargumures@gmail.com, telefon 0265-323.882. Vă aștept la audientele din fiecare miercuri, între orele 18.00 – 20.00, la sediul UNPR Mureș, din Piața Trandafirilor nr. 42.

Ing. Cristian Victor CĂTANĂ

Președinte UNPR Târgu-Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Care e scopul acestei glume de articol ? UNPR devine un fel de partid al umorului involuntar …

    Penibil !

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE