Cine sunt cei mai buni ,, Mari exploratori geografici” Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 820 Vizualizări

Cine sunt cei mai buni ,, Mari exploratori geografici”

DSC_8831

Inspectoratul Școlar Județean Mureș în parteneriat cu Liceul Teoretic Gheorghe Marinescu Tîrgu-Mureș au organizat săptămâna trecută Concursul Județean de Geografie ,, Mari exploratori geografici ” – Ediția a X-a Liceu și Ediția a I-a Gimnazial.

Au fost reprezentate 10 licee din județul Mureș (secțiunea licee județ) și 12 școli gimnaziale din Tîrgu-Mureș (secțiunea gimnaziu municipiu), însoțiți de 20 profesori de geografie, evenimentul fiind onorat prin prezența din partea IȘJ Mureș a inspectorului prof. Florin Pop.

Potrivit informațiilor oferite de Cristian Vulc, directorul Liceului Teoretic Gheorghe Marinescu, competiția s-a născut din ideea conform căreia fiecare naţiune are obligaţia morală de a recunoaşte meritele înaintaşilor şi de a readuce în memoria contemporanilor figurile ilustre care au „construit” sistematic, cu talent şi multă abnegaţie prezentul şi, sigur, viitorul acestui popor.  Evocarea unor personalităţi pe care lumea le-a avansat, și care au contribuit la evoluția umană, este şi pentru noi, o datorie de onoare, morală şi profesională, în aceeaşi măsură. Şi, noi, datorăm acestor mari personalităţi devenirea noastră actuală şi, cu atât mai mult, trebuie să ne amintim măcar astfel să le onorăm memoria…

Geografia contribuie de cele mai multe ori decisiv la dezvoltarea înţelegerii fenomenelor despre lume și viață, geodemografice şi economico-sociale ale planetei, cultivă deschiderea către toleranţă, asumarea şi acceptarea diversităţii şi identităţii naţionale şi universale, pregătind pentru viitor cetăţeanul european.

Diplome și recompense pentru toată lumea

Catedra de Geografie a Liceului Teoretic Gheorghe Marinescu Tîrgu-Mureș, pledează  de mai mulți ani pentru organizarea acestui concurs pe teme de descoperiri geografice  pentru elevi, concurs care să poarte identitatea acelora care au contribuit prin năzuințele lor, în timp, la cunoașterea Terrei,  la legăturile directe și indirecte între popoare, la evoluția speciei umane și inițierea demersului geografic prin legătura dintre expedițiile realizate și definirea Terrei ca întreg.

Acest concurs își propune să ofere un cadru de manifestare a excelenței școlare specifice grupului-țintă și să conducă la creşterea interesului pentru studiul geografiei la elevi, pentru analiza şi investigarea cunoașterii geografice, pentru conexiuni interdisciplinare şi creşterea responsabilităţii tuturor pentru respectul oamenilor care au contribuit la evoluția comunității umane.

Cei mai buni dintre cei buni

Toți participanții la această ediție au primit diplome și au fost recompensați din partea sponsorilor cu o excursie  la obiectivele turistice din Sighișoara, excursie care va avea loc în luna iunie.

La gimnaziu, premianții au fost: locul I – Maria Suciu și Dalia Curta, Școala Gimnazială Europa, Locul II- Andrei Ungur și Alin Mărginean,  Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu, Locul III – Maria Bianca Olar și Mara Tănase, Școala Gimnazială George Coșbuc, Mențiune – Radu Darius și Cătălin Feșteu, Școala Gimnazială Al. Ioan Cuza, Mențiune –  Paul Simon și Călin Negruț, Școala Gimnazială Serafim Duicu.

La liceu, de locul I s-au bucurat Diana Chirilă și Arnold Șipoș- Colegiul Economic Transilvania, Locul II – Marius Cătălin Boeriu și Eduard Titus Ciortea, Liceul Vocațional de Artă și Liceul Pedagogic Mihai Eminescu, Locul III, Andreea Bor și Tudor Sergiu Pîlcă,  Liceul Tehnologic Petru Maior Reghin, Mențiune –  Mara Maria Dan și Alexandru Robert Gajdo, Colegiul Național Unirea și Mențiune – Ioana Noje și Mădălina Palcu, Liceul Teoretic Gheorghe Marinescu.

Inaugurarea Cabinetului de geografie

Concursul de geografie “Mari descoperiri geografice” se adresează elevilor care studiază geografia din reţeaua gimnazială și liceală. Preluând în mare parte modul de organizare şi de desfăşurare al concursurilor de geografie școlare, concursul asigură probe diferenţiate și cu un grad de dificultate diferențiat pentru gimnaziu și liceu, fără a avantaja un anumit profil în cazul învățământului liceal, deoarece programa oferită este una unitară.

În acelaşi timp concursul caută să ofere condiţii de competiție și să-i familiarizeze pe elevii participanți cu atmosfera de examen și să stimuleze creativitatea.

Concursul în sine este și un mod de promovare a imaginii Liceului Teoretic Gheorghe Marinescu din Tîrgu-Mureș la nivelul  județului Mureș, în rîndul iubitorului de cunoaștere și aprofundare geografică.

În cadrul manifestării, prof. Cristian Vulc – directorul Liceului Teoretic Gheorghe Marinescu și prof. Gabriel Grozav – directorul adjunct, au inaugurat Cabinetul de Geografie ” Dr. Tiberiu Morariu”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE