Noutăți și performanțe din domeniul cardiologiei, prezentate la „CardioNET” 2016 Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 559 Vizualizări

Noutăți și performanțe din domeniul cardiologiei, prezentate la „CardioNET” 2016

prof dr benedek imreDupă ce anul trecut, specialişti din şapte ţări europene, respectiv România, Ungaria, Elveţia, Austria, Cehia, Marea Britanie şi Olanda, au participat la cea de a XV-a ediţie a Conferinţei de Cardiologie cu Participare Internaţională „CardioNET”, o manifestare organizată sub egida Societăţii Române de Cardiologie, a Societăţii Maghiare de Cardiologie şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş, pregătirile pentru ediția a XVI-a sunt în toi. Și în acest an, evenimentul va reuni profesionişti renumiţi atât din ţară cât şi din străinătate, care vor prezența noutăți și performanțe din domeniul cardiologiei.

Dezvoltarea secţiunii de interdisciplinaritate în cardiologie
„Colectivul Clinicii de Cardiologie va organiza anul acesta o nouă ediție a Conferinţei de Cardiologie cu Participare Internaţională „CardioNET”, care se va desfășura în a treia săptămână din luna iunie. Este o tradiție să organizăm Congresul în luna iunie. Congresul este organizat în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie și Societatea Maghiară de Cardiologie și vom invita, ca de obicei, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş să fie co-organizator. Ediția de anul trecut, a XV-a, s-a bucurat de mare succes. Am avut peste 50 de lectori, majoritatea personalități de renume din străinătate, care au prezentat cele mai noi performanțe din domeniul cardiologiei, în special a imagisticii cardiace, electrofiziologiei, cardiologiei intervenționale și a tratamentului infarctelor miocardice acute. Anul acesta, ne propunem să continuăm să dezvoltăm acest congres, să atragem cât mai mulți participanți nu numai din cardiologie, ci și din alte specialități și, de ce nu, și din organizații ale pacienților, fiindcă este important ca pacienții să vadă cum le sunt respectate prioritățile, cum le sunt respectate interesele, care sunt serviciile medicale la care au dreptul și pe care le pot accesa. De asemenea, sperăm să atragem și studenții la acest congres, pentru că orice activitate care îi ajută pe studenți la îmbunătățirea profesionalismului și dobândirea de noi cunoștințe în domeniul resurselor de cercetare, a infrastructurii și a tehnologiilor este binevenită”, a declarat prof. dr. Theodora Benedek, președintele Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului UMF Târgu-Mureș, vicepreședinte al Panelului de Științele Vieții din programul „Marie Curie” al Comisiei Europene, expert evaluator, monitor și raportor pe proiecte de cercetare al Comisiei Europene şi personalitate recunoscută pe plan internațional în domeniul imagisticii cardiovasculare.
Astfel, la ediția din acest an a Conferinţei de Cardiologie cu Participare Internaţională „CardioNET”, organizatorii își propun să dezvolte secţiunea de interdisciplinaritate în cardiologie, care s-a bucurat de mare succes anul trecut. În cadrul manifestării, va avea loc și lansarea unei noi reviste destinate interdisciplinarității în medicină, deoarece Congresul „CardioNET” își dorește, ca obiectiv prioritar, să atragă colaborări interdisciplinare.

theodora benedekCercetare de vârf în cardiologie
La Clinica de Cardiologie, se efectuează foarte multe intervenții de anvergură și cu grad foarte mare de noutate, se utilizează foarte multe tehnologii care au fost posibile datorită câștigării de granturi de cercetare. Aceste granturi de cercetare au stat la baza introducerii în practica clinică din România de noi tehnologii, cum ar fi: Tomografia de Coerență Optică, Ecografia Intravasculară, Histologia Virtuală. „Toate acestea reprezintă aplicații ale cercetării în practică clinică, care stau la baza dezvoltării și progresului prin introducerea de noi tehnologii. O dovadă a recunoașterii calității cercetării care se desfășoară în această clinică o reprezintă faptul că un articol al nostru pe tema transplantului de celule stem, publicat într-o revistă de foarte mare impact, a primit premiul revistei pentru cea mai bună lucrare publicată in extenso în 2015. Printre prioritățile Clinicii de Cardiologie se numără diversificarea preocupărilor de cercetare în domeniul transplantului de celule stem la pacienții postinfarct, în acest scop aplicăm acum la un proiect european”, a precizat prof. dr. Theodora Benedek.
Colaborare foarte bună între clinici
Colectivul de cercetători al Clinicii de Cardiologie are o colaborare foarte bună cu Centrul Medical Cardiomed datorită proiectelor de cercetare derulate de către Centrul Cardiomed și finanțate de către Comisia Europeană sau de Ministerul Educației și Cercetării. Prin aceste proiecte de cercetare s-au achiziționat echipamente de ultimă generație care vor contribui la îmbunătățirea serviciilor medicale acordate pacienților.
„Clinica de Cardiologie are o colaborare foarte bună cu Centrul Medical Cardiomed în special în domeniul cercetării clinice. Centrul Medical Cardiomed este acreditat de Comisia Europeană pentru activitate de cercetare și derulează câteva proiecte de cercetare finanțate de Comisia Europeană sau de către alte instituții de cercetare. Recent, s-au publicat rezultatele finale ale Competiției de Granturi pentru Infrastructuri de Cercetare, iar Centrul Medical Cardiomed a rămas pe primul loc pe țară la competiția pentru infrastructuri de cercetare private și sperăm că anul acesta, poate nu chiar la „CardioNET”, dar cu siguranță în toamnă, pentru că s-a întârziat un pic contractarea la nivelul Ministerului, vom inaugura Centrul de Imagistică și Nano-imagistică Multimodală, constând într-un echipament CT de ultimă generație și un RMN cu aplicații pe cercetarea cardiacă. Toate aceste achiziții le vom folosi pentru a contribui la îmbunătățirea serviciilor medicale. Spre exemplu, ne dorim să introducem ca prin aceste tehnologii să introducem noi metodologii care se bazează pe detalii furnizate de tehnicile imagistice nou introduse”, a mai spus prof. dr. Theodora Benedek.
„Clinica noastră este cunoscută pentru introducerea de noi metodologii ca pionierat în România și cu ocazia Congresului „CardioNET” vom efectua prima implantare percutană de valvă cardiacă în caz de stenoză aortică într-o echipă mixtă cu specialiști din străinătate, bazându-ne pe datele imagistice furnizate de echipamentul de cercetare de la Centrul Medical Cardiomed. Acesta este un exemplu foarte concludent despre felul în care colaborarea cu cercetarea privată poate ajuta la introducerea de noi metodologii”, a declarat prof. dr. Imre Benedek, medic primar cardiolog și medicină internă, doctor în științe medicale și întemeietor al Centrului Medical Cardiomed.

Potrivit specialiștilor, astfel de invervenții nu s-au mai făcut la Târgu-Mureș, deși au fost introduse în urmă cu circa 10 ani, iar în străinătate se fac destul de des. „Astfel de intervenții se fac foarte rar. Sunt foarte costisitoare. În străinătate, se fac destul de des și se află pe un trend ascendent, numărul acestor intervenții crește de la an la an iar tehnologia se perfecționează de la an la an. Practic, tehnicile acestea au fost introduse în urmă cu circa 10 ani și acum încep să fie mai popularizate. În Târgu-Mureș nu s-au făcut încă astfel de intervenții”, a precizat prof. dr. Imre Benedek.

Diversificarea paletei de servicii medicale inovative

Clinica de Cardiologie își propune să diversifice paleta de servicii medicale inovative și în acest sens dorește să implementeze un nou serviciu medical, și anume aplicarea hipotermiei la pacienții cu infarct miocardic și stop cardiac resuscitat. „Pornind de la ceea ce am făcut până acum, faptul că ne-am dezvoltat în domeniul tratamentului infarctelor miocardice acute, că am creat și dezvoltat Rețeaua Regională de Infarct, dorim să diversificăm paleta de servicii medicale inovative, prin introducerea de noi servicii cum ar fi aplicarea hipotermiei la pacienții cu infarct miocardic și stop cardiac resuscitat. Este o tehnică prin care când pacientul are stop cardiac, reducând temperatura corpului prin injectarea de soluții la o temperatură foarte joasă, se obține un fel de hibernare, de conservare a celulelor și a metabolismului celulelor, astfel încât se menține viabilitatea celulară și atunci când ai reușit să tratezi pacientul și își revine, calitatea vieții va fi mult mai bună. Este o metodologie care se implementează acum pe plan european. Noi avem colaborări cu alte centre europene în acest sens și necesită o colaborare intensă cu sistemul de asistență în prespital”, a mai arătat prof. dr. Imre Benedek.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE