Probele DNA împotriva lui Julien Tănase, doar „indicii temeinice” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 610 Vizualizări

Probele DNA împotriva lui Julien Tănase, doar „indicii temeinice”

333Judecătorul de drepturi şi libertăţi Virgil Ogrean din cadrul Secţiei Penale a Tribunalului Mureş a respins marţi, 12 aprilie, propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş de arestare preventivă a inculpatului Julien Tănasă şi a dispus măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 12 aprilie 2016 până la data de 10 iunie 2016, inclusiv.

Judecător: „Există doar indicii temeinice”

Propunerea de arestare preventivă a lui Julien Tănasă a fost formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş, instituţie reprezentată la şedinţa Camerei de Consiliu de procuror Claudia Vinersar. De asemenea, la aceeaşi şedinţă a Camerei de Consiliu au mai participat inculpatul Julien Tănasă, în stare de reţinere, şi avocata acestuia, Ramona Boerescu, desemnată din oficiu. „Aşa cum reiese din toate cele arătate mai sus, deşi se poate accepta că s-a comis o faptă antisocială care încă nu poate fi numită cu certitudine, putând fi chiar şi şantaj, această concluzie nu are la bază probe certe, ci există doar indicii temeinice, care vor trebui elucidate în perioada imediat următoare. Ca atare, există temeiul legal pentru luarea unei măsuri preventive, alta decât arestarea preventivă, măsură care, pe de o parte, să asigure buna desfăşurare în continuare a procesului penal, iar pe de altă parte să-l împiedice pe inculpat atât să mai săvârşească fapte similare cât şi să nu poată influenţa în vreun fel mersul anchetei prin interdicţia de a lua legătura în vreun fel cu protagoniştii cauzei. Aceasta este măsura controlului judiciar”, se precizează în încheierea penală nr. 42/DL , semnată de judecătorul Virgil Ogrean.

În aceeaşi încheiere penală, se mai arată că Julien Tănasă a susţinut că a acţionat în calitate de strateg electoral, context în care a remis factură fiscală şi chitanţă pentru suma de 3.500 de euro solicitată de la denunţător. „Inculpatul susţine că a acţionat în calitate de strateg electoral. Dacă aceasta este o profesie recunoscută în România şi dacă inculpatul o putea exercita, prin prisma obiectului de activitate al firmelor pe care le administrează, pot ridica într-adevăr semne de întrebare şi mai degrabă modul în care s-au derulat evenimentele spre acest fapt converg, respectiv o suspiciune că s-a comis o altfel de faptă antisocială, gen fraudă fiscală, exercitarea unei profesii fără autorizare, calomnie, etc. Pentru a fi în prezenţa infracţiunii de şantaj este necesar să existe o acţiune concretă de constrângere, ceea ce înseamnă a-i impune unei persoane să facă sau să nu facă ceva împotriva voinţei sale. Constrângerea trebuie să fie exercitată prin violenţă sau ameninţare. Constrângerea trebuie să fie efectivă. În speţa de faţă, probele administrate până în prezent nu conduc indubitabil spre concluzia că a existat această constrângere, în sensul că denunţătorului i s-a impus să facă ceva împotriva voinţei sale în condiţiile în care s-a arătat interesat de primirea sprijinului electoral din partea inculpatului”, a explicat judecătorul Virgil Ogrean.

DNA: „Tănasă Julien i-a cerut denunțătorului suma totală de 3.500 euro”

La data de 11 aprilie 2016, procurorii anticorupţie l-au reţinut pentru o perioadă de 24 de ore pe Julien Tănasă, sub acuzaţia de şantaj, presupusa victimă fiind şi denunţător, respectiv un candidat la funcţia de primar în comuna mureşeană Valea Largă. „În cursul lunii martie 2016, unui viitor candidat la primăria unei comune din județul Mureș (denunțător în cauză), i s-a propus printr-un intermediar ajutorul unui jurnalist pentru a câștiga alegerile locale din anul în curs, lucru cu care viitorul candidat a fost de acord. Astfel, la data de 24 martie 2016, într-un restaurant din Luduș, denunțătorul s-a întâlnit cu suspectul Tănasă Julien, pe care l-a recunoscut ca fiind același jurnalist care, în urmă cu patru ani, l-a denigrat în publicația sa, avantajându-l și favorizându-l pe contracandidat să câștige acele alegeri”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al DNA. „Suspectul Tănasă Julien i-a cerut denunțătorului suma totală de 3.500 euro, asigurându-l totodată că va câștiga fără dubiu alegerile cu ajutorul acțiunilor sale pe care le va îndrepta împotriva celui pe care-l ajutase să devină primar în urmă cu patru ani”, se mai precizează în document.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE