Patru implanturi cohleare la trei copii, la Spitalul de Urgență Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 537 Vizualizări

Patru implanturi cohleare la trei copii, la Spitalul de Urgență

implanturi cohleareO echipă de medici coordonată de dr. Adriana Neagoș, medic primar ORL, şi dr. Gheorghe Vancea, medic primar ATI, din cadrul Secţiei Clinice ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş, a efectuat, zilele trecute, patru implanturi cohleare la trei copii, doi băieţi şi o fetiţă, cu vârste cuprinse între un an şi patru ani.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Târgu-Mureș, Mariana Moldovan Negoiță, luni, 18 aprilie, au fost realizate două implanturi cohleare secvenţiale la un băieţel de 3 ani şi la o fetiţă de 4 ani, iar marți, 19 aprilie, a fost realizat un implant cohlear bilateral la un băieţel de un an și șapte luni. Intervenţiile au fost realizate gratuit în cadrul Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive). În acest moment, starea celor trei pacienţi este bună, înregistrând o evoluţie favorabilă post-operator. „Părinţii nu trebuie să fie reticenţi la intervenţia chirurgicală de implant cohlear atunci când este vorba despre hipoacuzie neuro-senzorială profundă (surditate), deoarece în asemenea situaţii protezarea auditivă nu reprezintă o soluţie. Implantarea timpurie ajută mult la integrarea în societate şi la educaţie normală la grădiniţă, şcoală şi facultate, copilul surd având şanse egale cu copiii fără probleme de auz. Faptul că programul naţional permite implantarea bilaterală reprezintă un mare avantaj pentru pacient”, a declarat dr. Adriana Neagoș, coordonatorul programului din cadrul SCJU Târgu-Mureş.

Cum funcționează dispozitivul medical
Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate, iar spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucrează în locul părţii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore către creier. Pentru ca o persoană să beneficieze de implant cohlear gratuit în cadrul Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile trebuie să îndeplinească nişte criterii de eligibilitate şi să efectueze o serie de teste specifice: testare audiologică, testare psihologică, examinare medicală şi testele efectuate de către chirurg. Procesul implică, de multe ori, metode imagistice CT şi RMN, raze X, precum şi consilierea de specialitate. SCJU Târgu-Mureș este unul dintre cele șapte centre de implant cohlear cuprinse pentru derularea programului naţional. Celelalte unităţi care derulează programul şi unde se pot efectua intervenţii de implant cohlear din România sunt: Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. „Prof. Dr. Dorin Hociotă”, Spitalul Clinic Colţea Bucureşti, Spitalul Clinic Municipal Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi și Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE