Târgu-Mureșul, mai bogat cu patru ”Cetățeni de Onoare” Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 809 Vizualizări

Târgu-Mureșul, mai bogat cu patru ”Cetățeni de Onoare”

Cea de-a XX- a ediție a ”Zilelor Târgumureșene” a inclus în multitudinea de evenimente și festivitatea de decernare a tiltului de ”Cetățean de Onoare” al Municipiului Târgu-Mureș unor personalități marcante ale orașului care, prin acvtivitatea lor au contribuit la dezvoltarea și afirmarea Târgu-Mureșului în țară și străinătate.

A trăi și gândi pentru Târgu-Mureș”

2Primul distins cu titlul de ”Cetățean de Onoare ” al Municipiului Târgu-Mureș acoordat în cadrul festivității găzduită miercuri, 11 mai de Sala de Oglinzi din Palatul Culturii a fost profesorul doctor Horațiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu-Mureş. ”Această distincție mă onorează și mă obligă în aceeași măsură. În primul rând doresc să mulțumesc celor care s-au gândit să-mi ofere această deosebită onoare, în primul rând Primăriei și Consiliului Local Târgu-Mureș. Am primit multe distincții , dar din punctul meu de vedere ca și târgumureșean această distincție mă onorează cel mai mult. Este tot ce poate spera un cetățean, un locuitor al cetății, să primească o astfel de distincție. Știu de asemenea că, poate la nominalizarea mea pentru acest titlu onorant a contribuit performanța medicală a clinicii pe care o conduc. Sunt conștient că a fi un bun profesionist nu este suficient, a fi ”Cetățean de Onoare” înseamnă a trăi și gândi pentru Târgu-Mureș. Parafrazând un președinte american celebru, trebuie să ne gândim în fiecare zi ce putem face pentru Târgu-Mureș mai mult decât ce poate face orașul pentru noi. Vă asigur că și de acum înainte, prin ceea ce voi faceeu, cât și colegii pe care îi conduc, ne vom strădui ca să ridicăm Târgu-Mureșul acolo unde îi este locul, în fruntea medicinii românești, astfel ca Târgu-Mureșul să fie un reper pe harta medicală”, a precizat prof. dr. Horațiu Suciu.

Iubesc acest oraș”

3După un chirurg de seamă, a venit rândul unui arhitect în domeniu urbanismului să primească înalta distincție, în persoana lui Ioan Eugen Man, autorul mai multor studii de specialitate privind evoluţia urbană a municipiului Târgu Mureş şi unele monumente de artă din judeţul Mureş, fiind primul arhitect român care a realizat un studiu însoţit de planşe arhitecturale ale tuturor bisericilor de lemn din judeţ. ”Țin să aduc cele mai sincere mulțumiri pentru această distincție de ”Cătățean de Onoare” al orașului. Aproape toți anii de viață i-am petrecut la Târgu-Mureș. Aici am învățat, aici m-am format, aici mi-am întemeiat familia, aici mi-am desfășurat activitatea publicistică cu decenii în urmă. Iubesc acest oraș, stimez locuitorii săi, și lor le-am dedicat activitatea mea publicistică. Marea majoritate a acesteia se referă la Târgu-Mureș, în cele șapte volume și în cele peste 30 de studii publicatte în diferite reviste de specialitate, toate însumând câteva mii de pagini. Sunt deosebit de bucuros că am ajuns să văd niște realizări, mai ales în ce privește construcțiile din domeniul public. Aici mă refer la Cetatea Târgu-Mureș, despre care vreau să spun că în urmă cu mai mjulți ani, prin 1973 când apărut schița de sistematizare,cu noul trasport de cale ferată pe lângă râul Mureș, reabilitarea Cetății, și aducerea ei în circuitul public, atunci am spus că voi ajunge să mă pensionez și nu nu vor fi realizate. Într-adevăr, chiar așa s-a întâmplat, cu calea ferată e clară situația, în schimb Cetatea, în ultimii ani a fost refăcută, bastioanele au fost reabilitate, la fel și zidurile de apărare. Așa se face că anul trecut am avut fericirea să particip la inaugurarea cetății”, a spus Ioan Eugen Man.

Respect familiei Peter

4Ultimele două personalități care au fost ridicate la onorantul statut de ”Cetățean de Onoare ” formează o frumoasă și pasionată familie dedicată științei și educație, respectiv academicianul Peter Mihaly Heinrich, și cercetătoarei Peter H. Maria, doctor în ştiinţe farmaceutice. Profesorul Peter Mihály Heinrich, a primit titlul de cetăţean de onoare exact în ziua în care a împlinit 87 de ani, răsplătit pentru activitatea sa în domeniul microbiologiei, fiind membru al Academiei de Ştiinţe Maghiare, ”Profesor de Onoare” al UMF Târgu Mureş, membru al Societăţii Române de Microbiologie, membru al Societăţii Maghiare de Microbiologie şi membru în Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE