Dr. Ladislau Schwartz, despre managementul terapeutic al infecțiilor urinare Sanatate
  • teodora.mindru
  • 1 comentarii
  • 2635 Vizualizări

Dr. Ladislau Schwartz, despre managementul terapeutic al infecțiilor urinare

Cu prilejul Simpozionului „Zilele Urologiei Mureșene. Actualități în urologie”, dr. Ladislau Schwartz, medic primar urolog la Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, a prezentat o lucrare despre managementul terapeutic al infecțiilor urinare, punctând aspecte importante referitoare la depistare, tratare și profilaxie. Dr. Ladislau Schwartz a susținut că un procent de 70% dintre femei fac infecții urinare sub formă de cistită sau pielonefrită care afectează și rinichii. Din cauza unui tratament incorect aplicat, jumătate dintre aceste paciente au recurențe.
Medicul a explicat că nu este corectă abordarea medicilor de familie care tratează afecțiunea aceasta din start cu antibiotic, deoarece antibioticele strică flora intestinală și vaginală. „Peste 70% dintre femei fac infecții urinare sub formă de cistită sau chiar pielonefrită care afectează și rinichii. Este o depistare și un tratament care comportă veșnic modificări. Avem veșnic discuții cu medicii de familie care tratează din start cu antibiotic, ceea ce nu este bine. Vrem să le prezentăm științific cum stăm cu acest tratament. De obicei, o cistită acută apare spre seară. Nu trebuie să sărim imediat cu antibiotic pentru că strică flora intestinală și vaginală. În mod normal, pe piață există anumite teste care depistează în 30 de secunde dacă este sau nu o infecție urinară reală la această cistită, care poate fi bacteriană sau nu. În momentul în care știm, dăm un tratament simptomatic. Ce înseamnă simptomatic? Pacienta urinează des, are hematurie și usturime. Aceste simptome trebuie să le cupăm cu antispastice și antiinflamatorii. A doua zi, pacienta să se prezinte la primul laborator, unde se va recolta urocultură, al cărei rezultat vine în 48 de ore. Știm care este germenul, știm antibiograma și tratăm țintit, nu după ureche”, a precizat dr. Ladislau Schwartz.
Recomandările specialiștilor
Potrivit medicului, din acele 70% dintre femei care suferă de cistită acută, peste 50% sunt cazuri care recidivează, explicația fiind cât se poate de simplă: tratamentul incorect condus. De aceea, dr. Ladislau Schwartz recomandă tratamentul simptomatic al cistitelor acute. „Cistitele banale surprinse la primele apariții se pot trata radical. Vorbim despre prevenția recurențelor, a recidivelor. Cele recidivate sunt destul de rezistente la tratament și acolo va trebui un tratament complet, dar prescris doar de urolog. Eu sunt adeptul de a trata simptomatic o cistită acută, iar dacă avem o antibiogramă s-o tratăm țintit și atâtea zile câte scrie în protocol, cu controlul uroculturii după tratament, care ne va spune dacă urina s-a sterilizat sau nu, dacă mai trebuie sau nu să continuăm cu tratament. Din cauza tratamentului poate neștiințific condus, din acele 70% dintre femei care au cistită acută, peste jumătate au recurențe, iar acest lucru se poate pune pe seama tratamentului incorect condus. Cistita poate să apară la toate vârstele. De obicei, prima cistită este așa numita cistită de deflorare, deci după primul contact sexual. De obicei, acelea nu sunt bacteriene, doar simptomatice și dacă nu sărim cu antibioticul să stricăm flora microbiană, atunci lucrurile sunt mai bune. Recurențele apar, de obicei, la vârsta de peste 50 de ani. Vorbim despre starea postmenopauză, în care întregul tablou hormonal al femeii se schimbă și imunitatea scade. Acolo vom găsi mai des recurențe și acele cazuri sunt recomandabile să apară la medicul urolog în mod special și să se țină legătura cu medicul urolog până se rezolvă problema definitiv”, a arătat dr. Ladislau Schwartz.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Ladislau Schwartz este unul dintre mai mai mari urologi ai Romaniei ! Trebuie sa-i multumim si mai ales pentru ca s-a dezis de politica si mai ales de cei care incearca sa folosesca numele medicilor pe post de mascote in listele de alegatori !

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE