Home / Sanatate / Specialiști japonezi vor efectua primele transplanturi de retină cu celule stem

Specialiști japonezi vor efectua primele transplanturi de retină cu celule stem

Distribuie

Patru institute japoneze vor colabora pentru a realiza primele transplanturi de retină cu celule stem pluripotente induse (iPS), ceea ce va reduce considerabil costul acestei proceduri, a confirmat luni agenției EFE unul din institutele implicate, potrivit AGERPRES. Procesele pentru a trata degenerarea maculară vor folosi celule stem de la băncile de donatori înființate de Universitatea din Kyoto, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului de Biologie și Dezvoltare (CDB) al Institutului de cercetare RIKEN, care va fi responsabil de cultivarea țesutului retinian pe baza celulelor stem.
Celulele stem pluripotente induse (iPS) sunt create pornind de la celule adulte aduse în stare aproape embrionară, care au capacitatea de a se diferenția în toate tipurile de celule, în funcție de mediul în care se găsesc.
Această modalitate va avea un cost mai redus pentru că va evita utilizarea celulelor staminale cutanee ale propriului pacient pentru a genera mai întâi celule iPS și apoi țesut retinian, un proces foarte costisitor, cum a demonstrat prima operație realizată în 2014.
Când Riken a realizat operația în urmă cu doi ani a folosit celule iPS de la propriul pacient, iar costul final s-a ridicat la circa 100 de milioane de yeni (817.000 de euro/928.000 de dolari).
Pentru a reduce costul, Universitatea din Kyoto a decis anul acesta să creeze bănci bio de iPS elaborate pe bază de celule sangvine ale donatorilor din întreaga Japonie.
Se preconizează ca utilizarea de celule iPS de la donatori să reducă costul intervenției cu 80 la sută. Primele implanturi se așteapă să fie realizate în prima jumătate a anului 2017, pe un eșantion de 20 de pacienți.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Faceți o treabă bună!”. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, în vizită la Sala Polivalentă

Distribuie Ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, a făcut astăzi, 11 martie, de la ora 13.3o, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.