Icre aruncate pe apa sâmbetei de manevrele ABA Mureş Administratie
  • redactia
  • 4 comentarii
  • 1151 Vizualizări

Icre aruncate pe apa sâmbetei de manevrele ABA Mureş

B icreConsilierul judeţean UDMR Pokorny László a sesizat, recent, mai multe instituţii responsabile de protecţia mediului în legătură cu o manevră efectuată cu scopul decolmatării sectorului amonte de Barajul de Priză nr. 1 din Târgu-Mureş de angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş în perioada de prohibiţie, care a avut ca efect distrugerea unei cantităţi mari de icre depuse în zona respectivă. De partea cealaltă, conducerea ABA Mureş susţine că înainte de efectuarea respectivelor manevre a notificat Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mureș, fără să primească nicio contestaţie în acest sens.

Pokorny László: „O asemenea manevră constituie caz penal”

Într-un comunicat remis redacţiei Zi de Zi, consilierul judeţean Pokorny László, cunoscut ca fiind un militant pentru ocrotirea mediului înconjurător, acuză angajaţii ABA Mureş că scăderea bruscă a nivelului apei în perioada de prohibiţie are ca efect distrugerea populaţiei de peşti şi reprezintă o încălcare a legislaţiei în vigoare. „După cum cunoaștem, în perioada de prohibiție stabilită de către specialiști, majoritatea speciilor de pești din apele dulci își depun icrele. Pentru a preveni distrugerile în masă, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Mureș, prin adresa nr. 174 din 18 aprilie anul curent, a atenționat conducerea Administrației Bazinale Mureș asupra fenomenului, cu rugămintea de a evita pe perioada în cauză manipularea bruscă a barajelor, deoarece la scăderea nivelului apei icrele rămân, evident pe uscat! Ce s-a întâmplat însă în Târgu-Mureș? În data de 30 mai, datorită manevrelor brutale a barajelor, am constatat cu stupoare că în amonte de Barajul nr. 1, nivelul apei a scăzut cu câțiva metri, iar brațul mort – zona cea mai prielnică depunerii icrelor – a rămas practic fără apă! Ca urmare, a fost sesizată Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Prefectura Mureș și Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. Din explicațiile date de Direcția Apelor, reiese că în planul de lucru al instituției, figurează și ”decolmatarea zonei barajelor prin spălări succesive”. Evident, acest lucru nu s-a putut realiza numai pe perioada depunerii icrelor. Menționăm, că o asemenea manevră iresponsabilă comisă în perioada de prohibiție, constituie conform legii caz penal”, a precizat Pokorny László.

C pokorny laszlo

Potrivit consilierului judeţean Pokorny László, asemenea incidente precum cel din 30 mai 2016 nu sunt singulare, iar instituţiile abilitate să controleze şi să sancţioneze au dictat doar „sancţiuni timide” împotriva vinovaţilor. „Desigur, sancțiunile timide dictate de către Garda de Mediu – care a verificat evenimentul doar după o săptămână când nu se mai vedea nimic! – sunt și așa vehement contestate de către conducerea Direcției Apelor! Din păcate, cele descrise nu constituie acțiuni singuratice ale acestei Direcții! Vă reamintim, că în vara anului trecut, în plină arșiță, datorită manipulării lipsite de profesionalism a barajelor, mii de pești omorâți  pluteau pe apa râului! Și cazul acela a fost minimalizat, astfel pe bună dreptate punem întrebarea: cine se face responsabil oare de încălcarea cu  asemenea cinism a Legislației Apelor, cu urmări catastrofale asupra faunei râurilor? De ce se tolerează aceste fărădelegi?”, a menţionat Pokorly László.

Conducerea ABA Mureş: „S-a considerat că nu există nici un impediment”

În replică, conducerea ABA Mureş susţine că înainte cu şase zile de efectuarea manevrelor din data de 30 mai 2016, angajaţii instituţiei au înştiinţat AJVPS Mureş. „Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru luna iunie şi necesitatea punerii în siguranţă a Barajului de Priză nr. 1 Târgu-Mureş, în data de 24 mai 2016 Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureş a emis o notificare către beneficiarii prizei de apă, SC Compania Aquaserv SA şi SC Prisma Info SRL, şi către AJVPS Mureş privind efectuarea de manevre şi de golire a lacului în data de 30 mai 2016. Deoarece nu s-a primit nicio contestare privitoare la aceste acţiuni, s-a considerat că nu există nici un impediment în efectuarea acestora. Menţionăm că instituţia noastră are responsabilitatea gospodăririi eficiente a infrastructurii naţionale de gospodărire a apelor, cu prioritate pentru siguranţa cetăţenilor şi asigurarea alimentării cu apă a populaţiei”, a menţionat ing. Ioan Mihai Blaga, directorul ABA Mureş.

Potrivit acestuia, ABA Mureş, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureş, are cuprins în Programul de Gospodărire a Apelor pe anul 2016, aprobat de Administraţia Naţională „Apele Române”, următoarele lucrări: „Decolmatări punctiforme râul Mureş, zona Târgu-Mureş, judeţul Mureş” şi punerea în siguranţă a Barajului de Priză nr. 1 Târgu-Mureş prin „Amenajare sistem de îndepărtare la grătarele camerei de încărcare a stăvilarului de pe canalul deschis pentru alimentare şi evacuare canal turbină – înlocuire grătare.” „Pentru prima din aceste lucrări, datorită faptului că pe sectorul amonte de Barajul de Priză nr. 1, în localitatea Târgu-Mureş, pe râul Mureş, există depuneri de material aluvionar care au determinat diminuarea secţiunii de scurgere şi a capacităţii de transport în condiţii optime a debitelor de viitură, precum şi a debitelor în perioadele de ape mici, s-au studiat două variante de soluţionare, care constau în aducerea secţiunii de scurgere la parametri proiectaţi, prin lucrări de terasamente executate cu utilaje terestre şi aducerea secţiunii de scurgere la parametri proiectaţi, prin spălături succesive executate prin manevre la stavilele barajului frontal şi la canalul turbinei, conform ordinelor de manevră. Prin executarea manevrelor corespunzătoare la barajul frontal se urmăreşte sporirea vitezei de scurgere şi provocarea fenomenului de eroziune de adâncime, în urma căruia materialul aluvionar este dislocat şi înlăturat”, a precizat ing. Ioan Mihail Blaga.

A icre

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE