Ideciu în haine de sărbătoare la ”Târgul Băilor Sărate și al Nămolului” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 540 Vizualizări

Ideciu în haine de sărbătoare la ”Târgul Băilor Sărate și al Nămolului”

Tradiția spune că în prima duminică a lunii august la Ideciu de Jos are loc tradiționalul târg al băilor, devenit în acest an ”Târgul Băilor Sărate și al Nămolului”, eveniment de tradiție al locului, originea sa pierzându-se în negura vremii. Anul 2016 nu a făcut excepție, noua conducere a comunei a păstrat tradiția, organizând duminică, 7 august o nouă ediție a târgului în zona băilor sărate din comună.

1Dat fiind faptul că sunt pentru prima dată în fața dumneavoastră în calitate de primar al comunei Ideciu de Jos aș dori să mulțumesc tuturor cetățenilor comunei pentru votul acordat în data de 5 iunie. Recunosc, a fost un vot important pentru mine, un vot de încredere care îmi dă putere, îmi dă motivație și tot ceea ce am nevoie să realizez cât mai multe lucruri pentru această minunată comună și pentru acești minunați oameni care locuiesc în comuna Ideciu de Jos. Sunt nou în această funcție, am fost doi ani de zile viceprimar, mi-am făcut un plan să încep cu lucrurile necesare pentru comună. Pentru a le realiza am nevoie de puțină răbdare din partea locuitorilor și mai ales de susținere. Să aveți răbdare cu mine și vă asigur că voi face tot posibilul ca să realizez cât mai multe lucruri. Băile sărate și nămolul mineral sunt bogățiile comunei noastre care trebuiesc puse în valoare. Acest târg are o tradiție veche, se ținea și în perioada interbelică, întrerupt doar de perioada războiului, reluat apoi de oamenii inimoși ai locului. Suntem în curs de a realiza monografia comunei și sper ca atunci să aflăm date exacte despre vechimea acestui târg. Am pregătit un spectacol minunat, de la tinere talente la artiști îndrăgiți, cu obiceiuri străvechi care readuc în atenție vechile obiceiuri. Nu trebuie să ne uităm rădăcinile, portul, cântecul , de aceea am inviatat la târg și meșterii populari, în ideea de a păstra aceste oiceiuri. Trebuie să fim aproape de ei și să-i încurajăm, să nu uităm de unde am plecat și încotr-o ne îndreptăm. Sunt multe lucruri de făcut în comună, de aceea vă cer timp și răbdare, și vă promit din tot sufletul că vom realiza cât mai multe lucruri împreună. Dacă voi avea susținere nu va fi nicio problemă să realizăm tot ce ne-am propus”, a precizat în deschiderea târgului Lucian Feier Lăurean, primarul comunei Ideciu de Jos.

Salutul oficialităților

IMG_0138Deschiderea oficială s-a bucurat de prezența oficialităților județene care au salutat demersurile gazdelor din Ideciu de a duce mai departe tradiția Târgului Băilor.

IMG_0144”Aici la Ideciu aveți un obiectiv deosebit, respectiv băile sărate cu apa și nămolurile curative. Este foarte important ca acest loc să fie dezvoltat în beneficiul comunității și al județului Mureș. Pentru acest lucru este nevoie ca locuitorii comunei să fie alături de conducerea primăriei, așa cum și Consiliul Județean Mureș este alături de autoritatea locală pentru a vă sprijini în acest demers”, a precizat Alexandru Câmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș.

IMG_0154Printre oficialii prezenți a fost și deputatul PNLCristian Chirteș, însoțit de consilierii județeni Mara Togănel, Ionela Balas, Molnar Ervin, Alexandru Gyorgy. ”Am venit la acest târg în calitate de prieten al locuitorilor din Ideciu, de prieten al primarului Lucian Feier , alături de care începeam cu ani în urmă un proiect politic și administrativ care, iată că după câțiva ani a dat roade. Este un primar tânăr, destoinic care are nevoie de toată încrederea. Este tânăr, vrea și poate. Orice investiție se va face aici la Ideciu, locală, regională sau națională trebuie să aibă în vedere brandul comunei, aceste băi minunate care sunt recunoscute nu doar pe plan local ci și la nivel național”, a spus deputatul liberal. IMG_0146La rândul său, Doru Oprișcan, președinte PNL Mureș a spus că sărbătoarea celor din Ideciu trebuie să rămâne departe de orice mesaj politic ”La acest târg nu este loc de politică, aici este sărbătoarea celor din Ideciu, și niciun politician nu are dreptul să acapareze această bucurie. Este ziua în care trebuie să uitați de probleme, de necazuri, este ziua în care trebuie să vă simțiți bine. Nu am venit nici cu promisiuni, nu am venit să cerem voturi, am venit doar să fim alături de un primar tânăr, să-l susținem și facă treabă bună datorită voturilor locuitorilor comunei”, a spus noul președinte PNL Mureș.

IMG_0148Doru Oprișcan a fost salutat de președintele PSD Mureș, deputatul Vasile Gliga, care a reamintit sprijinul său pentru comuna Ideciu de Jos. ”Urez succes noul primar al comunei Ideciu de Jos. Doresc ca tinerețea și energia pe care o are să o pună în sluijba comunității din comuna Ideciu de Jos. Îl asigur de tot sprijinul meu pentru a face treabă bună. De asemenea,  îi urez mult succes noului președinte PNL Mureș Doru Oprișcan, îl cunosc pentru că am fost colegi în Parlament în mandatul 2008-2012. În ce privește comuna Ideciu, am fost cel care a recomandat fostului primar Emanoil Cornea, Dumnezeu să-l ierte, un avocat care să nu poată fi cumpărat, datorită căruia azi primăria Ideciu de Jos are ștrandul în proprietate. Aș dori ca noul primar să învețe de la cel vechi, ceea ce nu a putut face să poată face, să finalizeze cât mai repede canalizarea în comună. Doresc să văd finalizată această lucrare începută mai demult”, a punctat deputatul Vasile Gliga.

Premierea ”Cuplurilor de Aur”

2Momentul de deschidere a continuat cu premierea ”Cuplurilor de Aur”, respectiv a familiilor Csink Francisc și Maria, Crăciun și Maria Rusu, și Vasile și Eugenia Someșan care în acest an au împlinit 50 de ani de căsnicie. ”Vreau să mulțumesc primarului Lucian Feier și minunatului public care este alături de noi, și nu în ultimul rând bunului Dumnezeu că ne-a dat sănătate pentru a sărbătorii cu toți împreună așa cum trebuie. Sănătate și fericire la toată lumea, să ajungeți ca noi, la 50 de ani de căsătorie”, a spus Csink Francisc.

3A venit apoi rândul celor mai merituoși elevi din comună să primească aprecierea conducerii primăriei, premiați fiind elevii clasele V-VIII de la Școala Generală Ideciu de Jos. Au primit aplauzele celor prezenți Camelia Raluca Coadă cu media 9,71, Mirela Denisa Colcer cu media 9,57, Sorin Vlăduț Brătean, cu media 9,10 la clasa V-a, Szöcs Lucian, media 9,56, Andrada Petruța Dâmba, media 9,25 la clasa VI-a, respectiv Grigore Marian Pop, media 9,11 la clasa VII-a și Antonia Covrig, media 9,19 la clasa VIII-a.

Program artistic bogat

IMG_0169Programul artistic la avut ca prezentator pe Claudiu Ratz, Rabă cum mai este el cunoscut, care a chemat în scenă soliștii și ansamblurile care au oferit un spectacol pe cinste până către seară.

IMG_0193Au urcat pe scenă părintele Cristian Pomohaci, rapsodul popular Mihai Moldovan din Ideciu de Sus, Raluca Borda, Loredana Pop, Diana Tișe, Ionuț Lazăr, Ansamblul ”Cetățuia”, solistele Larisa Codarcea, Bianca Pop, Ansamblul ”Lala Dance”, Dorina Oprea, Ionuț Miclea, Ansamblul ”Jocul din bătrâni” din Deleni, Daiana Grama, Andreea Grama, Natalia Moldovan, Roxana Varodi, Ansamblul ”Flori de nu mă uita” din Ideciu de Sus, Adriana Niculici, Georgiana Pușcaș, Ansamblul ”Vatra dorului” și Ansamblul ”Moștenitorii Hodacului”. Invitații speciali ai serii au fost Maria Neag și Alex de la Orăștie, care au prefațat momentul mult așteptat de întreaga suflare, focurile de artificii.

IMG_0189

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE