Maeștrii chitarei clasice pe scena Festivalului Harmonia Cordis Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 885 Vizualizări

Maeștrii chitarei clasice pe scena Festivalului Harmonia Cordis

Festivalul Internaţional de Chitară „Harmonia Cordis” ediţia a XI-a – Târgu Mureş își va deschide porțile miercuri, 10 august, ora 19:00 la Sala Mare a Palatului Culturii. Ediția din acest an aduce iubitorilor muzicii o frumoasă surpriză, unul dintre cei mai influenţi chitarişti ai lumii Tommy Emmanuel din Australia. Invitații festivalului vin din țări precum Japonia, Australia, Franța, Venezuela, Austria, Grecia, Ungaria și Romania. Festivalul propune și în acest an cursuri de măiestrie (chitară clasică și jazz), recitaluri solo (chitară clasică și chitară jazz), concerte de muzică de cameră, și un concert cu Filarmonică, în cadrul unui eveniment de anvergură conceput ca unul intercultural, pe fondul unui dialog interetnic și internațional, prin intermediul căruia organizatorii doresc să aducă o contribuție originală în îmbunătățirea unor aspecte problemă din domeniul chitaristic. Vă propunem să faceți cunoștință cu cei care vor concerta în cadrul Festivalului Harmonia Cordis 2016, cu speranță că veți dori să vedeți dar mai ales să ascultați o muzică de calitate, cu artiști pe măsură.

Tommy Emmanuel (Australia), 15 august, Cetatea Târgu-Mureș

tommy emanuelWilliam Thomas Emmanuel s-a născut în anul 1955 la Muswellbrook, New South Wales, Australia. Emanuel a început să cânte de la vârsta de 4 ani, iar primul acord de chitară învățat a fost din piesa „Guitar Boogie” de Arthur Smith. În anul 1960 și-a întemeiat propria trupa care se numea The Emmanuel Quartet. Când era copil, Tommy studia câte 16 ore pe zi, ceea ce a evidențiat ambiția sa acerbă. Acesta a colaborat cu mulți artiști de renume din industria muzicală și a compus multe piese de succes. Versatilitatea sa muzicală este evidența prin numeroasele stiluri de muzică pe care le abordează: jazz, rock and roll, bluegrass, country și chiar și muzica clasică. Emmanuel este inspirat de chitariștii americani Chet Atkins și Hank B. Marvin of The Shadows. Drept urmare, Emmanuel și Atkins au ajuns să cânte împreună. O altă mare influență în cariera lui Emmanuel este chitara Maton. Este instrumentul său preferat și deține aproximativ 8 instrumente de acest fel. În anul 1988, compania Takamine guitar a produs chitare semnate de celebrul artist. S-a estimat că s-au fabricat peste 500 de chitare de acest fel, iar in prezent Emmanuel este consultantul companiei și se asigură că modelul chitării își menține buna calitate a sunetului și exigibilitatea. “Pentru mine, muzica este ceva pozitiv și frumos. Dacă pot să transmit asta și altora, atunci sunt fericit. ” Acest chitarist extraordinar s-a remarcat pe plan mondial, iar la 43 de ani este deja considerat o legendă. ”Dacă aș spune că sunt binecuvântat, aceasta ar fi o afirmație modestă. ” a relatat artistul în biografia sa de pe website-ul Sony Music Artist Info. „În majoritatea timpului aștept să mă ciupească cineva și să mă treazească din acest vis”, afirmă artistul.

Costas Cotsiolis (Grecia), 13 august, Palatul Culturii

costas cotsiolisDatorită numeroaselor turnee mondiale și aprecierii din partea publicului și a criticilor de muzică, Costas Cotsiolis, în prezent este considerat unul dintre cei mai mari chitariști ai timpului. Cotsiolis este directorul artistic al festivalului international de chitară Volos încă din anul 1978, la care participă mai mult de 9000 de studenți și 400 de profesori din toată lumea. Din anul 1977 este profesor la Conservatorul din Atena și din anul 1981 la Conservatorul din Thessaloniki. Pentru activitățile sale, Costas Cotsiolis a fost premiat de catre Academia de știință și arte din Grecia. Artistul a concertat in locuri precum Auditorium de Madrid, Grand Auditorium Radio France, Concert Hall BBC.

Takuya Okamoto (Japonia), 10 august, Palatul Culturii

Takuya OkamotoNăscut în Fukuoka, Japonia în anul 1992, Takuya Okamotoa început studiul chitarei la vârsta de 10 ani. În prezent studiază la Universitatea de Muzică din Viena sub îndrumarea profesorului Alvaro Pierri. Takuya a câștigat numeroase premii în Japonia. În 2010 a concertat alături de New Philharmonic Orchestra din Chiba. În 2016 acesta a câștigat premiul doi la Concursul Internațional de Chitară Rust „Alirio Diaz”.

Guillén Gabriel (Venezuela), 11 august, Palatul Culturii

gabriel gUnul dintre cei mai proeminenți profesori de chitară din Austria, Gabriel Guillén s-a născut în Maracay, Venezuela. A studiat în Africa de Sud alături de Abel Carlevaro, Leopoldo Igarza, Jose Gregorio Guanchez şi Alberto Espinoza. Iîn anul 1987, a fost câștigătorul premiului întâi la Rotary International și la competiția Antonio Lauro. Aclamat artist pe plan internațional, Gabriel Guillen, a înregistrat pentru Phillips și Record. v4m. Predă la conservatorul Joseph Haydn din Eisenstadt și la conservatorul Richard Wagner din Viena şi a ţinut masterclass-uri și concerte în mai bine de 34 de țări din toată lumea. Guillen este directorul artistic al Guitarfestival RUST din Austria, iar în prezent lucrează împreună cu orchestra Simon Bolivar în Venezuela sub îndrumarea lui Alfredo Rugeles.

Beke István Ferenc (România), 14 august Palatul Culturii, 15 august Cetatea Târgu-Mureș

DSC_8597Beke István Ferenc este în prezent profesor de chitară clasică și muzică de cameră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, totodată preşedintele Asociaţiei Harmonia Cordis din Târgu Mureş. Fiindu-i acordate numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de chitară clasică, el a participat la nenumărate cursuri de măiestrie în țară și în străinătate. De asemenea a susținut recitaluri de muzică și concerte camerale în România, Ungaria, Germania și SUA. El este organizatorul festivalurilor internaționale de chitară Harmonia Cordis, și a Zilelor chitaristice Internaționale Novum Generatio din Cluj Napoca. Beke István Ferenc a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj- Napoca în 2011.

Bozsóki Gergely (Serbia), 13 august, Palatul Culturii

bozsok gergoBozsóki Gergely s-a născut în Subotica, Serbia și a început să cânte la chitară la vârsta de 7 ani în Magyarkanizsa (Serbia). Sub îndrumarea profesorului Denis Palos, Bozsóki a susținut peste 150 de concerte în Salzburg, Murska Sobota, Novi Sad, Herceg Novi și în multe alte locuri. În anul 2007 a obținut premiul „Vojvodina’s talent”. Și-a continuat studiile în Szeged cu profesorul Dávid Pavlovits și de asemenea a participat la multe competiții în acest timp, cum ar fi Festivalul de Chitară Clasică din Odorheiu Secuiesc. În prezent, studiază la Facultatea de Muzică a Universității din Szeged.

Duo Solaris (Franța), 13 august, Palatul Culturii

duo Solaris1lowFlorian Larousse şi Jérémy Peret s-au cunoscut în timpul studiilor de la Conservatorul Superior din Paris. De atunci au început să cânte în duo, însă Duo Solaris s-a format abia în anul 2014. Performand și ca și artiști solo, Florian şi Jérémy, sunt câștigători de competiții internaționale și au avut oportunități să cânte pe scene internaționale precum: guitar foundation of America, Festival de guitar de Paris, Sevilla guitar festival etc. Aceștia studiază sub îndrumarea profesorilor Judicael Perroy, Roland Dyens, Carlo Marchione și ambii sunt absolvenți de master. Premiile câștigate de către Florian i-au asigurat o audiență internatională largă și o serie de concerte planificate în Statele Unite, Mexico, Germania precum și înregistrarea unui Cd cu Naxos. Jérémy a început cu chitara jazz și muzica contemporană pe care încă o explorează. În prezent, Peret, participă activ la numeroase proiecte culturale care îi oferă libertatea de a se exprima în diferite moduri. Împreună, sunt laureați ai festivalului internațional de muzică de cameră FNAPEC (Paris, 2016)

Eduard Leață (România), 10 august, Palatul Culturii

3 Eduard LeataNăscut în 1991, absolvent al Liceului de Muzică “Dinu Lipatti” Pitești, Eduard Leață este câștigătorul a peste o sută de premii la concursurile naționale și internaționale de chitară clasică. În prezent Eduard este anul 2 Master la Academia de Muzică “Gh. Dima” – Cluj Napoca, la clasa profesorului Constantin Andrei. Tânărul chitarist a susținut recitaluri în Germania, Cehia, Serbia, Croația, Slovacia, Italia, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Austria, România. Dintre premiile câștigate amintim: Premiul 1 în 2016 la concursul internațional din Grecia -Thessaloniki, Premiul 1 Serbia-Novi Sad -World guitar competition, Premiul 1 Austria -Rust, Premiul 1 Grecia, Veria, Premiul 1 Cehia-Kutna Hora, premiul 1 Serbia -Belgrad, premiul 1 Sarajevo international guitar festival.

Ana-Maria Bibescu (România), 12 august, Palatul Culturii

bibescuAna-Maria Bibescu – absolventă a Colegiului Național de Muzică ”G. Enescu” din București. Lucrează cu profesorii: Liviu Georgescu şi Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu. A obţinut peste 20 de premii naționale și internaționale printre care: Premiul I-Concursul Internațional de Chitară Clasică ”E. Pamfil”2015, Premiul I – Concursul Internațional de Chitară Clasică Severin 2012, Premiul I – Concursul Național de Chitară Clasică”Buzau”, 2016, Premiul II-Concursul Internațional” Pleven Guitar Festival: Bulgaria 2015, Premiul II – Concursul Internațional de Chitară Clasică Sinaia 2015. A susţinut concerte atât în România: Bucureşti (Ateneul Roman, Tinerimea Română, Cercul Militar etc), Iași, Odorheiu Secuiesc, Tg. Mureş, Alba-Iulia, Baia Mare cat și in strainătate (Franta). În Franța a concertat în calitate de solistă alături de orchestra Universității Naționale de Muzică din București în cadrul a două turnee (2014, 2015). A participat la cursurile marilor chitariști ai lumii: Judicael Perroy, Marco Tamayo, Antal Pusztai, Dejan Ivanovic, Michalis Kontaxakis, Gabriel Bianco și alții.

Werner Gabor (Ungaria), 14 august, Palatul Culturii

weiner gaborWerner Gabor – dirijor, s-a născut în 1969 la Budapesta. A început să facă muzică la vârsta de cinci: în primul rând violoncel, iar apoi pian și instrumente de percuție de asemenea. În 1997 el a fost admis la Academia de Muzică Liszt Ferenc, unde a studiat lângă Ervin Lukács. Încă din anul 2000 a fost dirijor al Orchestrei Dohnányi Budafok și dirijor invitat al multor altor orchestre maghiare. Din 2005 dirijează concerte în mod regulat și în Transilvania.

Péter Girán (Ungaria), 14 august, Palatul Culturii

giran peterPéter Girán s-a născut în Ungaria, în 1994. El a început să cânte la chitară la vârsta de 8 ani, sub influența unchiului lui. Primul concurs la care a participat a fost în 2005, la trei ani după ce a început să joace instrumentul. El a câștigat premiul întâi în grupa sa de vârstă. De atunci, a fost distins cu numeroase premii la competiții naționale și internaționale. În ultimii doi ani, el a câștigat trei premii în competiția internațională la Szeged și Budapesta. La vârsta de 20 de el a devenit cunoscut publicului larg participând la spectacolul „Virtuozii”, un talent show de muzică clasică din Ungaria. El a fost invitat să joace la festivaluri din Balatonfüred, Szeged și Târgu-Mureș. Din 2012, el studiază instrumentul în Szeged, cu profesorul David Pavlovits.

Dávid Pavlovits (Ungaria), 14 august, Palatul Culturii

davidChitaristul maghiar Dávid Pavlovits este una dintre cele mai creative personalităţi ale noii generaţii. A început să cânte la chitară la vârsta de 17 ani. După doar trei ani de când începuse să cânte la chitară, a câştigat un premiu la un concurs internaţional de chitară. A frecventat cursurile de chitară şi de compoziţie ale Conservatorului Franz Liszt din Szeged, unde a studiat cu profesorul Ede Roth. A absolvit Academia de Muzică din Darmstadt, secţia chitară, cu merite deosebite; mai târziu a absolvit Universitatea Gutenberg din Mainz şi Musikhochschule din Munich. A urmat cursurile maeştrilor: Tilman Hoppstock, Olaf Van Gonnissen, Walter Schumacher (chitară), Lajos Huszár, Heinz-Wieland Kurz (compoziţie), Grigory Gruzman (pian). Predă chitară, teorie muzicală şi istorie muzicală din 1996; recent a devenit profesor la Facultatea de Muzică de la Universitatea de Muzică din Szeged. Și-a obţinut doctoratul în 2006 la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” (România).

András Csáki (Ungaria), 14 august, Palatul Culturii

csaki andrasÎn 2014 András Csáki a absolvit Școala Doctorială la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. In 2008 a primit bursa Annie Fischer. Din 2002 el este artist solo la Radioul Bartok din Budapesta. A devenit instructor al Conservatorului Bartok în 2005. A jucat un rol activ în cadrul festivalelor naționale și internaționale de chitară. A susținut recitaluri de success în Austria, Bosnia și Hertegovina, Chile, Croatia, în Republica Ceha, Franța, Grecia, Polonia, Germania, Romania, Serbia și Muntenegru, în Sua și Japonia. Mai mult, a avut șansa să interpreteze alături de câteva orchestre simfonice.

Venti Chiavi Trio (Ungaria), 12 august, Palatul Culturii

Venti Chiavi Guitar TrioTrioul de chitară Venti Chiavi s-a format în anul 2014 de către trei studenți (Zsófia Ritter, Balázs Kormos şi Álmos Tóth) ai Universității din Pécs, membrii clasei de muzică de cameră condusă de Sándor Szilvágyi. Scopul trioului este acela de a lărgi repertoriul cu aranjamente de muzică de cameră și să redescopere piesele mai puțin cunoscute de aceste gen. Munca grupului nu este limitată la formația de trio: aceștia performează și în duo și ocazional lucrează cu artiști independenți pentru a forma un cvartet. Trioul a câștigat premiul doi la Competiția Internațională de Chitară Clasică la Zagreb și primul loc la Competiția Națională de Chitară la Festivalul din Szeged in 2016. Trioul a avut numeroase recitaluri de succes în Ungaria, iar în prezent lucrează la lărgirea repertoriului.

Pusztai Antal Jazz Band (Ungaria), 12 august, Palatul Culturii

pusztai antalPusztai Antal s-a născut în Győr, în 1978 și este declarat a fi unul dinre cele mai mari talente de chitară clasică și jazz în același timp. A primit primele sale lecții de chitară la Pannonhalma de la tatăl său. Și-a continuat studiile în Frankfurt și în Main cu Stephen Werner, și la Conservatorul din Viena, sub îndrumarea lui Inge Scholl–Kremmel. În Ungaria a fost studentul lui Ede Roth, Ivan Folk, Attila Remeny. Recent a studiat la Universitatea de Muzică din Viena în grupul artistic al lui Alvaro Pierri. Antal Pusztai este un chitarist căutat și renumit atât în muzica clasică cât și în jazz, concertând peste tot în lume. Asztalos Zsolt, component Pusztai Antal Jazz Band a început să bată la tobe la vârsta de 14 ani, fiind în mare parte autodidact. A fost membru în numeroase formaţii,unde a abordat numeroase stiluri muzicale de la folk, pop, funk, blues şi jazz, până la heavy şi thrash metal. Cu Tony Pusztai s-a întâlnit pentru prima dată în anul 2000, la Festivalul Internaţional de Chitară de la Szeged, Ungaria. De atunci au cântat împreună de mai multe ori. Ultimul, dar nu cel de pe urmă, Hadnagy Attila a cântat în numeroase formaţii cu genuri diferite ca: rock, jazz, funky şi muzică clasică.

Tudor Gliga și Orosz Dávid Gergő (România), 15 august, Cetatea Târgu-Mureș

duo david+tudorTudor Gliga și Orosz Dávid Gergő au început studiul chitării clasice la liceul de artă, Târgu Mureșcu profesorii Ene Ovidiu și Turcu Andrei. Amândoi au participat la concursuri naționale și internaționale începând cu această perioadă. Și-au urmat apoi studiile cu dl. prof. Beke Istvan Ferenc iar in prezent studiază chitara la Academia de Muzică Gheorghe Dima, Cluj Napoca. Împreuna au cântat în deschidere la virtuosul chitarist Al Di Meola și au câștigat diverse premii ca duo, printre care se numără: Locul I la Festivalul Internațional de Chitară Transilvania, Cluj Napoca și Locul I la concursul de chitara clasica De la Baroc la Rock, Sibiu.

Farkas-Barabás Szabolcs (România), 11 august, Palatul Culturii

11227780_920635277980434_7001793780356614503_nFarkas-Barabás Szabolcs s-a născut la Miercurea Ciuc. A început studiile la chitară în orașul natal la Liceul de Artă „Nagy István”, unde a absolvit în clasa profesorului Nagy Mihály. După o admitere reușită, şi-a îmbogățit cunoștințele sub îndrumarea profesorurilor dr. Constantin Andrei și dr. Beke István Ferenc la Academia de Muzică Gherorghe Dima din Cluj Napoca. Dă concerte în țară și în țăriile vecine regulat. A fost premiat în mai multe concursuri internaționale.

Zsíros Réka, 11 august, Palatul Culturii

szabi rekaZsíros Réka s-a născut la Budapesta, Ungaria. Studiile la flaut le-a început la Székesfehérvár, sub îndrumarea profesorilor Béla Drahos şi Gabriella Hegyesi. După bacalaureat a continuat studiile în Győr, la Universitatea Széchényi István Institutul de Muzică Varga Tibor în clasa lui Gergely Ittzés, unde a obținut diploma de profesor-artistă camerală.

Alecu Vicențiu Ciapi (România), 10 august, Palatul Culturii

alecu ciapiAlecu Vicențiu Ciapi la vârsta de 17 ani, palmaresul său cuprinde mai mult de 50 premii, dintre care 30 premiul I, obținute la festivalurile la care a participat. Ultima lui performanță este premiul 1 la Guitar Forum Viena 2014.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE