Home / Sanatate / Organizația Mondială a Sănătății, recomandări pentru persoanele în vârstă

Organizația Mondială a Sănătății, recomandări pentru persoanele în vârstă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă, subliniind că acest lucru are consecințe semnificative asupra sănătății lor mentale și fizice, scrie AGERPRES. „Este timpul să încetăm să mai identificăm oamenii în funcție de vârsta lor, iar acest lucru va face societățile mai prospere, mai echitabile și mai sănătoase”, a declarat într-o conferință de presă la Geneva John Beard, responsabil OMS pentru probleme legate de persoanele în vârstă, citat de France Presse.
În „Raportul mondial privind îmbătrânirea și sănătatea”, OMS citează rezultatele unui sondaj realizat pe 83.000 persoane (adulți de peste 18 ani), din 57 de țări. La întrebarea „credeți că persoanele în vârstă sunt respectate suficient astăzi?”, 60% dintre respondenți au spus că nu, cu procente ridicate în special în țările cu venituri mari.
Acest sondaj arată ‘că ageismul este ceva foarte răspândit”, a subliniat Beard, care crede că persoanele în vârstă nu ar trebui să fie forțate să se retragă. “Societatea va beneficia de persoanele în vârstă dacă vom îmbătrâni cu o stare de sănătate bună”, a adăugat Alana Officer, un alt oficial al OMS.
Persoanele în vârstă care simt că sunt o povară riscă, probabil, depresia și izolarea, relevă raportul. Un studiu recent a arătat, potrivit OMS, că persoanele în vârstă care se află într-o stare de spirit negativă, trăiesc, în medie, 7,5 ani mai puțin decât persoanele pozitive. “Să luptăm împotriva ageismului”, adică a “segregării și discriminării împotriva unei persoane din cauza vârstei sale” — va fi sloganul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită la 1 octombrie de OMS.
Numărul persoanelor de 60 de ani și peste această vârstă se va dubla până în 2025 și va ajunge la peste 2 miliarde de persoane în următorii 30 de ani. În 2050, o persoană din cinci va avea peste 60 de ani, iar 80% dintre acestea vor avea venituri mici sau medii. Fiecare persoană în vârstă este diferită, adaugă OMS, unele au aceleași capacități ca și cei de 30 de ani, altele au nevoie de asistență și sprijin de zi cu zi.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă, de asemenea, medii adecvate pentru persoanele în vârstă, o aliniere a sistemelor de sănătate cu nevoile lor, precum și dezvoltarea îngrijirii pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Încă un deces COVID-19 anunțat în Mureș! Cazuri noi în peste 30 de județe!

Până duminică, 28 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.313 de cazuri de persoane …