Share

Home / Cultură / Fotograf prin Mureş: Castelul Bethlen din Criş

Fotograf prin Mureş: Castelul Bethlen din Criş

Criș, mai demult Crișd (în dialectul săsesc Kraeš, în germană Kreisch, în maghiară Keresd) este un sat în comuna Daneș din județul Mureș.
Castelul Bethlen din Criș a fost construit între secolele XIV-XVII, în stilul Renașterii transilvănene, ca reședință nobiliară fortificată, de mică amploare (cel mai frumos castel Renaissance din Ardeal).

Are o incintă fortificată de plan pătrat, cu bastioane circulare la colțuri și turn de intrare pătrat, structură tipică arhitecturii militare medievale târzii, anterioară castelului de pe latura de sud.

Reședința are două niveluri, un impozant turn circular (Turnul Arcașilor) și o loggie cu deschideri arcuite semicirculare, sprijinite pe coloane cilindrice scunde. După construirea castelului, sistemul de fortificații a fost completat cu o semi-incintă cu bastioane pană.

Text şi foto: Barabási Attila-Csaba

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Lista candidaților UDMR pentru Consiliul Județean Mureș și Consiliul Local Târgu-Mureș

Forurile superioare ale UDMR Mureș vor decide, cel târziu până la mijlocul lunii martie, ordinea …

Share
Share