Home / Sanatate / Echipament inovativ pentru depistarea tuberculozei la Tîrgu Mureș

Echipament inovativ pentru depistarea tuberculozei la Tîrgu Mureș

Spitalul Clinic Județean Mureș – Laboratorul TB Tîrgu Mureș a primit ca donație un echipament GeneXpert destinat diagnosticului rapid al tuberculozei din partea Fundației Romanian Angel Appeal.

Echipamentul a fost procurat în cadrul programului ”Reducerea poverii TB în România prin reformarea sistemului de control și consolidarea managementului TB rezistente la tratament, prin asigurarea accesului universal la diagnostic și tratament și abordarea nevoilor populațiilor la risc” (ROU-T- RAA 679), finanțat de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei.
Alte cinci spitale din țară din Slatina, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Botoșani și Tulcea au primit astfel de echipamente.
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri de tuberculoză. Anul trecut au fost notificate peste 15.000 de cazuri, dintre care 530 de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă sau cu rezistenţă extinsă, potrivit datelor Fundației Romanian Angel Appeal.
Din 2007, Fundaţia RAA împreună cu alte organizaţii non-guvernamentale, coalizate în Parteneriatul Stop-TB Romania, sprijină Programul Național de Control al Tuberculozei, militează pentru finanţarea adecvată a acestuia şi pentru modificarea cadrului legislativ şi a mecanismelor de finanţare care reprezintă bariere în controlul tuberculozei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Controale ISU la Secția de Boli Infecțioase din Târgu Mureș

Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Horea” al județului Mureș a …