Fiziokinetoterapia, mișcarea și nutriția, factori esențiali pentru o viață sănătoasă Sanatate
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 357 Vizualizări

Fiziokinetoterapia, mișcarea și nutriția, factori esențiali pentru o viață sănătoasă

Disciplina Științele Motricității a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu-Mureș, în parteneriat cu Asociația Română de Nutriție și Dietetică, a organizat în perioada 3-4 noiembrie, cea de a treia ediție a Conferinței  internaționale „Cercetări transdisciplinare în fiziokinetoterapie, activități fizice și nutriție sportivă”.

„Esența acestei conferințe constă în faptul că dorim în continuare să demonstrăm prin argumente, că domeniul acesta al educației fizice, al sportului, domeniul fizioterapiei, domeniul nutriției, ca și element de suport al celorlalte două, pot oricând să coabiteze, pot oricând să ofere câmp de studiu, câmp de cercetare, din care, sper să tragem învățăminte pentru zilele de mâine. Au fost prezentări pe cele trei direcții principale, din cele trei domenii, fiziokinetoterapia, activitățile fizice, fie că vorbim de educația fizică sau sportul de performanță și  nutriția sportivă, fapt pentru care,  sper să constatăm o serie de problematici care să ne ducă pe o treaptă un pic mai sus”, a precizat prof. dr. Nicolae Neagu, șeful Disciplinei Științele Motricității din cadrul UMF Târgu-Mureș.

Oaspeți din Turcia

Printre participanții la conferință s-au numărat peste 30 de cadre didactice și cercetători de la Gazi University din Ankara, caracterul internațional al manifestării fiind dat de prezența în comitetul ștințific a 84 de cadre didactice universitare și cercetători de prestigiu din nu mai puțin de zece țări, Africa de Sud, Bulgaria, Croația, Italia, Republica Moldova, Serbia, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Turcia și Ucraina. „Avem un parteneriat serios cu  o mare universitate din Ankara. Din câte știu, are în jur de 70.000 de studenți, printre invitați  numărându-se  și decanul Facultății de Educație Fizică, prof. Gunay Mehmet. A venit un grup considerabil, în jur de 30 de profesori, cadre didactice, cercetători, și am luat la cunoștință punctul lor de vedere vizavi de întreaga problematică abordată în conferință. Ne bucurăm că deschidem astfel de linii de parteneriat.  Pe lângă asta, foarte important este  suplimentul revistei ștințifice Acta Medica Marisiensis  a Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș. A apărut suplimentul cu 69 de lucrări, multe dintre ele vor fi publicate în reviste indexate în baze de date internaționale, deci și componenta calitativă  și valoarea ștințifică a acestei conferințe va fi concretizată în materiale, articole, în diverse publicații   de circulație internațională. Caracterul internațional al conferinței este dat de comitetul ștințific care a evaluat lucrările, evaluări ale articolelor făcute  de cercetori din 11 țări, printre care  Africa de Sud, Statele Unite, Bulgaria, Italia, Croația și Republica Moldova. Ne dorim ca pe viitor să extindem lista spre țări din Uniunea Europeană, pentru acest lucru ne trebuie să aspirăm la ceea ce multe alte programe de studii din Universitatea de Medicină și Farmacie, spre un nivel valoric superior. Ne trebuie câțiva ani, pentru că programele noastre de studii, fiziokinetoterapie, educație fizică și sport, nutriția,  sunt programe relativ recent înființate, și ele intră în faza de dezvoltare intensivă calitativă. Până acum a fost o fază extensivă de început”, a precizat prof. dr. Nicolae Neagu.

Sănătoși, optimiști, integrii și fericiți

Prezentă la momentul de deschidere, managerul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tîrgu Mureș. prof. dr. Klara Brînzaniuc, a subliniat numitorul comun al participanților la conferință, aparent diferiți, dar cu același scop, sănătatea umană. „Suntem în domenii distincte, dar  suntem împreună în cea mai importantă activitate a noastră, promovarea sănătății, dar mai ales recâștigarea ei. În același timp,  avem un scop comun, chiar dacă suntem în domenii distincte, sănătate, educație fizică și sport, dar de fapt este o singură activitate, de a ne menține sănătoși, optimiști, integrii și fericiți. Existența unei școli de educație fizică și sport la o universitate de medicină și farmacie, nu este decât o realitate utilă, un exemplu bun pentru multe școli naționale și internaționale, iar prietenia care ne leagă cu colegii de la acest departament este evident, și în interesul profesional pe care îl am, nu numai ca și medic sportiv, dar și ca manager de instituit, unde prescrierea efortului sportiv este o etapă de tratament importantă, pe care cred că o vom generaliza împreună”, a precizat prof. dr. Klara Brînzaniuc, șeful Disciplinei Anatomie din cadrul UMF Tîrgu Mureș, managerul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tîrgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE